BNN nedēļas apkopojums: “Maskuballe” atgriežas. Īsa deklarācija, īss mūžs? Valmiergeita. Mediķi vienkārši izgaist

Nu jau Saeimas opozīcijā nonākušais deputāts Jānis Grasbergs (NA) – drīzumā, ļoti iespējams, arī bijušais parlamenta prezidija loceklis – debatēs par uzticības balsojumu Evikas Siliņas valdībai uzstājās kovidmaskā. Šķiet, vienīgais visā sēžu zālē. Pilnīgi pašsaprotama rīcība piecu bērnu tēvam – vai arī iedarbīgi sievas draudi: “Ja iziesi bez tās no mājas, pagūšu iemest mašīnas atslēgas akā!” 

Vīruss, kura pandēmijas cenšamies aizmirst kā ļaunu murgu, pamazām ielien atpakaļ mūsu dzīvē. Jau zināmas briesmas diemžēl rada pieradumu un notrulina piesardzību. Vēl vairāk: varbūtība atgriezties mājsēdē bez teātriem, koncertiem un šopinga, pie bērnu attālinātām mācībām un ar līmlentām krustotiem sabiedriskā autobusa sēdekļiem šķiet  pārāk briesmīga un nekādi nepieņemama. Tādēļ ļoti gribas vīrusu ignorēt, kaut varbūt tikai šo “briesmu” dēļ daudzi no mums tagad ir veseli un dzīvi.

Valdot nebūt ne veselīgam noskaņojumam visas Eiropas ekonomikā – atkal procentlikmēm “kāpusi temperatūra” – un vieglam koalīcijas darināšanas neprātam pašmāju politikā, Latvijas sportisti turpina dāvāt tautai patriotiska prieka uzplūdus un iespēju tajos vienoties. Tagad mums ir jāsaglabā spēja novērtēt šos brīnumus, nevis pierast pie tiem un paģērēt.

Skandāls ap “metodiskajiem materiāliem, kuros ietverti dzimumu un dzimtes skaidrojumi” pārāk atgādina tālo 2012.gada “divvalodības referendumu”. Tad nacionālboļševikam Vladimiram Lindermanam ar saujiņu citu provokatoru izdevās satracināt tautu un gluži vai pilnībā noārdīt to mazumiņu, kas bija panākts/radies Latvijas divu kopienu sadzīvošanā.

Tagad kāds pārāk dedzīgs cilvēku dažādības skaidrotājs Valsts izglītības un satura centrā ir pavisam viegli paveicis to, kas neizdevās “tradicionālo vērtību sargātājiem”, biedējot mūs ar apokalipsi pēc Stambulas konvencijas ratificēšanas. Tādi politiķi nu berzē rokas – metodika spēja uzkurināt Latvijas sabiedrībā “LGTBQ+ fobiju”, viņus ieceļot zirgā. Negribas izklausīties pēc “folijas cepurītēm”, bet tomēr: kam šis izrādījās izdevīgi?

Pavisam īsa ir jaunās valdības deklarācija. Īsa bija jaunās premjeres uzruna pirms uzticības balsojuma – kokaina un, mazākais, viegli dīvaina. Nez kāpēc aicinot sabiedrību lepoties ar Latvijas demokrātiju un citām normālā valstī pašsaprotamam lietām (it kā tās būtu viņas priekšteča un mentora sarūpētas), Siliņa izklausījās pēc lektores kādā formālā seminārā. Tādā, kurā sapulcētos interesē vien tas, cik dzerams vīns būs saviesīgajā daļā.  

Premjere, izmisīgi cenšoties apliecināt gatavību tagadējai lomai, pati veido priekšstatu par tādos semināros, “līderības kursos” un birokrātiskajā aparātā izaudzētu funkcionāri – nevis par patiesu valdības līderi. Taču latvju politikā nepateicīgākos darbus uzkrauj apzinīgām sievietēm. Tāpēc vien veselības ministrs Hosams Abu Meri šķiet džentlmenisks izņēmums. Turklāt šķiet, ka valdības klupšanas vai piedauzības akmens būs ne tās nepārliecinošā vadītāja, ne pat Aivara Lemberga vajadzības, bet “nucikpartovar” konvencija…

Viena valdības problēma ir krietni atspriegota – Saeima panācās pretim valsts valodu pietiekami nezinošajiem Krievijas pilsoņiem, kuri izrādījuši “labo gribu” mācīties. Pieļauju, sabiedrības latviskajā daļā daudziem tas šķitīs bezprincipialitāte un bezmugurkaulainība. Taču cilvēcīgais žests noņem pārējās Eiropas politiķu un citu mūsu sabiedroto nevajadzīgas – kaut tikai varbūtējas – aizdomas par Latvijas “rusofobiju” un “tīšu spriedzes eskalāciju”. Tas ir svarīgi. Skaidrs, ka “Kremļa televīzijas” dēļ varam necensties.

Valmieras novada vadītāja – arī nu jau izbijušā Jaunās Vienotības valdes locekļa –aizturēšana ir “pedagoģisks” brīdinājums citiem pašvaldībniekiem vai uzņēmējiem: eirofondu finansējums sen vairs nav no debesīm birstoša manna, bet gan viltīga padarīšana, kas var uzsprāgt pārāk pašpārliecinātās rokās.

Būs jāpacenšas, lai Lietuvas kolēģa Lina Jegeleviča raksts – par kaimiņvalsts mediķu streika “netradicionālām formām” – aizceļotu arī līdz jaunā veselības ministra datoram vai tālrunim. Brīdināt nozīmē apbruņot – lai ir gatavs kam līdzīgam. Taču diemžēl nākas piekrist mūsu mediķu bažām: saviem ministriem Vienotībai nauda mēdz neatrasties. 

Igaunijas Centra partijas izšķiršanās starp diviem tās iespējamiem līderiem – un dažādu tās attīstības stratēģiju – droši vien šķiet pārāk dīvaina Latvijas politiskajai kultūrai. Izrādās, kaut kur vēl partijas kongresā tiešām kaut ko izlemj, nevis tikai izrāda “mūsu rindu nesagraujamo saliedētību”. Ārprāts, pat tās priekšsēdētaju tur izraudzījās atklātā konkurencē, nevis slēgtā spicesļaužu pulciņā!

Taču mūsu politiķu sirdsmieram varam piebilst, ka arī ziemeļu kaimiņiem tas bija kaut kas ārkārtējs, “ne kā pie cilvēkiem”.

BNN sniedz apkopojumu par nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā Mutants zogas, Porziņga žēl, Labie nodomi, Darījums apmaksāts, Labā griba€-risks, Sāpīgāk nekā streiks, Uzvaras sūrums un Līdz “rekordam” palicis nedaudz

 

MUTANTS ZOGAS

Notekūdeņu monitorings uzrāda jaunā Covid-19 varianta Eris izplatību vairākos Latvijas reģionos

 
Covid-19, jaunais paveids, BIOR, notekūdeņi, Svarīgi,
Foto; Cottonbro Studio/Pexels

Notekūdeņu monitorings uzrāda jaunā Covid-19 varianta Eris izplatību Salaspilī, Jēkabpilī, Daugavpilī, Jelgavā, Talsos un Limbažos, aģentūru LETA informēja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja Dita Arāja.

Covid-19 jaunās mutācijas nav tik postošas, kādas piedzīvotas vīrusa izplatības sākumā, tomēr Pasaules Veselības organizācija šim variantam pievērš pastiprinātu uzmanību.

Vairāk uzziniet šeit.

 

PORZIŅGA ŽĒL

FOTO un VIDEO| Vairāki desmiti tūkstoši cilvēku Rīgā sagaida Latvijas basketbola izlasi

basketbols, Svarīgi,
Pie Brīvības pieminekļa sagaida Latvijas vīriešu basketbola izlasi pēc piektās vietas iegūšanas Pasaules kausā basketbolā Manilā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pirmdienas vakarā vairāki tūkstoši cilvēku Rīgā sagaidījuši Latvijas basketbola valstsvienība, kas pasaules meistarsacīkstēs spēja izcīnīt augsto piekto vietu.

Lidostā “Rīga” komandu sagaidīja ģimenes locekļi, pēc kā izlase īpašā divstāvu autobusā devās uz Rīgas centru, laukumu pie Brīvības pieminekļa.

Vairāk uzziniet šeit.

 

LABIE NODOMI

IZM plāno uzsākt dienesta izmeklēšanu saistībā ar VISC metodisko materiālu

Izglītības un zinātnes ministre, VISC, dienesta pārbaude, mācību materiāli, 14.Saeima, centrs Dardzeze, iedzīvotāji, skolēni, vecāki, Svarīgi,
Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītāja Liene Voroņenko/ Foto: Paula Čurkste/LETA

Saistībā ar sabiedrības un politiķu pausto šoku par Valsts izglītības un satura centra (VISC) izstrādātajiem metodiskajiem materiāliem, kuros ietverti dzimumu un dzimtes skaidrojumi, izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša ir pieņēmusi lēmumu uzsākt dienesta izmeklēšanu pret Valsts izglītības satura centra vadītāju Lieni Voroņenko, BNN uzzināja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

IZM pārstāvji BNN norāda, ka pašlaik materiāls ir izņemts no e-mācību vides.

Vairāk uzziniet šeit.

 

DARĪJUMS APMAKSĀTS

Siliņas valdība uzsāk darbu

Evika Siliņa, jaunā valdība, Svarīgi,
Evikas Siliņas veidotās valdības locekļi paraksta sadarbības līgumu un Deklarāciju par Ministru kabineta iecerēto darbību pirms 15.septembra ārkārtas Saeimas sēdes. Foto: Ieva Ābele, Saeima / Flickr

Piektdien, 15.septembrī, Saeimā ar iecerētajām 53 balsīm “par” un 39 balsīm “pret” (atturējušos nebija) pēc vairāku stundu ilgām debatēm tika apstiprināta Evikas Siliņas (JV) veidotā triju partiju – Jaunās Vienotības (JV), “Zaļo un zemnieku savienības” (ZZS) un Progresīvo (P) – koalīcijas valdība. 

Ministru prezidenta amata kandidāte, uzrunājot likumdevējus, sāka ar skaidrojumu, ko nozīmē viņas teiktais, ka pirms Saeimas sēdes parakstītās Ministru kabineta deklarācijas centrā ir likts cilvēks.

Vairāk uzziniet šeit.

 

LABĀ GRIBA

Pagarina laiku valodas pārbaudei tiem Krievijas pilsoņiem, kuri izrādījuši iniciatīvu mācīties

Krievijas pilsoņi, 14.Saeima, obligātā valsts valodas pārbaude, termiņuzturēšanās atļaujas,
Foto: Natasha Chebanoo/Pexels

Saeima ceturtdien, 14.septembrī, galīgajā lasījumā pieņēma Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotos grozījumus Imigrācijas likumā, kas par diviem gadiem pagarina valodas pārbaužu termiņu pastāvīgās uzturēšanās atļaujas iegūšanai Latvijā tiem Krievijas pilsoņiem, kuri būs izrādījuši iniciatīvu nokārtot valodas pārbaudi.

Tiem 7.septembrī Saeimā noteica steidzamību ar vairāk kā divu trešdaļu balsu vairākumu. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

€-RISKS

Valmieras mērs pilnībā noliedz pārkāpumus KNAB izmeklētajā lietā par iespējamu četru miljonu eiro izkrāpšanu

Valmieras novada dome, KNAB, izmeklēšana, korupcija,
Rēzeknes valstspilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (no kreisās) un Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks piedalās Latvijas Lielo pilsētu asociācijas rīkotajā konferencē “Attīstības izaicinājumi 2023+” Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē/Foto: Zane Bitere/LETA

Valmieras novada mērs Jānis Baiks (Valmierai un Vidzemei) pilnībā noliedz pārkāpumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētajā lietā par iespējamu četru miljonu eiro prettiesisku iegūšanu pašvaldībai.

Aģentūrai LETA Baiks apstiprināja, ka KNAB iepriekš sāktā kriminālprocesā viņam piemērots personas ar tiesībām uz aizstāvību statuss, 

Vairāk uzziniet šeit.

 

SĀPĪGĀK NEKĀ STREIKS

BNN pēta | Lietuvas ārstiem radikāli atkāpjoties no darba, politiķi lauza galvu – ko darīt?

 
ārsti, māsiņas, Lietuva, medicīnas aprūpe, slodze, algas, reforma, neapmierinātība, Seims, slimnīcas
Foto: Unsplash

Darbinieki, neapmierināti ar darba apstākļiem, sāk streiku. Taču neapmierinātība ar darba vietu ir novedusi pie netradicionālām protesta formām Lietuvas ārstu un medmāsu vidū, kad viņi vienkārši aiziet un vairs neatgriežas.

Tiek lēsts, ka pēdējā laikā no dažādām Lietuvas medicīnas iestādēm ir aizgājuši līdz pat 100 ārstiem un citiem speciālistiem.

Vairāk uzziniet šeit.

 

UZVARAS SŪRUMS

BNN fokusā | Tallinas pilsētgalva vadīs Centra partiju, solot atgriezt to valdībā

Svarīgi, Igaunija, Centra partija, Mihails Kīlvarts, Tanels Kīks, Jiri Ratass, Jevgēņijs Osinovskis, Martins Helme, Urmass Reinsalu,
Tallinas pilsētas galva Mihails Kīlvarts sveic jūnija vidū notikušās Eiropas Baznīcu konferences Ģenerālās asamblejas dalībniekus. Foto: 2023 CEC General Assembly / Flickr

Pērnās nedēļas izskaņā atrisinājās viena no Igaunijas politikas šābrīža svarīgākajām intrigām: kurš būs nākamais Centra partijas – “mēreni” populistiskās un cittautiešu īpaši  atbalstītās – valdes priekšsēdētājs? Uzvarēja galvaspilsētas pašvaldības vadītājs Mihails Kīlvarts (Mihhail Kõlvart).

“Uzvara nepārprotami bija ar ļoti necilu pārsvaru.”

Vairāk uzziniet šeit.

 

LĪDZ “REKORDAM” PALICIS NEDAUDZ

ECB atkal palielina procentlikmes

 
ECB bāzes procentlikme, Svarīgi,
ECB galvenā mītne Vācijas pilsētā Frankfurtē pie Mainas. Foto: Rudolf Schiffer / Flickr

Eiropas Centrālās bankas (ECB) padomes sēdē Frankfurtē ceturtdien, 14.septembrī , tika nolemts kārtējo reizi paaugstināt procentlikmes. ECB padome tās ir palielinājusi desmito sanāksmi pēc kārtas.

“Padomes turpmākie lēmumi nodrošinās, ka galvenās ECB procentlikmes tiks noteiktas pietiekami ierobežojošā līmenī tik ilgi, kamēr tas būs nepieciešams.”

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas