Izraēlas armija aiziet no Jeninas; no Gazas sektora izšautas raķetes

Kaujinieki no Gazas sektora raidījuši raķešu šāviņus, kamēr Izraēla izved savus spēkus no palestīniešu pilsētas Jeninas pēc apjomīgas militārās operācijas, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Tiek ziņots, ka atbildot uz raķešu raidīšanu, Izraēlas iznīcinātāji veikuši triecienus pa pazemes ieroču ražotnēm, bet nav zināms, vai sagaidāma tālāka situācijas saasināšanās.

Izraēlas militārās operācijas laikā bojā gājuši 12 palestīnieši, vismaz pieci no tiem – kaujinieki, un viens izraēliešu karavīrs. Izraēlas armija ziņojusi, ka operācija tikusi veikta, lai iznīcinātu palestīniešu kaujinieku infrastruktūru un ieroču krājumus Jeninas bēgļu nometnē.

Tās laikā palestīniešu pilsētā bija izvietotu vairāk nekā 1000 Izraēlas kaujinieku, un izmantoti lidroboti.

Pēc armijas aiziešanas nometnes tumšajās ielās pamazām sāka atgriezties tās iedzīvotāji. Daži ar mobilo telefonu lukturīšu mesto gaismu centās izvērtēt bojājumu apmēru.

Blīvi apdzīvotā bēgļu nometne ar teju 18 tūkstošiem iemītnieku ir viens no galvenajiem punktiem vardarbības vilnī, kas jau vairāk nekā gadu veļas pār okupēto Rietumkrastu, raisot starptautiskas bažas.

Dažas stundas pēc tam, kad Izraēlas armija sāka izvest savus spēkus, palestīniešu kaujinieki no Gazas sektora izšāva piecas raķetes uz Izraēlu. Tās pārtvertas, un nav cietušo.

Sadursmes notikušas arī Telavivā, kur tiek ziņots par sadauzītām automašīnām un uzbrukumiem cilvēkiem,

par kuriem atbildību uzņēmies palestīniešu miltārais grupējums Hamas. Ievainoti astoņi cilvēki.

Rietumkrastā otrdienas, 4.jūlija, naktī joprojām bija dzirdami sprādzieni, un tiek ziņots par apšaudēm netālu no Jeninas slimnīcas. Reuters nav izdevies gūt apstiprinājumu šīm ziņām.

Organizācija Ārsti bez robežām ziņojusi, ka Izraēlas armija netālu no slimnīcas, kur darbojas organizācijas pārstāvji, izmantojusi asaru gāzi. Armija informējusi, ka tās rīcībā nav informācijas par darbībām slimnīcas tuvumā, bet atzina, kas tās spēki raidījuši šavienus no gaisa uz kaujiniekiem, kas slēpušies kapsētā un apdraudējuši karavīrus, kas pameta pilsētu.

Palestīniešu kaujinieki no militārajiem grupējumiem Hamas, Islāma džihāds un Fatah ap bēgļu nometni izveidojuši šķēršļu joslas un novērošanas posteņus, lai stātos pretī Izraēlas armijas reidiem. Nometnē joprojām

nav atjaunota elektrības un ūdensapgāde pēc tam, kad izarēliešu buldozeri, uzrokot ceļu, sarāva elektrības kabeļus un ūdensvadus.

Tiek ziņots par atrastiem ieroču krājumiem, slepenu tuneli zem mošejas, apmēram 1000 konfiscētiem ieročiem un 30 aizturētajiem.

Palīdzības organizācija Sarkanais pusmēness ziņojusi, ka no nometnes evakuētas 500 ģimenes – apmēram 3000 cilvēku.

ASV norādījušas, ka respektē Izraēlas tiesības aizstāvēt sevi, bet norādījušas, ka ir būtiski izvairīties no kaitējuma civiliedzīvotājiem. Eiropas Savienība ir noraizējusies par situācijas saasināšanos, un ANO izteicis satraukumu par militārās operācijas mērogu.

Lasiet arī: Izraēla uzsākusi plašu militāro operāciju Jeninā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas