ZM plāno saglabāt samazināto PVN līkmi svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem arī nākamgad

Samazinātā 5% likme svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem ir jāsaglabā arī nākamgad, un Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likuma ir jāievieš kā patstāvīga norma, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) informatīvais ziņojums. 

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) ģenerāldirektors Rolands Feldmanis pauž gandarījumu, ka ZM atbalsta arī turpmāku samazinātās PVN likmes saglabāšanu.

Viņš uzsver, ka tas ir būtiski, jo pašlaik noris diskusijas par augsto mazumtirdzniecības tīklu uzcenojumu un importa augļu un dārzeņu konkurenci. 

“Zemāks PVN rada labākus konkurences apstākļus mūsu ražotājiem, jo samazinātas PVN likmes ietekme nav tik būtiska pret importa piedāvājumu, kā arī ir jācer, ka tāda likme arvien vairāk sekmēs pašmāju dārzeņu patēriņu, kas jau rada pozitīvas sekas vairākās nozarēs”, komentē  Feldmanis.

ZM informatīvajā ziņojumā norādīts, ka augļkopības un dārzeņkopības nozaru attīstības rādītāji ir pozitīvi un tas liecina, ka laika periodā no 2017.gada līdz 2022.gadam Latvijā šī nozare ir attīstījusies ievērojami, pieaugot gan augļkopības un dārzeņkopības platībām (+5%), gan arī saražotās produkcijas vērtībai (+46%), kā arī eksporta vērtībai (+77%).

Ziņojumā arī uzsvērts, ka Latvijā augļkopības un dārzeņkopības nozare attīstās straujāk kā vidēji Eiropas Savienības  (ES) dalībvalstīs.

Pēc ministrijas rīcībā esošajiem datiem, augļu un ogu izlaides vērtība Latvijā ir pieaugusi par 100% un Latvija ierindojas trešajā vietā aiz Luksemburgas un Slovēnijas.

Savukārt dārzeņu izlaides vērtība Latvijā ir pieaugusi par 25% un ir virs ES dalībvalstu vidējā rādītāja, bet  kartupeļu izlaides vērtība Latvijā ir pieaugusi par 57% un Latvija ierindojas sestajā vietā.

Neskatoties uz to, ka vietējās augļu, ogu un dārzeņu, tostarp kartupeļu saražotās produkcijas vērtība ir pieaugusi, ir palielinajies arī importētās produkcijas apjoms. 

 Līdz ar to, vērtējot situāciju augļkopības un dārzeņkopības nozarē kopš samazinātās PVN likmes 5% apmērā ieviešanas augļiem, ogām un dārzeņiem, var secināt, ka samazinātās likmes ieviešana ir attaisnojusies, jo ir devusi pozitīvu efektu uz augļkopības un dārzeņkopības nozari kopumā.

Lasiet arī: Ražotāji savu cenu mazinot, bet pārtika veikalos sadārdzinās

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas