ES komisārs aicina īstenot vērienīgu aizsardzības investīciju programmu

Eiropas Savienības (ES) iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons (Thierry Breton) otrdien, 10.oktobrī, uzrunājot aizsardzības nozares līderus Eiropas Aizsardzības un drošības konferencē Briselē aicināja īstenot vērienīgu Eiropas aizsardzības investīciju programmu, turpinot paplašināt munīcijas un raķešu ražošanu, vienlaikus attīstot jūras kara kuģus un nākamās paaudzes pretraķešu vairoga programmas, ziņo Politico.

Kā sacīja komisijas amatpersona, Eiropas Komisija plāno 8.novembrī atklāt Eiropas aizsardzības rūpniecības stratēģiju, bet Bretons ir ierosinājis, ka laiks apspriest tādas svarīgas tēmas kā lidmašīnu transportkuģi patrulēšanai jūrā, tā saukto Eurodome pretgaisa aizsardzības sistēmu un kosmosā bāzētas “iespējas, kas atklātu un identificētu draudus Eiropai”. Bretona mērķis ir

nodrošināt ilgtermiņa atbalstu ES aizsardzības nozarei

sakarā ar Krievijas konfliktu Ukrainā. Pašlaik ES ir divi salīdzinoši nelieli īstermiņa finansējuma mehānismi ieroču darījumiem – EDIRPA 300 miljonu eiro vērtībā un ASAP – 500 miljonu eiro vērtībā, kuri tika izveidoti, reaģējot uz karu Ukrainā. Bretons vēlas šos līdzekļus integrēt ar Eiropas Aizsardzības fondu 8 miljardu eiro apmērā, iestājoties par tā pastiprināšanu nākamajā pilnvaru termiņā.

Bretons uzsvēris, ka ir vajadzīga programma, kas atspoguļotu centienus izveidot aizsardzības rūpniecības programmu nākamajā ES finanšu shēmā [ES budžets]. Viņa mērķis ir

paplašināt un atbalstīt pašreizējās ASAP un EDIRPA pieejas,

lai novērstu “aizsardzības nozares slēgšanu” 2025.gadā, kad beigsies pašreizējās finansēšanas programmas, un izveidotu pāreju uz nākamo ES budžetu. Bretons arī aicinājis Eiropas aizsardzības nozari sagatavoties jauniem darījumiem un prasībām.

Lasiet arī: Izraēla pēc nakts gaisa triecieniem nostiprina Gazas robežu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas