Latvijas un Igaunijas raķešu iepirkums neietekmēs Viļņas izvēli

Latvijas un Igaunijas lēmums iegādāties Vācijā ražotas vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas nekādi neietekmēs Lietuvas plānus iegādāties Norvēģijā ražotās sistēmas NASAMS, paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks (Arvydas Anušauskas).

Sarunā ar ziņu aģentūru BNS Anušausks teica, ka gan Lietuva, gan Latvija un Igaunija ierosināja visām trim Baltijas valstīm veikt kopīgu pretgaisa aizsardzības sistēmu iepirkumu.

“Viņi izvēlējās vācu [raķetes]. Tomēr tas neietekmē mūsu izvēli, jo mums jau ir strādājoša NASAMS sistēma, un tā ir labi apgūta,” skaidroja Lietuvas aizsardzības ministrs. Viņa vadītā iestāde informēja, ka Lietuva sākusi otro posmu vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādei un plāno iegādāties vēl NASAMS sistēmas.

Lietuvas Bruņotie spēki šo aprīkojumu izmanto kopš 2020.gada nogales.

“Esošo NASAMS sistēmu Lietuvas Bruņotie spēki jau ir integrējuši un izmanto, tādēļ papildu NASAMS sistēmu iegāde neradītu problēmas iekļaut tās kopējā aizsardzības sistēmā,” paskaidroja Aizsardzības ministrijā. Kā papildu ieguvums tiek minēta arī pieredze darbā ar šādu sistēmu un apmācīts personāls, kas ir gatavs ar to strādāt.

Gaidāms, ka Lietuvas Aizsardzības ministrija līdz gada beigām parakstīs līgumu ar Norvēģijas bruņojuma ražotāju Kongsberg Defense and Aerospace. Jaunākās trešās paaudzes pretgaisa aizsardzības sistēmas, kas tiek piedāvātas Norvēģijā, ir paredzētas dažāda veida lidmašīnu, spārnoto raķešu un bezpilota lidaparātu notriekšanai.

Anušausks teica, ka Latvija un Igaunija izvēlējās Lietuvai nepievienoties ne tikai šajā, bet arī pirmajā NASAMS iepirkumā. “Mēs piedāvājām, sākotnēji viņi piekrita un tad teica, ka nav naudas,” sacīja Lietuvas aizsardzības ministrs.

Jau vēstīts, ka Igaunija un Latvija pagājušajā nedēļā

parakstīja apmēram vienu miljardu eiro vērtu līgumu

par vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu IRIS-T SLM iepirkšanu no Vācijas kompānijas Diehl.

Lasiet arī: Latvija un Igaunija kopā pērk Vācijā ražotās zenītraķetes IRIS-T

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas