Ašeradens: Kariņš neatkāpsies no sarunām ar partijām

 Premjers Krišjānis Kariņš (JV) neatkāpsies no sarunām, kas sāktas ar partijām par darāmajiem darbiem un iespējamu koalīcijas paplašināšanu, intervijā Latvijas Televīzijai šādu pozīciju pauda Jaunās vienotības (JV) politiķis, finanšu ministrs Arvils Ašeradens.

Pēc Ašeradena vārdiem, Kariņš neatkāpsies no ieceres par sarunām ar partijām, jautājums esot vien par to, kuri politiskie spēki būšot gatavi kopā doties uz priekšu.

Finanšu ministrs uzteica premjeru, jo, neskatoties uz domstarpībām, durvis sarunām paliekot atvērtas arī tiem politiskajiem spēkiem, kuri patlaban atsakās no koalīcijas paplašināšanas.

Ašeradens stāstīja, ka plānotas vēl vismaz četras sarunas par darbiem un koalīcijas paplašināšanu un tās notiks neatkarīgi no tā, vai koalīcijas partneri Apvienotais saraksts (AS) un Nacionālā apvienība (NA) uz tām nāks vai nenāks.

JV politiķa vērtējumā, sarunas par koalīcijas paplašināšanu esot savā ziņā aktivizējušas valdības darbu.

Viņš noliedza Saeimas priekšsēdētāja Edvarda Smiltēna (AS) iepriekš pausto, ka ministrijās darbs būtu apstājies un “visi sēž uz koferiem”, gaidot jaunus ministrus.

Ašeradens uzskata, ka ir noticis tieši pretējais, piemēram, pateicoties sarunām, beidzot arī “Nacionālo apvienību” pārstāvošā ekonomikas ministre iesniegusi ziņojumu par ekonomikas transformāciju. Arī koalīcijas vienošanās par 140 miljonu eiro papildu finansējumu veselības nozarei liecinot par aktīvu darbu, domā finanšu ministrs.

Kā vēstīts, AS un NA nesteidz atbildēt, vai tās piedalīsies Ministru prezidenta Kariņa rosinātajās piecu partiju tālākajās sarunās par iespējamu valdošās koalīcijas paplašināšanu.

Uz piektdien, 16.jūnijā notikušajām sarunām, uz kurām bija aicinātas piecas partijas, AS un NA neieradās, līdz ar to apspriedās tikai Jaunā vienotība (JV), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Progresīvie.

Šonedēļ gaidāmajās sarunās līdz trešdienai nav paredzēta paša Kariņa dalība, ņemot vērā komandējumu uz Ukrainas atjaunošanas konferenci Londonā.

Kariņš pirmdien, 19.jūnijā  pēc koalīcijas sanāksmes uzsvēra, ka ir aicinājis un “aizvien sniedz roku” koalīcijas partneriem nākt uz piecu partiju padziļinātām diskusijām par valsts attīstībai svarīgām tēmām.

NA politiķis Jānis Dombrava savukārt vērtēja, ka ir izveidojusies “savdabīga situācija”, jo tiek turpināts runāt par koalīcijas paplašināšanu, lai arī pagājušajā nedēļā Saeimā notika balsojums par uzticību Ministru prezidentam un viņa vadītajai valdībai, kurā bijis redzams stingru nodalījums starp esošajām koalīcijas un opozīcijas partijām.

Šo ceturtdien, 22.jūnijā Saeimas sēdē būs balsojumi par pieprasījumu četriem ministriem, kuri ir visu trīs valdības partiju pārstāvji. Kā norādīja politiķis, nav nekādu indikāciju, ka kāda opozīcijas partija balsos “pret” šiem pieprasījumiem.

NA ieskatā, nozīmīgs jautājums ir par to, vai rosinātās partiju diskusijas ir saistītas ar koalīcijas paplašināšanu un reformēšanu, un uz to NA gribētu gūt skaidru atbildi, uzsvēra Dombrava.

AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars norādīja, ka koalīcijas sanāksmē no Ministru prezidenta Kariņa “sadzirdējis gandarījumu” par pašreizējās valdības darbu. Politiķis no premjera arī sapratis, ka gaidāmās sarunas neesot saistītas ar kādām izmaiņām valdībā.

Atbildot uz jautājumu, vai AS piedalīsies Kariņa rosinātajās piecu partiju sarunās, Tavars skaidroja, ka atbildi varēs sniegt “pēc pārrunām ar koalīcijas partneriem”.

Kā ziņots, pašlaik valdošajā koalīcijā strādā JV, NA un AS, taču pēc Valsts prezidenta vēlēšanām, kurās koalīcijas partijas nespēja vienoties par atbalstu vienam kandidātam, Kariņš ir sācis sarunas par iespējamu koalīcijas paplašināšanu ar ZZS un Progresīvajiem, kam NA un AS iebilst.

Kariņš jau iepriekš izteicies, ka vēlas koalīcijas paplašināšanu, lai panāktu raitāku darbu skolu tīkla sakārtošanā, veselības aprūpes situācijas uzlabošanā, darbaspēka jautājumos, valsts kapitālsabiedrību virzīšanā uz biržu un sociālajos jautājumos, proti, nepieciešama Stambulas konvencijas ratifikācija “kā simbolisks, bet dziļi nozīmīgs Saeimas žests” un Satversmes tiesas lēmuma izpilde, kas saistās ar kopdzīves regulējumu.

Lasiet arī: Nav skaidrības par koalīcijas paplašināšanas sarunu tālāko virzību

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas