Polijas policija prezidenta pilī arestē deputātus

Polijas policija otrdienas, 9.janvāra, vakarā prezidenta pilī Varšavā arestēja bijušo iekšlietu ministru Mariušu Kaminski (Mariusz Kaminski) un bijušo iekšlietu ministra vietnieku Maceju Vasiku (Maciej Wasik), pēc tam, kad pagājušajā mēnesī viņiem tika piespriests divu gadu cietumsods par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, 2007.gadā vadot pretkorupcijas biroju, ziņo BBC.

Pēc arestiem jaunais iekšlietu ministrs Marcins Kirvinskis (Marcin Kierwinski) vietnē X (agrāk Twitter) rakstīja:

“Visi ir vienlīdzīgi likuma priekšā.”

Gan abi vīrieši, kas oktobrī tika ievēlēti par Likuma un taisnīguma (PiS) deputātiem, gan prezidents Andžejs Duda (Andrzej Duda), PiS sabiedrotais, atteicās atzīt tiesas lēmumu, jo 2015.gadā prezidents viņus apžēloja, Dudam uzstājot, ka viņa apžēlošana joprojām ir spēkā.

Neraugoties uz to, ka gan Kaminskim, gan Vasikam ir atņemti mandāti, gan viņi, gan prezidents apgalvo, ka, pateicoties apstrīdētajai 2015.gada apžēlošanai, viņi ir juridiski saglabājuši savu ievēlēto deputātu statusu.

Pirmdienas vakarā tiesa izdeva rīkojumu policijai aizturēt abus vīriešus.

Neraugoties uz to, prezidents Andžejs Duda uzaicināja abus uz Varšavas prezidenta pili, lai otrdienas rītā piedalītos ceremonijā, kurā par prezidenta padomniekiem tika zvērināti divi viņu bijušie kolēģi.

Kaminskis un Vasiks, kuriem draudēja arests, otrdienas pēcpusdienā iznākuši no pils, lai uz īsu brīdi aprunātos ar žurnālistiem, nosauca sevi par “politiskajiem ieslodzītajiem”, ja viņi tiks apcietināti un pateicās Dudam par atbalstu.

Neilgi pēc tam premjerministrs Donalds Tusks (Donald Tusk) kritizēja šo situāciju, uzsverot, ka ir jāievēro tiesas lēmums, un deva mājienu, ka prezidents Duda palīdz vīriešiem izvairīties no tiesvedības.

Taču vakarā Duda pameta ēku, lai tiktos ar Baltkrievijas opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanovsku, un

viņa prombūtnes laikā ēkā ieradās policija un apcietināja abus deputātus..

Pēc arestiem vairāki simti PiS atbalstītāju rīkoja demonstrāciju pie pils, atbalstot arestētos vīriešus. 

Pagājušajā gadā Polijas Augstākā tiesa atzina par spēkā neesošu Dudas 2015.gadā piešķirto apžēlošanu vīriešiem, jo tā tika piešķirta apelācijas laikā, t.i., pirms sākotnējā sprieduma pasludināšanas.

Premjerministrs Tusks sacīja, ka Duda varētu atrisināt strīdu, vēlreiz apžēlojot šos vīriešus, jo spriedums ir galīgs, taču tas liktu apšaubīt sākotnējās apžēlošanas juridisko statusu.

Tuska koalīcija pagājušajā mēnesī stājās amatā, solot atcelt PiS veiktās izmaiņas tiesu sistēmā, sabiedriskajos plašsaziņas līdzekļos un valsts pārvaldē, kas, pēc Eiropas Komisijas un daudzu citu starptautisku organizāciju teiktā, ir iedragājušas Polijas tiesiskumu, raksta BBC.

Lasiet arī: Polijas jaunā valdība reformu laikā pārtrauc ziņu kanāla darbību

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas