Ukraina turpina aizstāvēt pozīcijas Bahmutā; situācija ir kritiska

Ukrainas spēki joprojām cenšas noturēties pozīcijās kara sagrautajā Bahmutā, kamēr Krievijas armija turpina uzbrukumus, lai pārrautu aizsardzības līnijas, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Ja Krievijai izdosies ieņemt Bahmutu, tā var kļūt par atspēriena punktu kontroles iegūšanai pār visu Donbasa reģionu, savukārt Ukraina norādījusi, ka pilsētai nav lielas stratēģiskas nozīmes.

Ne visi ir pārliecināti, ka Bahmutu būs iespējams noturēt bezgalīgi ilgi. Ukrainas parlamenta deputāts Serhijs Rahmanins radio NV trešdienas, 1.marta, vakarā sacīja: «Es domāju, ka agrāk vai vēlāk mums būs jāpamet Bahmuta. Nav nekādas jēgas par katru cenu tur turēties. Tomēr šobrīd Bahmuta tiek pirmkārt tādēļ, lai radītu Krievijas armijai maksimāli lielus zaudējumus un tā izlietotu munīciju un resursus.» Viņš piebilda, ka neviena aizsardzības līnija nedrīkst vienkārši sabrukt:

«Ir divi veidi, kā to paveikt – organizēta atkāpšanās vai vienkārša bēgšana. Mēs nekādā gadījumā nedrīkstam pieļaut bēgšanu.»

Kaujas par Bahmutu sākās jau pirms septiņiem mēnešiem, bēt pēdējās nedēļās veiktie intensīvie okupantu uzbrukumu ir atstājuši aizstāvjiem tikai vienu atkāpšanās ceļu – rietumu virzienā. Ukrainas militārais eksperts un Ukrainas bruņoto spēku rezerves pulkvedis Olehs Ždanovs norādīja, ka pastāv risks, ka ukraiņi tiks ielenkti: «Ienaidnieks cenšas nogriezt ceļus, kas tiek izmantoti mūsu spēku apgādei Bahmutā. Krievija nevar ieņemt Bahmutu cīņās vai uzbrūkot tieši. Vienīgais veids, kā viņi var ieņemt pilsētu, ir to aplencot.» Ždanovs raksturoja procesu krievu rindās kā konveijera lenti – smagās automašīnas atved karavīrus un ar tām pašām mašīnām tiek aizvesti ievainotie, un tas atkārtojas nepārtraukti, visu diennakti.

Bahmutā joprojām atrodas tūkstošiem civiliedzīvotāju.

Ukrainas armija 1.marta vakarā ziņoja, ka krievi nepārtraukti uzbrūk Bahmutai, tomēr Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka ukraiņu spēki kontrolē katru frontes līnijas posmu.

Okupantu armija veikusi sagatavošanos jauniem uzbrukumiem Zaporižjas un Hersonas apgabalos. Tiek ziņots, ka apšaudītas vairāk nekā 40 apdzīvotas vietas.

Ukrainā 1.marts tradicionāli tiek uzskatīts par pavasara sākumu un tas arī nozīmē, ka sasalusī zeme atkūst un zemes ceļus pārņem dubļi, un ukraiņi to dēvē par «bezceļu». Vēsturiski šie apstākļi saistīti ar daudzu armiju sakāvi.

Zelenskis sacīja: «Ziema ir galā. Tā bija ļoti grūta, un bez pārspīlējuma var teikt, ka ikviens Ukrainas iedzīvotājs izjuta grūtības. Tomēr mums izdevās nodrošināt Ukrainai elektrību un apkuri. Draudi energosistēmai saglabājas. Turpinās arī darbi, lai ļautu tai funkcionēt.»

Lasiet arī: Krievija turpina uzbrukumus pie Bahmutas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas