Aktuālie notikumi Ukrainā | Zaporižjas apgabalā krievu karspēks apšauda civiliedzīvotāju konvoju

Zaporižjas pilsētas tuvumā, piektdienas, 30.septembra rītā, apšaudīta automašīnu kolonna ar civiliedzīvotājiem, kas devās pakaļ saviem radiniekiem, lai izvestu viņus no okupētajām teritorijām, kā ziņo britu medijs The Guardian.

Sociālajos medijos publicētajās ziņās bija redzamas ainas, kurās nogalinātie un ievainotie civiliedzīvotāji gulēja uz ceļa. Uzbrukuma rezultātā tika nogalināti 23 cilvēki un 28 tika ievainoti.

Zaporižjas apgabala gubernators Oleksandrs Staruhs savā paziņojumā sacīja: «Ienaidnieks uzbruka civiliedzīvotāju konvojam.» Cilvēki esot stāvējuši rindā, lai no okupētās teritorijas izvestu savus radiniekus.

Jau iepriekš bija izskanējušas ziņas, ka Krievija varētu ierobežot okupētajās teritorijās dzīvojošo ukraiņu pārvietošanos pēc tam, kad tikšot paziņots par teritorijas aneksiju. Šobrīd Ukraiņi ir informēti, ka no sestdienas, 1.oktobra, viņiem būs jāpiesakās vietējām varas iestādēm, lai saņemtu caurlaidi izbraukšanai no Krievijas anektētās teritorijas.

Tas notika pēc tam, kad izsūtītais Luhanskas apgabala gubernators Serhijs Haidajs paziņoja, ka Krievija ir liegusi aptuveni 1000 ukraiņu šķērsot Latvijas robežu.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ceturtdienas, 29.septembra, vakarā parakstījia dekrētus, kuros teikts, ka Krievija «atzīst» okupētos Ukrainas Hersonas un Zaporižjas apgabalus kā «neatkarīgus».

Dekrētos, kurus Kremlis publiskoja ceturtdien, 29. septembrī, ir teikts, ka Putins atzīst Hersonu un Zaporožiju par neatkarīgām teritorijām. Šī ir daļa no Putina plāna, lai viņš varētu piektdien, 30.septembrī, paziņot, ka abas teritorijas tiks iekļautas Krievijas Federācijas sastāvā.

Savukārt Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis ceturtdien, 29.septembrī, savā ikvakara video uzrunā Telegram vietnē paziņoja, ka «Krievija nesaņems jaunas Ukrainas teritorijas. Krievija anektēs pati savu katastrofu, ko tā ir radījusi  okupētajā  teritorijās mūsu valstī. Tā atņems visai Krievijas sabiedrībai normālu ekonomiku un cilvēka cienīgu dzīvi.»

Pēc tam, kad izskanēja ziņas par okupētās teritoriju aneksiju, Zelenskis sarīkoja piektdien, 30.septembrī,  steidzamu Drošības padomes sanāksmi. Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs sacīja, ka padome pieņems izšķirošus un «fundamentālus» lēmumus, kā informē Ukrainas medijs The Kyiv Independent.

Savukārt ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs (António Guterres) brīdināja Krieviju, ka Ukrainas reģionu aneksija nozīmē «bīstamu situācijas eskalāciju», kas apdraudēs miera izredzes šajā reģionā, un šiem lēmumiem nav nekādas «juridiskas vērtības», kā informē The Guardian.

Tomēr, neskatoties uz starptautisko nosodījumu, Krievija būvē skatuvi un gatavojas svinībām, lai atzīmētu okupēto teritoriju aneksiju, ignorējot faktu, ka milzīgam skaitam krievu karavīriem draud nāve Limanas katlā.

Kara Izpētes institūts ziņo, ka Ukrainas karavīri turpina pretuzbrukumu valsts austrumos un karaspēks ir ieņēmis vairākus ciemus ap Limanu, kas atrodas aptuveni 160km uz dienvidaustrumiem no Ukrainas otrās lielākās pilsētas Harkivas.

Arī paši Krievijas karavīri Telegram vietnē atzīst, ka Krievijas karaspēkam iezīmējas pesimistiska aina.

Ukrainas spēki ir arī nosargājuši Kupjanskas pilsētu un ir atvirzījuši Krievijas karaspēku no pozīcijām upes austrumu krastā, kas atdala Ukrainas ziemeļaustrumu pilsētu. Lielākā daļa Kupjanskas pilsētas, kas ir stratēģiski svarīgs dzelzceļa mezgls, tika atgūta šā mēneša sākumā Ukrainas karaspēka pretuzbrukuma laikā, kā informē ziņu medijs The Kyiv Independent.

Putina izsludinātā daļējā mobilizācija ir izraisījusi lielu skandālu un sabiedrības sašutumu, «piespiežot» Krievijas prezidentu «labot savas kļūdas», kas tika pieļautas mobilizācijas laikā.

Putins paziņoja, ka karā pret Ukrainu tiks iesaukti tikai rezervisti, kā ziņo The Guardian.

Tomēr Ukrainas nevalstiskā organizācija CrimeaSOS ziņo, ka Krievija uz frontes līnijām sūta nesen mobilizētos Krimas vīriešus. «Viņi šobrīd ir pārvesti no Sevastopoles, kur viņi, kopš iesaukuma, bija pavadījuši tikai divas dienas,» cetrudien, 29.septembrī, sacīja organizācijas valdes vadītājs Oleksijs Tilnenko. Okupēto teritoriju iedzīvotāju iesaukšana okupācijas armijas rindās ir kara noziegums.

Tikmēr Somija ir izlēmusi slēgt savu robežu Krievijas tūristiem pēc tam, kad mobilizācijas paziņojuma rezultātā no Krievijas aizbēga liels skaits cilvēku.

Sākot Ar ceturtdienU, 29.septembrI, krievu tūristiem, kuriem ir Šengenas vīza, ir liegta Ieceļošana Somijā.

Tikmēr ASV amatpersonas mudina Klusā okeāna reģiona valstis izdarīt spiedienu uz Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu un darīt viņam zināmu, ka kodolieroču izmantošana izraisīs bargu ekonomisko un diplomātisko reakciju, ziņo amerikāņu medijs Politico, atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem prezidenta Džo Baidena (Joe Biden) administrācijā.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas