Islande pilnībā pārtraukusi vēstniecības darbu Maskavā

Islande pildījusi jūnija sākumā pieņemto lēmumu par diplomātiskās darbības pārtraukšanu Maskavā, un kļuvusi par pirmo Eiropas valsti, kura slēgusi vēstniecību Krievijā.

Islande 1.augustā pilnīgi pārtrauksi vēstniecības darbu Maskavā. Diplomātiskās attiecības ar Krieviju esot nonākušas vēsturiski viszemākajā punktā, un vēstniecības uzturēšanai agresorvalstī vairs neesot pamata.

Tiesa, Islandes Ārlietu ministrijas paziņojumā sacīts: “Lēmums apturēt Islandes vēstniecības darbu Maskavā nenozīmē pilnīgu diplomātisko saišu pārraušanu. Ja apstākļi ļaus, Islande prioritārā kārtībā atjaunos vēstniecības darbu.”

Lēmums par vēstniecības darba pārtraukšanu tika pieņemts jau 9.jūnijā.

Pēc tam Krievijas valdība paziņoja, ka šāds lēmums neizbēgami radīs sekas.

Islande 1.augustā arī ziņojusi, ka paplašinās savu diplomātisko klātbūtni Ukrainā, un diplomāti Kijivā izmantos Lietuvas vēstniecības telpas. Islandes Ārlietu ministrija norādīja, ka lietuvieši ir vieni no tuvākajiem ukraiņu sabiedrotajiem, un islandiešiem būs liels gods strādāt kopā ar Baltijas valsts diplomātiem. Tāpat ministrija uzsvēra, ka sagaidāma attiecību nostiprināšanās ar Ukrainu.

Islandes vēstniecība Maskavā apkalpoja arī pieprasījumus no Baltkrievijas, Armēnijas, Kazahstānas, Kirgizstānas, Moldovas, Tadžikistānas, Turkmenistānas un Uzbekistānas. Tagad visus diplomātiskos uzdevumus pārņēmusi Islandes Ārlietu ministrija Reikjavīkā.

Lasiet arī: Moldova izraidīs Krievijas vēstniecības personālu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas