Zelenskis par vēstnieku Apvienotajā Karalistē ieceļ atstādināto virspavēlnieku Zalužniju

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien, 7.martā, savā nakts video uzrunā paziņoja, ka ir apstiprinājis bijušā armijas virspavēlnieka Valērija Zalužnija kandidatūru vēstnieka amatam Lielbritānijā, apliecinot Zalužnija apņemšanos uzņemties diplomātisko lomu, ziņo Reuters.

Zalužniju pagājušajā mēnesī nomainīja sauszemes spēku komandieris Oleksandrs Sirskis.

Zelenskis sacīja, ka Ukrainas Ārlietu ministrija ir nosūtījusi pieprasījumu apstiprināšanai un ka

“mūsu alianse ar Lielbritāniju kļūs vēl spēcīgāka”.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba paziņojumā valsts televīzijā atklāja, ka prezidents Zelenskis intensīvi meklējis kandidātu vēstnieka amatam Lielbritānijā. Ņemot vērā Lielbritānijas vadošo lomu militārās palīdzības sniegšanā Ukrainai un tās stratēģisko redzējumu, izvēlētajam vēstniekam bija nepieciešama dziļa militārā pieredze, sacīja Kuleba.

Ukrainai nav bijis vēstnieka Lielbritānijā, kopš Zelenskis 2023.gada jūlijā atlaida bijušo sūtni Vadimu Pristaiko pēc tam, kad viņš publiski kritizēja prezidentu.

Ceturtdien tiekoties Kijivā ar Lielbritānijas aizsardzības ministru Grāntu Šapsu (Grant Shapps), prezidents Zelenskis izteica pateicību par Lielbritānijas vadošo lomu, un atbalstu, vēršoties pret Krieviju. Lielbritānijas valdības paziņojumā teikts, ka Šapss paziņojis par 325 miljonu sterliņu mārciņu militāro palīdzību Ukrainai, tostarp vairāk nekā 10 000 dronu.

Savā uzrunā Zelenskis norādīja, ka prioritārās sadarbības jomas ir pretgaisa aizsardzības, tālās darbības rādiusa ieroču un artilērijas stiprināšana, kā arī kopīga ieroču ražošana un Krievijas saukšana pie atbildības.

Zelenskis atzinīgi novērtēja vēsturiski nepieredzēto sadarbības līmeni ar Lielbritāniju, atsaucoties uz tās lomu kā pirmajai no vairākām valstīm, kas parakstījusi vienošanos par drošības garantiju piešķiršanu Ukrainai.

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuvas premjerministres piezīme “Polija mūs neaizstāvēs” sacēla vētru, taču Šimonīte atkāpjas no teiktā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas