Lukašenko: Putins dumpja laikā gribēja atbrīvoties no Prigožina

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņojis, ka esot pārliecinājis Krievijas prezidentu neatbrīvoties no Jevgēņija Prigožina, kad tas rīkoja dumpi, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Putins sākotnēji vēlējies apspiest militāro dumpi, salīdzinot to ar sacelšanos, kas 1917.gadā aizsāka revolūciju un pēc tam pilsoņu karu. Dažas stundas vēlāk tika panākta vienošanās ļaut Prigožinam un atsevišķiem kaujiniekiem doties uz Baltkrieviju. Prigožins turp devās otrdien, 27.jūnijā.

Aprakstot sestdien, 24.jūnijā, notikušo sarunu ar Putinu,

Lukašenko lietoja krievu bandītu slenga frāzi, ar ko tiek apzīmēta kādas personas slepkavība,

atbilstošu jēdzienam “novākt”. Tiekoties ar Baltkrievijas armijas amatpersonām un žurnālistiem, Lukašenko esot sacījis, ka sarunas laikā sapratis, ka ir pieņemts brutāls lēmumus novākt dumpiniekus.

Lukašenko esot aicinājis Putinu nesteigties un mēģināt runāt ar Prigožinu un vāgneriešu komandieriem. Putins uz to esot atbildējis: “Klau, Saša, tas ir bezjēdzīgi. Viņš pat neceļ klausuli, viņš nevēlas runāt.”

Līdzīgus apzīmējumus, piemēram, “izdauzīt no viņiem visus mēslus”, Putins lietojis 1999.gadā, kad runāja par čečenu partizāniem.

Kremlis nav sniedzis komentārus par Lukašenko izteikumiem,

kuri devuši ļoti reto iespēju iespēju ielūkoties Kremļa sarunās laikā, kad, Putina vārdiem runājot, Krievija devusies pretī nekārtībām, kādas neesot redzētas vairākus gadu desmitus.

Lukašenko ir gan sens Prigožina paziņa, gan tuvs Putina sabiedrotais, un norādīja, ka esot Krievijas prezidentam ieteicis palūkoties “tālāk par paša degunu”, un licis apdomāt, ka Prigožina nogalināšana varētu provocēt plašus viņa kaujinieku nemierus. Turklāt Lukašenko uzskata, ka vāgneriešu pieredze varētu noderēt baltkrievu armijai.

Armijas amatpersonām Lukašenko sacījis, ka cilvēki nesaprotot viņa pragmatisko pieeju situācijai.

Prigožina algotņi varot palīdzēt baltkrievu armijai, un izstāstīt visu par bruņojumu – kas strādā labi, kas ne tik labi.

Prigožins pārtrauca gājienu uz Maskavu apmēram 200 kilometrus no galvaspilsētas.

Lasiet arī: ASV medijs: Krievijas ģenerālis esot zinājis par Prigožina plāniem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas