Siliņa Ukrainas prezidenta kundzei sola Latvijas atbalstu Krievijas nolaupīto bērnu atgūšanai

Latvija atbalsta aktīvu rīcību, lai Ukrainas bērni atgrieztos pie savām ģimenēm, un atbildīgie par viņu nolaupīšanu saņemtu sodus, tiekoties ar Ukrainas prezidenta kundzi Olenu Zelensku, trešdien, 31.janvārī, uzsvēra Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Ministru prezidente apstiprināja, ka Latvija solidāri turpinās ilgtermiņa atbalstu Ukrainai – politiski, finansiāli, militāri – līdz Ukrainas uzvarai. Tāpat Latvija atbalsta aktīvu rīcību pret Krievijas īstenotajiem kara noziegumiem. 

Abas amatpersonas pārrunāja Latvijas atbalstu Ukrainai tās tautas cīņā pret Krievijas iebrukumu, kā arī Rīgā notiekošo konferenci “Krievijas karš pret bērniem”. Krievijas īstenotā un Baltkrievijas atbalstītā Ukrainas bērnu nolaupīšana, deportēšana un nelikumīga adoptācija ir īpaši ļauna un nosodāma, uzsvēra Ministru prezidente.

“Latvijā ir ļoti spilgta vēsturiskā atmiņa par to, ko nozīmē okupācijas varas īstenota iedzīvotāju piespiedu izvešana,

mēģinājumi izmantot pašus briesmīgākos līdzekļus, lai salauztu tautas gribu pretoties un iznīcinātu tās kultūru. Tas atstāj graujošas sekas uz ģimenēm un uz visu sabiedrību. Šie kara noziegumi ir īpaši ļauni un necilvēcīgi – atbildīgie ir jāsoda atbilstoši starptautiskajai likumdošanai. (..) Atbalstīsim centienus atgriezt Ukrainas bērnus savu ģimeņu apskāvienos,” pauda Siliņa.

Ministru prezidente šodien tikās arī ar Ukrainas premjerministra vietnieci Eiropas un Eiroatlantiskās integrācijas jautājumos Olhu Stefanišinu, lai pārrunātu turpmākos soļus Ukrainas pievienošanās procesā Eiropas Savienībai (ES). Siliņa apliecināja, ka ES līderu sanāksmes laikā Latvija atbalstīs piedāvātos risinājumus, lai Ukraina saņemtu paredzamu ilgtermiņa ES finansiālo atbalstu.

Kā norāda Valsts kancelejā, Latvijas atbalsts Ukrainai līdz šim pārsniedzis 600 miljonus eiro jeb 1% no valsts iekšzemes kopprodukta. Valdība sniedz atbalstu militārajā jomā un vienlaikus turpina atbalstīt vairāk nekā 53 000 Ukrainas bēgļu Latvijā, tostarp vairāk nekā 4600 bērniem un 46 pedagogiem Latvijas skolās. Latvijā notiek arī Ukrainas bērnu rehabilitācija.

Tāpat turpinās palīdzības sniegšana Ukrainas karavīriem Latvijas veselības aprūpes iestādēs, kā arī Ukrainas karavīru apmācība.  Latvija piešķīrusi līdzekļus rekonstrukcijai Čerņihivas apgabalā. Viena no prioritātēm ir sniegt psiholoģisko, sociālo un emocionālo atbalstu un rehabilitāciju Ukrainas sievietēm.

Jau ziņots, ka Starptautiskā krimināltiesa (SKT) 17.martā izdeva Krievijas prezidenta Vladimira Putina un bērnu ombudsmenes Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderus, apsūdzot viņus bērnu deportācijā no Ukrainas.

SKT, balstoties starptautisko tiesību normās, ukraiņu bērnu izvešanu no okupētajām teritorijām uzskata par kara noziegumu.

Saskaņā ar Ukrainas Valsts informācijas biroju uz Krieviju vai Baltkrieviju deportēti vai piespiedu kārtā pārvietoti ir 19 5461 bērni. Līdz šim izdevies Ukrainā atpakaļ atvest 387 bērnus jeb mazāk nekā 0,2% no prom aizvestajiem bērniem.

Lasiet arī: Krievijas parlaments pieņem likumu par mantas konfiskāciju armijas kritizētājiem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas