Ukrainas deputāti ierosina likumprojektu par ieslodzīto mobilizāciju

Ukrainas izmisīgie centieni piesaistīt karavīrus ir pamudinājuši 14 Ukrainas parlamenta deputātus ņemt piemēru no Krievijas prakses un trešdien, 13.martā, tika ierosināts likumprojekts, kas ļautu ieslodzītajiem dienēt armijā, ziņo Politico.

Ukrainā ir tūkstošiem notiesāto, kuri vēlas iestāties armijā, pagājušajā nedēļā Ukrainas nacionālā TV sacīja tieslietu ministrs Deniss Maļuska, piebilstot, ka nesaskata neko sliktu cilvēku, kuri prot nogalināt, iesaukšanā, ja viņi var palīdzēt likvidēt Krievijas iebrucējus.

Ukrainas likumdošana pašlaik neļauj ieslodzīto iesaukšanu,

taču Krievijas iebrukuma sākumā Ukrainas valdība apžēloja vairāk nekā 300 ieslodzītos, kuri vēlējās iestāties armijā. Ministrs Maļuska norādīja, ka daži no viņiem kļuva par varoņiem un saņēma medaļas, citiem paliekot ēnā, nenodarot būtisku kaitējumu.

Maļuska paziņoja, ka likumprojekts, kas ļaus ieslodzītajiem pievienoties armijā, tiks izskatīts nekavējoties, jo viņš neesot sastapies ar deputātu iebildumiem. Ministrs uzsvēra, ka valda plaša izpratne par notiesāto iespējamo devumu, jo daudzi ir pauduši gatavību aizstāvēt savu valsti.

Tomēr Ukrainas likumdevējiem vēl ir jāizstrādā noteikumi, lai kontrolētu ieslodzītos, tostarp lēmumi par iespējamu soda samazināšanu.

Ministrs Maļuska norādīja, ka ne visi militārie komandieri ir gatavi uzņemt notiesātos savās vienībās un nevienam nekas netikšot uzspiests, jo plānos ir veidot atsevišķas vienības. Viņš piebilda, ka iesaukt armijā varēs tikai tos ieslodzītos, kuri ir izcietuši lielāko daļu soda un nerada draudus sabiedrībai.

“Militārpersonas lūdza mūs izslēgt no iespējamās mobilizācijas tos,

kuri ir pārkāpuši militāro kārtību un izdarījuši noziegumus, pildot militāros pienākumus.

Tāpat viņi nevēlas redzēt tos, kuri ir izdarījuši noziegumus pret valsti. Tāpēc šādas kategorijas, visticamāk, netiks mobilizētas,” viņš sacīja.

Vairāk nekā divus gadus Krievija ir iesaukusi notiesātos, Jevgeņijam Prigožinam pirms nāves apbraukājot cietumus un piedāvājot apžēlošanu ieslodzītajiem, kuri pievienojās viņa “Vagner” algotņiem. Pēc Prigožina neveiksmīgās sacelšanās un viņa nāves Krievijas Aizsardzības ministrija izveidoja īpašus bataljonus, kas lielākoties sastāvēja no ieslodzītajiem, ar nosaukumu “Storm-V” un “Storm-Z”.

Ukrainas likumprojekts atspoguļo valsts spiedīgo vajadzību pēc lielāka karaspēka, ņemot vērā Krievijas nepārtrauktos uzbrukumus. Valstij ir vajadzīgi aptuveni 500 000 jauniesaukto, lai rotētu savus spēkus un papildinātu zaudējumus.

Turpinās arī centieni pārskatīt mobilizācijas likumu, un priekšlikumi samazināt iesaukšanas vecumu no 27 līdz 25 gadiem saskaras ar politisku pretestību, ņemot vērā bažas par cilvēktiesību ievērošanu un korupcijas riskus.

Lasiet arī: Dānija gatavojas sieviešu iesaukšanai militārajā dienestā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas