ES vienojas par jaunām sankcijām pret Krieviju

 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis trešdien, 21.jūnijā vienojušās par jaunu sankciju kārtu pret Krieviju, reaģējot uz tās iebrukumu Ukrainā.

Zviedrija, kas šobrīd pilda ES prezidējošās valsts pienākumus, paziņojusi, ka jaunā sankciju pakete cita starpā paredz pasākumus pret iepriekš noteikto sankciju apiešanu, kā arī jaunu juridisko un fizisko personu iekļaušanu “melnajos sarakstos”.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena atzinīgi novērtējusi jaunās sankcijas.

“Tās dos vēl vienu triecienu [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina kara mašīnai, padarot stingrākus eksporta ierobežojumus un vēršoties pret struktūrām, kas atbalsta Kremli,” paziņojusi Leiena. Viņa norādījusi, ka pasākumi cīņā pret sankciju apiešanu liegs Krievijai iegūt preces, kuras tai liegts pārdot saskaņā ar iepriekš pieņemtajām sankcijām.

Sīkākas ziņas par jaunajām sankcijām tiks sniegtas vēlāk šajā nedēļā,

kad pakete, par kuru vienojušies dalībvalstu vēstnieki, tiks oficiāli apstiprināta rakstiskās procedūras ceļā.

Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pagājušā gada 24.septembrī Eiropas Savienība pret Maskavu vērsusi jau desmit sankciju kārtas, un šī būs vienpadsmitā. Sankcijām tikuši pakļauti uzņēmumi un bankas, kā arī pat atsevišķas nozares, tostarp Krievijas enerģētikas sektors. Arī vairāk nekā 1000 fizisko personu pakļauti īpašumu iesaldēšanai un ieceļošanas ierobežojumiem.

Pielikti lieli pūliņi, lai novērstu spraugas tirdzniecībā, neļaujot diktatora Vladimira Putina režīmam iegūt preces, kas nepieciešamas kara turpināšanai.

Tomēr, izņemot iepriekš noteiktās sankcijas pret Irānu, kas piegādā krieviem lidrobotus, šī ir pirmā reize, kad nolemts vērsties pret tirgotājiem trešajās valstīs.

Jaunās sankcijas paredz iespēju ierobežot atsevišķu preču eksportu uz valstīm, caur kurām uz Krieviju tiek sūtīti produkti, uz ko attiecas sankcijas. Šādā veidā Krievijai piemērotās sankcijas tiek apietas caur Kazahstānu, Armēniju, Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE) un Ķīnu.

Turcija uz liecībām par sankciju apiešanu reaģē salīdzinoši izlēmīgi, nesen norādīja ES eksperti.

Jaunā ES sankciju kārta sākotnēji tika ierosināta maija sākumā, un pēc tam sekoja vairākas nedēļas ilgas sarunas dalībvalstu starpā.

Ideja vērsties pret valstīm, kas palīdz Krievijai apiet sankcijas, sākotnēji izraisīja dažu ES valstu bažas par iespējamiem pretpasākumiem, tai skaitā no Ķīnas, kas varētu negatīvi ietekmēt tirdzniecību. Tāpēc jaunajā sankciju paketē tiek izmantota ļoti piesardzīga pieeja.

Leiena iepriekš izteikusies, ka ES eksporta aizliegumi Krievijai ietekmē preces, kuru tirdzniecības apjoms pirms kara bija aptuveni 50 miljardi eiro gadā. Tas atbilst 55% no ES eksporta uz Krieviju.

Importa aizliegumi Krievijas precēm attiecas uz 60% pirmskara preču apjoma, sasniedzot aptuveni 90 miljardus eiro.

Lasiet ari:ES līdz 2027.gadam nodrošinās 45% no Ukrainas atjaunošanai nepieciešamā finansējuma

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas