“Hizbullāh” piedraud Kiprai ar karu, ja tā palīdzēs Izraēlai

Libānas grupējuma “Hizbullāh” līderis Hasans Nasralla trešdien, 19.jūnijā, draudēja Eiropas Savienības dalībvalstij Kiprai ar karu, ja tā atļaus Izraēlai izmantot tās teritoriju militārām operācijām pret “Hizbullāh”, televīzijā pārraidītā uzrunā paziņojot, ka šāda rīcība tiks uzskatīta par iesaistīšanos karā, un brīdināja, ka neviens Izraēlā nebūs drošībā, ja starp abiem ienaidniekiem izcelsies pilnvērtīgs karš, ziņo “Politico” un “Reuters“.

“Kipras liklauku un bāzu atvēršana Izraēlai, lai tā uzbruktu Libānai, nozīmētu, ka Kipras valdība ir iesaistījusies karā,” sacīja Nasralla.

Viņš piebilda, ka “Hizbullāh” cīnīsies “bez noteikumiem” un “bez robežām”, ja izcelsies plašāks reģionālais konflikts.

Kopš “Hamās” uzbrukuma Izraēlai 7.oktobrī Irānas atbalstītie “Hizbullāh” kaujinieki ir vairākkārt uzbrukuši Izraēlai ar raķetēm un droniem, Izraēlai atbildot ar gaisa triecieniem, nogalinot simtiem “Hizbullāh” kaujinieku, tostarp vienu no galvenajiem komandieriem.

Izraēlas militārais pārstāvis Daniels Hagari pirmdien brīdinājis, ka reģions atrodas uz “plašākas eskalācijas sliekšņa, kam varētu būt postošas sekas”.

Izraēlas ārlietu ministrs Izraels Kacs otrdien sacīja, ka drīzumā tiks pieņemts lēmums par pilna mēroga karu ar “Hizbullāh”, savukārt Izraēlas militārie spēki paziņoja, ka “operatīvie plāni ofensīvai Libānā ir apstiprināti”.

Kipra, kas atrodas aptuveni 250 kilometru attālumā no Libānas, ir pastiprinājusi sadarbību ar Izraēlu aizsardzības jomā, iesaistoties kopīgās militārajās mācībās un ieroču iepirkuma līgumos. Kipra nav NATO dalībvalsts.

“Kipra neiesaistās militāros konfliktos un uzskata sevi par daļu no risinājuma, ne problēmas,”

reaģējot uz draudiem, trešdien paziņoja Kipras prezidents Niks Hristodulidis (Nikos Christodoulides).

“Mūsu humānās palīdzības koridors apliecina mūsu apņemšanos veicināt mieru un stabilitāti,” viņš sacīja žurnālistiem Kipras Universitātes izlaiduma ceremonijā, uzsverot, ka Kipra ir humānās palīdzības veicinātāja, kas, pēc viņa teiktā, “ir atzīta visā pasaulē un īpaši arābu pasaulē”.

Vaicāts, vai Kipra ir sazinājusies ar “Hizbullāh” vai Libānas valdību, viņš apstiprināja, ka Kiprai ir atvērti diplomātiskie kanāli gan ar Libānu, gan Irānu. Prezidents atkārtoti uzsvēra, ka “Kipra nepiedalās militārās cīņās” un, lai gan “šādi paziņojumi nav patīkami, tie neatspoguļo realitāti”.

Kipra, cik zināms, nav piedāvājusi Izraēlas militārajiem spēkiem zemi vai bāzes objektus, taču agrāk tā ir atļāvusi Izraēlai izmantot savu plašo gaisa telpu, lai reizēm veiktu gaisa mācības, taču nekad konflikta laikā.

Lasiet arī: Netanjahu likvidē kara kabinetu pēc galveno amatpersonu aiziešanas no amata

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas