Slovākijas premjerministra uzbrucējs, iespējams, nav darbojies vienatnē

Slovākijas iekšlietu ministrs Matušs Šutajs Eštoks (Matus Sutaj Estok) svētdien, 19.maijā, žurnālistiem sacīja, ka aizdomās turamais par atentātu pret premjerministru Robertu Fico (Robert Fico), iespējams, nav bijis “vientuļais vilks”, un izmeklēšanas komanda izmeklē, vai trešdien notikušajā uzbrukumā bija iesaistīts vairāk nekā viens cilvēks, pretēji iepriekšējiem uzskatiem, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Sestdien aizdomās turētajam par premjerministra Roberta Fico slepkavības mēģinājumu tika piemērots apcietinājums līdz tiesas procesam.

Lai gan oficiāli viņa vārds nav nosaukts, Slovākijas mediji viņu identificē kā 71 gadu veco Juraju Cintulu (Juraj Cintula) no Levices, raksturojot viņu kā dzejnieku, kas iesaistīts dažādās politiskās organizācijās.

Svētdien notikušajā preses konferencē Eštoks paziņoja, ka ir izveidota izmeklēšanas komanda, kas arī pārbaudīs, vai

aizdomās turamais “darbojās noteiktā cilvēku grupā, kas, iespējams, kūdīja un atbalstīja cits citu”.

Viņš sacīja, ka izmeklēšanas pamatā ir izlūkdienestu informācija, tostarp tas, ka divas stundas pēc uzbrukuma un aizdomās turētā aizturēšanas tika dzēsta viņa “Facebook” un sarakstes vēsture, taču to nav darījis aizdomās turamais un, visticamāk, ne viņa sieva.

Tas liecinot, ka “noziegumu, iespējams, ir izdarījusi noteikta cilvēku grupa”, preses konferencē sacīja Eštoks.

Savukārt premjerministra vietnieks Roberts Kaliņaks (Robert Kalinak) svētdien paziņoja, ka premjerministra Fico dzīvība vairs nav apdraudēta, lai gan viņš joprojām atrodas intensīvās terapijas nodaļā, taču “sliktākais, no kā mēs baidījāmies, vismaz pagaidām ir pārvarēts” un “mēs varam uzskatīt viņa stāvokli par stabilu ar pozitīvām prognozēm”.

Fico paliks slimnīcā Banska Bistricā, jo pārvešana, veselības stāvokļa dēļ, pašlaik nav iespējama.

Premjerministrs Roberts Fico saņēma šāvienus no tuvas distances, kad pēc valdības sanāksmes Handlovā viņš sasveicinājās ar atbalstītājiem. Iekšlietu ministrs Eštoks norādīja, ka viens šāviens tikai nedaudz trāpījis garām Fico aknām.

Uzbrukums satricināja Slovākiju,

un pēc slepkavības mēģinājuma Slovākijas politiskajā vidē izskanēja aicinājumi mazināt saspīlējumu, un pieklusināt bieži vien aso retoriku, kas pēdējos gados ir bijusi raksturīga sabiedriskajām debatēm.

Slovākijas policija svētdien paziņoja, ka ir arestējusi trīs cilvēkus saistībā ar ierakstiem sociālajos medijos, kuros pausta piekrišana slepkavības mēģinājumam.

Lasiet arī: VIDEO | Sašautā Slovākijas premjerministra Fico stāvoklis pēc smagas operācijas stabils, bet smags

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Viļņa apsver jaunu sabiedriskā transporta sistēmas pētījuma iegādi; CB investē 120 miljonus Austrālijas vērtspapīros

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas