Gruzijas parlamenta priekšsēdētājs paraksta likumu, kas ierobežo LGBTQ+ tiesības

Ceturtdien, 3.oktobrī, parlamenta priekšsēdētājs Šalva Papuašvili parakstīja plašu pret LGBTQ+ vērstu likumu, kas aizliedz viendzimuma laulības, adopciju viendzimuma pāriem, dzimuma maiņu personu apliecinošos dokumentos un LGBTQ+ reprezentāciju plašsaziņas līdzekļos, ko ierosināja valdošā partija “Gruzijas sapnis”, un pagājušajā mēnesī apstiprināja likumdevēji, ziņo “Politico”.

Prezidente Salome Zurabišvili bija atteikusies parakstīt likumprojektu, taču valdošajai partijai un tās sabiedrotajiem parlamentā bija pietiekami daudz vietu, lai pārvarētu viņas veto.

“Likums, ko parakstu, neatspoguļo pašreizējās, īslaicīgās, mainīgās idejas un ideoloģijas, bet gan ir balstīts uz veselo saprātu, vēsturisko pieredzi un gadsimtiem senām kristīgām, gruzīnu un eiropeiskām vērtībām,” sociālajos tīklos rakstīja Papuašvili.

Viņš piebilda, ka sagaida, ka likums “izraisīs dažu ārvalstu partneru kritiku”, taču norādīja, ka gruzīni “nekad nav baidījušies” sekot savai “ticībai, veselajam saprātam un lojalitātei pret valsti”.

ES augstākais diplomāts Žuzeps Borels (Josep Borrell) pagājušajā mēnesī brīdināja, ka šāda likuma pieņemšana “grauj Gruzijas iedzīvotāju pamattiesības” un “sagrautu” Gruzijas cerības pievienoties ES, kurai tika piešķirts kandidātvalsts statuss 2023.gada beigās.

Gruzijas centieni kļūt par ES dalībvalsti apstājās jūnijā pēc tam, kad tika ieviests likums par “ārvalstu aģentiem”, kas līdzinās Krievijas likumam. Pret LGBTQ+ vērstais likums arī ir līdzīgs Krievijas likumam, kas aizliedz attēlot “netradicionālas seksuālās attiecības” un apzīmē starptautisko LGBTQ+ kustību kā ekstrēmistisku.

Gruzijas LGBTQ+ aktīvisti apgalvo, ka šis likums ir “Gruzijas sapņa” mēģinājums palielināt atbalstu konservatīvo vēlētāju vidū pirms 26.oktobrī gaidāmajām vēlēšanām, kurās šī partija vēlas iegūt līdz šim nebijušu ceturto pilnvaru termiņu.

Lasiet arī: Gruzijas pievienošanās ES ir “apturēta” pēc pretrietumnieciskiem gājieniem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas