Polija vērienīgi iepērk ASV ražotu bruņojumu

ASV valdība pirmdien, 21.augustā ir apstiprināja darījumu par 96 kaujas helikopteru AH-64E Apache  pārdošanu Polijai 12 miljardu ASV dolāru vērtībā. Tos piegādās ražotājfirma Boeing, par ko Valsts departaments [ārlietu minstrija] informēja ASV Kongresu.

Kongresam ir tiesības pārskatīt un bloķēt šo darījumu, taču nav sagaidāms, ka tur pret to tiks izteikti iebildumi. Arī Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks (Mariusz Błaszczak) sociālajos tīklos apstiprināja ziņu par šo darījumu.

Polija pērn nolēma pastiprināt savas aizsardzības spējas, iegādājoties lielu skaitu helikopteru Apache no ASV, lai nomainītu savu novecojušo padomju laika helikopteru floti apstākļos, kad pieaug bažas par Krievijas karu Ukrainā.

Šo helikopteru pārdošana “uzlabos Polijas spējas vērsties pret pašreizējiem un nākotnes draudiem, nodrošinot uzticamu spēku, kas spēj atvairīt pretiniekus un piedalīties NATO operācijās”, paziņoja ASV Valsts departaments. Polija ir stingri atbalstījusi ASV vadītos centienus sniegt atbalstu Ukrainai cīņā pret Krievijas iebrukumu.

Polija janvāri paziņoja, ka

plāno šogad tērēt aizsardzībai 4% no iekšzemes kopprodukta

(IKP),  un tas ievērojami pārsniedz NATO noteikto mērķi – 2% no IKP.

Jūnijā Polija saņēma pirmos tankus Abrams, kas ir daļa no 1,4 miljardu dolāru vērta darījuma par ASV Jūras kājnieku korpusa iepriekš lietoto tanku piegādi Polijai. Tāpat pērn Polija nopirka vēl 250 tankus Abrams to modernākajā variantā M1A2, kuru piegāde ir gaidāma 2024.gada beigās.

Polija kļūs par otro valsti pasaulē, kurai būs Abrams M1A2 tanki.

Karš Ukrainā ir nostiprinājis attiecības starp ASV un Poliju, kuras konservatīvajai valdībai iepriekš bija domstarpības ar Džo Baidena administrāciju tādos jautājumos kā LGBTQ tiesības un mediju brīvība. ASV Valsts departaments savā paziņojumā nosauca Poliju par “spēku politiskajai stabilitātei un ekonomiskajam progresam Eiropā”.

Lasiet arī: ASV Mičiganas štatā atklāta Latvijas ielu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas