Kā rūpēties par miega kvalitāti? Iesaka klīniskā farmaceite

Miegs ir viena no svarīgākajām ikdienas sastāvdaļām, lai mēs uzturētu ne vien labu fizisko, bet arī mentālo veselību. Pilnvērtīga un regulāra miega nodrošināšana organismam ir neaizstājama, lai mēs varētu izvairīties no dažādām nopietnām slimībām. Par to, kā uzlabot un rūpēties par miega kvalitāti un ko darīt, ja parādās miega traucējumi, stāsta BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Miega nozīme

Miegs kalpo kā profilaktisks līdzeklis daudzu saslimšanu gadījumā, un, ja miegs nav pietiekams, tad dienas laikā varam saskarties ne vien ar nogurumu, bet arī ar galvassāpēm, garastāvokļa izmaiņām, kustību koordinācijas traucējumiem, traumatismu un citām sūdzībām. Turklāt nepietiekams miegs var negatīvi ietekmēt sirds un asinsvadu, imūno un nervu sistēmu, kā arī nepietiekama miega gadījumā pastāv lielāks aptaukošanās un 2. tipa cukura diabēta risks, stāsta Priedniece.

Miega traucējumi skar visu vecumu cilvēkus – gan jauniešus, gan seniorus. Šie traucējumi var izpausties kā ilga nespēšana iemigt, atkārtota pamošanās, trausls miegs un citi līdzīgi simptomi. Tiem var būt vairāki iemesli, tai skaitā maiņu darbs, krākšana, stress, neatbilstošs dienas un miega režīms, sāpes, depresija, sirds un asinsvadu, nieru vai vairogdziedzera un citas slimības.

Padomi, kā uzlabot miega kvalitāti

Ja saskaraties ar nelieliem, īslaicīgiem miega traucējumiem vai vienkārši vēlaties savlaicīgi rūpēties par miega kvalitāti, Priedniece iesaka:

• Atvēliet miegam pietiekami ilgu laiku! Cilvēkam katru dienu ir jāguļ vismaz 7 līdz 8 stundas. Darbadienās un brīvdienās ir ieteicams ievērot noteiktu miega režīmu – doties gulēt un celties vienā un tajā pašā laikā.

• Izvēdiniet telpas un iekārtojiet ērtu guļvietu! Veselīgu miegu veicina svaigs gaiss, tādēļ pirms došanās gulēt ir ieteicams izvēdināt telpas. Vislabāk izgulēsieties, ja iekārtosiet sev ērtu guļvietu – labākam miegam ir nepieciešams klusums un pilnīga tumsa.

• Pirms miega izvairieties no elektronisko ierīču lietošanas! Pirms gulētiešanas izvairieties no TV skatīšanās vai viedierīču lietošanas, vislabāk palasiet kādu grāmatu vai paklausieties mierīgu mūziku.

• Vakarā nelietojiet kafiju, alkoholu un nikotīnu saturošus produktus! Dienas otrajā pusē nelietojiet arī līdzekļus, kas satur ārstniecības augus ar tonizējošu iedarbību, piemēram, žeņšeņu vai eleiterokoku.

• Ikdienā ieviesiet fiziskās aktivitātes! Sportošana uzlabo miega kvalitāti un garastāvokli, kā arī mazina stresu.

Palīglīdzekļi labākam miegam

Aptiekā ir pieejami arī dažādi bezrecepšu medikamenti un uztura bagātinātāji, kas satur ārstniecības augus un melatonīnu. Melatonīns ir gan hormons, gan antioksidants, ko izmanto kā miega līdzekli, tas palīdz samazināt iemigšanai nepieciešamo laiku un atvieglo ar diennakts ritma izjaukšanu saistītās sajūtas, piemēram, ceļojot vai strādājot maiņu darbu. Melatonīnu saturoši preparāti ir pieejami dažādās formās – tablešu, pulveru, aerosolu, mutē šķīstošu plāksnīšu veidā. To izmanto kombinācijās ar ārstniecības augiem, piemēram, baldriānu, pasifloru, melisu un apini, kā arī ar magniju un B grupas vitamīniem. BENU Aptiekas klīniskā farmaceite uzsver, ka labam miegam īpaši nozīmīgs ir magnijs, jo tas veicina normālu nervu sistēmas darbību, palīdz mazināt nogurumu un nespēku.

Iemigt un mazināt stresu pirms naktsmiera palīdzēs arī dažādi ārstniecības augi, kam piemīt nomierinoša darbība. Pazīstamākās ārstniecības augu drogas ir baldriāna saknes, kumelītes ziedi, māteres laksti, piparmētru un melisas lapas, taču var izmantot arī auzu, pasifloras un raudenes lakstus, apiņus, liepziedus un vīgriezes. Šīs drogas var lietot atsevišķi vai komplekso tēju veidā. Aptiekā ir pieejami arī ārstnieciskos augus saturoši preparāti – sīrupi, pilieni, kapsulas, tabletes vai aerosoli. Piemērotāko produktu jums palīdzēs izvēleties farmaceits.

Svarīgi! Īslaicīgai lietošanai iemigšanas traucējumu gadījumā var izmantot uztura bagātinātājus un ārstniecības augus saturošus preparātus, taču, ja sūdzības nemazinās vai pastiprinās, nekavējoties ir jāvēršas pie ārsta!

BENU Aptiekas ir daļa no Eiropas mēroga aptieku tīkla, kas apvieno aptuveni 700 aptieku Čehijā, Šveicē, Nīderlandē, Ungārijā, Serbijā, Slovākijā, Igaunijā un Lietuvā. BENU Aptieku tīkls ir viens no vadošajiem zāļu mazumtirdzniecības uzņēmumiem Latvijā, kas apvieno 76 aptiekas visos lielākajos valsts reģionos. BENU Aptiekās Latvijā strādā vairāk nekā 400 darbinieku.

Lasiet arī: Kāpēc un kā jātīra veļas mašīna? Skaidro eksperts
 
Seko mums arī FacebookDraugiem un X!
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas