Rūpniecībā cenu līmenis gada laikā ir palielinājies par 22,9%

Centrālās statistikas pārvalde ziņo, ka šā gada janvārī, salīdzinot ar 2022.gada janvāri, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 22,9%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 37,3%, eksportētajai produkcijai – par 9,4%.

Eksportam uz eirozonas valstīm cenas pieauga par 11,8%, eksportam uz valstīm ārpus eirozonas – par 7,4%.

Ražotāju cenas visvairāk ietekmēja to pieaugums elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā; pārtikas produktu ražošanā; koksnes, koka, korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā.

Šā gada janvārī,

salīdzinot ar 2022.gada decembri, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 2,7%.

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis saruka par 5,2%, savukārt eksporta produkcijai palielinājās par 0,1%. Eksportam uz eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis samazinājās par 0,3%; eksportam uz valstīm  ārpus eirozonas tas palielinājās par 0,5%.

Pazeminoša ietekme bija cenu samazinājumam elektroenerģijas tirdzniecībā un ražošanā; gāzes apgādē, kā arī koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā. Paaugstinoša ietekme bija cenu pieaugumam produkcijai, ko ražo uzņēmumi, kuri klasificēti automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanas nozarē, kā arī atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā; materiālu pārstrādē.

Informācija par ražotāju cenu pārmaiņām rūpniecībā 2023.gada februārī tiks publicēta 21.martā. Šogad informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedz ap 600 uzņēmumu. Ražotāju cenu indeksa rūpniecībā aprēķinos papildus izmanto arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātos tarifus atsevišķiem pakalpojumiem un uzņēmumiem. Indeksa aprēķinos tiek izmantotas ap 2,5 tūkstošiem cenu, no tām ap 1,4 tūkstoši par vietējā tirgū un 1,1 tūkstotis par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.

Lasiet arī: Pērn sasniegti jauni rekordi Latvijas eksportā un importā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas