Ziemeļkoreja aizturējusi ASV karavīru

Ziemeļkoreja ziņojusi par aktīvajā dienestā esoša ASV karavīra aizturēšanu – vīrietis bez atļaujas šķērsojis stingri noslēgto robežu no Dienvidkorejas puses, raksta britu raidorganizācija BBC.

Karavīrs piedalījās organizētā ANO pārvaldītās demilitarizētās zonas apskatē, un starpgadījums noticis laikā, kad attiecības ar vienu no izolētākajām valstīm pasaulē, Ziemeļkoreju, ir īpaši saspringtas. ASV rekomendējusi saviem pilsoņiem izvairīties no došanās uz komunistisko valsti.

Augsta līmeņa ASV komandieris informējis, ka līdz šim nav izdevies sazināties ar karavīru. Viņš norādīja, ka karavīrs rīkojies apzināti, bet bez atļaujas šādi rīkoties, un notikušo izmeklē arī ASV spēki.

Dažas stundas pēc amerikāņu karavīra aizturēšanas Ziemeļkoreja jūrā izšāvusi, iespējams, balistiskās raķetes. To apstiprinājušas Dienvidkorejas amatpersonas, bet netiek uzskatīts, ka raķešu palaišana saistīta ar karavīra arestu.

Nav zināms, vai amerikānis ir devies uz Ziemeļkoreju prasīt patvērumu, vai arī cer atgriezties.

Ziemeļkoreja vēl nav sniegusi komentārus.

Pentagons arestēto karavīru identificējis, tas ir 2.pakāpes ierindnieks Treviss Kings (Travis King), un viņš armijā dienē kopš 2021.gada janvāra. Kings ir izlūkošanas speciālists, kurš sākotnēji norīkots uz ASV armija 1.bruņotās divīzijas daļu Dienvidkorejā. Associated Press ziņo, ka Kings Dienvidkorejā ticis aizturēts par uzbrukumu, un gaidīja disciplinārsodu.

Saskaņā ar BBC partnera ASV CBS News sniegto informāciju, ierindnieks Kings Seulas lidostā izgājis drošības pārbaudi, un pēc tam pamanījies atstāt termināli un doties uz demilitarizētās zonas apskati, kur šķērsojis robežu. Aculiecinieks, kas arī piedalījās ekskursijā, CBS stāstīja, ka viņi aplūkojuši kādu ēku pie robežas Panmundžomas ciematā, kad “šis vīrietis skaļi iesmējās un vienkārši aizskrēja caur ēkām”. Ekskursants piebilda: “Sākumā domāju, ka tas ir slikts joks, bet, kad viņš neatgriezās, es sapratu, ka tas nav joks, un tad visi reaģēja un sākās trakums.”

ANO, kas pārvalda demilitarizēto zonu, norādījusi, ka tās pārstāvji sazinājušies ar Ziemeļkorejas armiju un cenšas panākt karavīra atbrīvošanu.

Šobrīd nav zināms, kur tieši un kādos apstākļos Kings tiek turēts.

Demilitarizētās zona, kas atdala Ziemeļkoreju no Dienvidkorejas, ir viena no vispamatīgāk bruņotajām vietām pasaulē. Tā noklāta ar mīnām, un zonu aptver elektriskie un dzeloņstiepļu žogi, un neskaitāmas novērošanas kameras. Bruņoti sargi 24 stundas diennaktī ir kaujas gatavībā.

Ik gadu tūkstošiem cilvēku cenšas pamest Ziemeļkoreju, lai bēgtu no bada un nabadzības, tomēr bēgšana caur demilitarizēto zonu ir ārkārtīgi reta un ļoti bīstama. Ziemeļkoreja slēdza robežas 2020.gadā, kad pasauli pārņēma pandēmija, un tās līdz šim nav atvērtas.

Pēdējā reize, kad karavīrs šķērsojis robežu, bija 2017.gadā. Tad ziemeļkorejiešu karavīrs vispirms ar auto, tad skriešus šķērsojas demarkācijas līniju. Uz viņu tika raidīti 40 šāvieni, tomēr karavīrs izdzīvoja. Pirms pandēmijas no Ziemeļkorejas uz Ķīnu ik gadu aizbēga vairāk nekā 1000 cilvēki.

ASV karavīra izturēšana sagādājusi pamatīgas politiskās galvassāpes prezidentam Džo Baidenam (Joe Biden).

Kings šobrīd ir vienīgais Ziemeļkorejā apcietinājumā esošais ASV pilsonis. Attiecības ASV un Ziemeļkorejas starpā saasinājās 2017.gadā, kad komunistu parvaldītajā valsti arestētais amerikāņu students tika atgriezts mājās komā, un vēlāk nomira. Jaunietis bija centies nozagt propagandas izkārtni, un viņa ģimene vaino Ziemeļkorejas varas iestādes.

Donalda Trampa (Donald Trump) prezidentūras laikā 2018.gadā tika atbrīvoti trīs ASV pilsoņi, tomēr kopumā abus valstu sarunām nebija liels iespaids attiecību uzlabošanā. Kopš tā laika Ziemeļkoreja regulāri veic dažādu ieroču izmēģinājumus.

ASV karavīrs aizturēts tajā pašā dienā, kad Dienvidkorejā pietauvojusies ASV zemūdene. Tā īpaši veidota, lai spētu cīnīties ar Ziemeļkorejas radītājiem kodoldraudiem.

Lasiet arī: Ziemeļkorejas satelīta palaišana izgāzusies

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas