Kopš 1.augusta Igaunijā ir nomedīti vairāk nekā 30 lāči

No augusta līdz oktobrim mūsu ziemeļu kaimiņvalstī ir noteikta lāču medību sezona, ziņo Igaunijas sabiedriskā medija ziņu portāls ERR.ee. Šogad Vides aizsardzības aģentūra tajā ir atļāvusi nošaut, lielākais, 96 dzīvniekus. 

Šis daudzums ir apmēram viena desmitā daļa no Igaunijas lāču populācijas (900–950 dzīvnieki) un aptuveni atbilst tās ikgadējam dabiskajam pieaugumam. Līdz otrdienai, 8.augustam, mednieki jau ziņoja par 31 nomedītu lāci.

Pēdējos 15 gados to populācija arvien pieauga. 

Lāčus medī galvenokārt ziemeļos – Rietumviru un Austrumviru apriņkos – un austrumos, Krievijas pierobežā, taču daži dzīvnieki nošauti arī kontinetālās Igaunijas rietumdaļā. 

Tiek rēķināts, ka Latvijā ir apmēram 60–70 lāču. Mūsu valstī to medības nerīko – šo zvēru nonāvēšana ir aizliegta, jo suga ir ierakstīta Latvijas Sarkanajā grāmatā. Plašu meža masīvu izciršanas un izmedīšanas rezultātā 19. un 20.gadsimtu mijā lācis bija izzudis no Latvijas teritorijas. Tikai 20.gadsimta 70.gados atsākās dzīvnieku regulāra ieceļošana no Igaunijas un Krievijas Pleskavas apgabala teritorijas. Astoņdesmitajos gados lācis tika konstatēts arī Latvijas rietumdaļā, un mūsu valsts teritorijā ir brūnā lāča izplatības areāla rietumu robeža.

Brūnais lāci par aizsargājamu dzīvnieku visā ES nosaka Eiropas padomes Sugu un biotopu direktīva. Tā medības dalībvalstīs – Igaunijā, Somijā, arī Rumānijā – tiek atļautas izņēmuma kārtā, kad dzīvnieku populācijas palielināšanās sāk apdraudēt cilvēkus. 

Lasiet arī: Brūnā lāča vajātājam piespriež pamatīgu soda naudu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas