VIDEO | Sašautā Slovākijas premjerministra Fico stāvoklis pēc smagas operācijas stabils, bet smags

Slovākijas premjerministra Roberta Fico veselības stāvoklis “šobrīd nav dzīvībai bīstams”, paziņoja premjerministra vietnieks Tomass Taraba. Iepriekš tika ziņots, ka Fico “cīnās par savu dzīvību” pēc tam, kad viņš Handlovā trešdien, 15.maijā, tika vairākas reizes sašauts, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Slimnīcas, kur Fico ārstējas, direktore ceturtdien paziņoja, ka pēc piecu stundu ilgas operācijas Fico stāvoklis ir “stabils, bet ļoti smags”.

“Cik man zināms, operācija noritēja labi, un domājams, ka viņš izdzīvos,” iepriekš sacīja Taraba, piebilstot, ka premjerministru sašāva “no ļoti tuvas distances” un ka “viena lode trāpīja vēderā, bet otra trāpīja locītavā”.

Uzbrucējs atradās nelielā Fico atbalstītāju pūlī, kas bija sapulcējušies pie Handlovas kultūras centra, kur notika tikšanās ar premjerministru, ar šaušanu pilnībā pārsteidzot Fico apsardzes darbiniekus. Šāvējs raidījis piecus šāvienus no tuvas distances, un trāpījis Fico  vēderā un rokā.

Aizdomās turamais tika aizturēts notikuma vietā, taču policija vēl nav identificējusi iespējamo aizdomās turamo, lai gan pēc neapstiprinātiem vietējo plašsaziņas līdzekļu ziņojumiem šāvējs bija 71 gadu vecs rakstnieks un politiskais aktīvists.

Plašsaziņas līdzekļos plaši izplatītajā video it kā redzamais aizdomās turamais vīrietis saka, ka iebilst pret valdības politiku un tās nostāju attiecībā uz valsts plašsaziņas līdzekļiem.

 

Šaušana notika dienā, kad parlaments sāka apspriest valdības priekšlikumu likvidēt Slovākijas sabiedrisko raidorganizāciju RTVS.

Pēdējās nedēļās tūkstošiem slovāku ir protestējuši pret ierosināto sabiedriskās raidorganizācijas reformu. Tomēr trešdien, kad parādījās ziņas par apšaudi, plānotā opozīcijas vadītā protesta akcija tika atcelta.

Taraba premjerministra Fico uzbrukumu skaidroja ar “viltus naratīviem”,

ko izplatījušas Slovākijas opozīcijas partijas. Viņš minēja, ka Fico iepriekš paudis bažas, “ka tas varētu notikt”, un ka Fico esot brīdinājis, ka veids, kādā “valdībai tiek uzbrukts ar viltus naratīviem, var uzkurināt cilvēku reakciju un novest pie kaut kā šāda”.

Iekšlietu ministrs Matušs Šutajs Eštoks preses konferencē apsūdzēja plašsaziņas līdzekļus par to, ka tie ir veicinājuši atmosfēru, kas noveda pie 59 gadus vecā premjerministra šaušanas, sakot, ka “daudzi no jums bija tie, kas sēja šo naidu.”

Eštoks piebilda, ka, viņaprāt, “šis slepkavības mēģinājums bija politiski motivēts”.

Reaģējot uz ziņām par uzbrukumu, Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova sacīja, ka noticis “kaut kas tik nopietns, ka mēs to vēl pat nevaram aptvert”.

“Naidīga retorika, ko mēs novērojam sabiedrībā, noved pie naidīgām darbībām,” viņa piebilda.

Lasiet arī: Sašauts Slovākijas premjerministrs

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas