Rinkēvičs īpaši Levitam radījis jaunu amatu

Bijušais Valsts prezidents Egils Levits iecelts par Latvijas īpašo pārstāvi starptautisko tiesību un valstu atbildības jautājumos, ko apliecina informācija oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Viņš šajā amatā ticis iecelts ar Valsts prezidents Edgara Rinkēviča pirmdienas, 14.augusta, rīkojumu Nr.1 – uz tagadējā valsts galvas pilnvaru laiku. Šo dokumentu, atbilstoši Latvijas politiskajai tradīcijai [Valsts prezidents, kā noteikts Satversmes 53.pantā, par savu darbību poilitisko atbildību nenes], ir parakstījis arī Ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš.

Īpašajam pārstāvim starptautisko tiesību un valstu atbildības jautājumos savi pienākumi jāveic saziņā ar Valsts prezidentu.

Levits Šos pienākumus veic bez atlīdzības.

Valsts prezidenta padomnieks komunikācijas jautājumos Mārtiņš Drēģeris norādīja – kopš Krievijas izraisītā kara pirmajām dienām Latvija stingri iestājas par nepieciešamību panākt visaptverošu agresorvalsts atbildību par starptautisko tiesību pārkāpumiem un vissmagākiem starptautiska mēroga noziegumiem, kas pastrādāti pret Ukrainu un Ukrainā.

Tādēļ Latvija nelokāmi atbalsta valstu atbildības mehānisma stiprināšanu un attīstību starptautiskajās tiesībās, it sevišķi ad hoc starptautiska tribunāla izveidošanu agresijas nozieguma pret Ukrainu iztiesāšanai, kas aizpildītu robu Starptautiskās Krimināltiesas jurisdikcijā, skaidroja valsts galvas padommnieks. Latvijai jābūt cieši iesaistītai starptautisko tiesību attīstības procesā, lai palīdzētu stiprināt noteikumos balstītu starptautisko kārtību un atjaunot starptautisko taisnīgumu, uzsver Drēģeris.

Īpašā pārstāvja uzdevums ir saziņā ar Valsts prezidentu stiprināt Latvijas pārstāvību un klātbūtni dažādajos formātos, tajā skaitā neformālos, kuros tiek apspriesta un vērtēta starptautisko tiesību attīstība augšminētajos jautājumos.

Egils Levits no 1995. līdz 2004.gadam bija Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnesis, no 2004. līdz 2019.gadam – Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis.

Lasiet arī: Levits: Nākotnes Latvija kā nacionāla valsts var pastāvēt vienīgi latviešu valodā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas