Ap Bahmutu plosās kaujas; ukraiņi neplāno padoties

Ukrainas spēki saskārušies ar nenogurstošiem Krievijas uzbrukumiem Bahmutai, un abas puses ziņo par arvien pieaugošu kritušo skaitu cīņās ap Bahmutkas krastiem, kas tagad iezīmē frontes līniju, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdienas, 12.marta, vakara uzrunā informēja, ka ukraiņu spēki pēdējās dienās nogalinājuši vairāk nekā 1100 Krievijas karavīru. «Mazāk kā nedēļas laikā, kopš 6.marta, tikai Bahmutas apkārtnē vien ir krituši vairāk nekā 1100 ienaidnieka karavīru, un tas ir Krievijas nenovēršamais zaudējums tieši tur, pie Bahmutas,» sacīja prezidents. Viņš piebilda, ka vēl apmēram 1500 krievu karavīru ir ievainoti pietiekami smagi, lai nespētu piedalīties karadarbībā.

Krievijas Aizsardzības ministrija savukārt ziņo, ka pēdējās diennakts laikā Doneckas apgabalā nogalināti vairāk nekā 220 ukraiņu. Reuters nav izdevies gūt apstiprinājumu šīm ziņām, un neviena puse nav ziņojusi par pašu zaudējumiem.

Ukraina kontrolē Bahmutas rietumu daļu, savukārt Krievijas algotņiem, Vāgnera grupai, ir izdevies pārņemt pilsētas austrumu pusi.

Algotņu grupējuma īpašnieks Jevgēņijs Prigožins 12.martā atzinis, ka situācija Bahmutā ir ļoti smaga: «Jo tuvāk mēs nonākam pilsētas centram, jo smagākas ir kaujas… Ukraiņi izmanto nebeidzamas rezerves. Tomēr mēs virzāmies uz priekšu un turpināsim virzīties.» Prigožins norādīja, ka algotņi saņēmuši munīciju no regulārās armijas. Viņš iepriekš apsūdzēja Maskavu tīšā munīcijas aizturēšanā. Ministrija gan šīs apsūdzības noliedza. Vāgnera grupas īpašnieks arī paziņoja, ka pēc Bahmutas ieņemšanas sākšoties jaunu kaujinieku uzņemšana – grupējums atvēris rekrutēšanas centrus 42 pilsētās, lai atjaunotu un papildinātu savas rindas.

Lai gan eksperti Bahmutas stratēģisko nozīmi nevērtē pārāk augstu, Krievija pilsētas ieņemšanu redz kā soli tuvāk lielākām uzvarām, lai pārņemtu visu Donbasu.

Ukraina ir nolēmusi palikt un cīnīties par Bahmutu pēc tam, kad atsevišķas pazīmes liecināja par atkāpšanās plānošanu. Šobrīd kaujās pie Bahmutas tiek noplicinātas labākās no krievu armijas brigādēm.

Militārie eksperti uzskata, ka Ukrainas pretuzbrukums varētu sākties aprīļa beigās un maijā, kad būs uzlabojušies laika apstākļi un saņemta militārā tehnika, tostarp tanki Challenger un Leopard. Ukrainas tanku brigādes komandieris Leonīds Hoda norādīja, ka rietumu tanki būtiski mainīs kara taktiku: «Visi gaida, arī 1.tanku brigāde. Nesen nosūtījām personālu uz mācībām, lai apgūtu Leopard 2A6 vadību.» Hoda komandē brigādi, kas cīnās dienvidos no Doneckas.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba aicinājis Vāciju paātrināt munīcijas piegādes, un sākt ukraiņu pilotu apmācību rietumu iznīcinātāju vadīšanā. Kuleba skaidri norādīja, ka negaida drīzu iznīcinātāju piegādi, bet sacīja, ka pilotiem ir jābūt gataviem jau brīdī, kad lēmums tiks pieņemts.

Lasiet arī: Krievijas raķešu triecienos nogalināti civiliedzīvotāji

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas