Šaušana Somijas skolā: Policija ziņo, ka uzbrukuma motīvs bija ņirgāšanās

Policija trešdien, 3.aprīlī, paziņoja, ka 12 gadus vecais zēns, kurš otrdien Somijas skolā nošāva skolasbiedru un smagi ievainoja vēl divus sestklasniekus, apgalvoja, ka viņš bijis pazemošanas upuris un ka tas bijis viņa uzbrukuma motīvs, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Trešdien Somijā tika rīkota valsts sēru diena, un, izrādot cieņu bojāgājušajam, karogi tika nolaisti pusmastā.

Pārējie divi skolēni joprojām atrodas slimnīcā, un policija norādīja, ka viņu gūtie ievainojumi ir dzīvībai bīstami.

Policijas paziņojumā teikts, ka zēns šā gada sākumā tika pārcelts uz Viertolas skolu Vantā, kur notika šaušana un ka traģēdijas pamatā bijusi pazemošana un ņirgāšanās skolā. Policija piebilda, ka sākotnējā izmeklēšana to apstiprināja.

Policija arī atklāja, ka aizdomās turamais draudējis skolēniem ceļā uz skolu.

Kā ziņo Somijas televīzijas kanāls “MTV Uutiset”, šaušanas laikā Viertolas skolā viņš bija tērpies maskā un troksni slāpējošās austiņās.

Policija ir arī apstiprinājusi, ka aizdomās turētā izmantotais ierocis piederējis kādam tuvam radiniekam. Uzreiz nebija skaidrs, kā šāvējs šo ieroci ieguvis.

Somijā ieroči ir daudziem, un personas, kas ir vecākas par 18 gadiem un tiek uzskatītas par piemērotām šaujamieroča glabāšanai, var pieteikties licences saņemšanai. Bērni, kas vecāki par 15 gadiem, var saņemt atļaujas izmantot arī citu personu šaujamieročus.

Kā zināms, aizdomās turamajam bijusi revolvera tipa pistole, kas saskaņā ar Somijas tiesību aktiem tiek izsniegta tikai personām, kuras ir vecākas par 20 gadiem.

Somijas bērnu tiesību ombuds Elina Pekarinena (Elina Pekkarinen) uzsvēra, cik svarīgi ir bērnu vidū notiekošo vardarbību uztvert nopietni, norādot, ka šī problēma Somijā ir aktualizējusies un tai ir jāpievērš uzmanība. Viņa norādīja, ka vardarbības gadījumu skaits, jo īpaši

starp bērniem vecumā līdz 15 gadiem, pēdējos gados ir pieaudzis.

Reuters” ziņo, ka saskaņā ar sabiedrības veselības institūta THL 2023.gadā veiktā pētījuma datiem, 8,6% skolēnu, kuri šobrīd ir aptuveni 12 gadus veci, apgalvo, ka vismaz reizi nedēļā ir cietuši no mobinga, salīdzinot ar 7,2% 2019.gadā.

Lasiet arī: Šaušana Somijas skolā: aizturēts 12 gadus vecs aizdomās turamais, viens no cietušajiem miris

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas