Samazinoties vakcinēšanās līmenim, aizvien vairāk cilvēki pakļauti nāves riskam

Pirmdien, 22.aprīlī, Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) amatpersonas atklāja jaunus datus, kas apstiprina pagājušajā gadā novēroto masalu un garā klepus gadījumu skaita pieauguma tendenci, vislielākajam riskam pakļaujot mazus bērnus, laikā, kad samazinās vakcinēšanas līmenis, ziņo Poiltico.

No 2023.gada marta līdz 2024.gada februāra beigām ES valstīs no masalām miruši vismaz pieci cilvēki, visi Rumānijā, savukārt dati liecina, ka 2023. un 2024.gadā ES vairāk nekā desmit reizes pieauga saslimstība ar garo klepu, salīdzinājumā ar iepriekšējiem diviem gadiem.

Vislielākais risks ir zīdaiņiem, kas jaunāki par 12 mēnešiem,

tāpēc, ka vairākās ES valstīs pret masalām vakcinē bērnus no viena gada vecuma, paļaujoties uz kopienas imunitāti. Rumānijā, kur bija vērojams smags masalu uzliesmojums, tikai 71% iedzīvotāju bija saņēmuši otro masalu vakcīnas devu.

ECDC direktore Andrea Amona (Andrea Ammon) pauda satraukumu par to, ka, neraugoties uz gadu desmitiem pierādīto vakcīnu drošību un efektivitāti, joprojām notiek tādu slimību uzliesmojumi, kurus iespējams novērst ar vakcīnām.

Gan garais klepus, gan masalas izplatās ļoti viegli, un, lai novērstu slimības uzliesmojumus, ir nepieciešams augsts vakcinācijas līmenis. Attiecībā uz masalām optimālais vakcinācijas līmenis ir vismaz 95% iedzīvotāju.

Taču saskaņā ar jaunākajiem Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem 2022.gadā tikai četras ES valstis – Ungārija, Malta, Portugāle un Slovākija – ziņoja, ka abas masalu vakcīnas devas saņēmuši 95% iedzīvotāju.

Vairākās Eiropas valstīs, piemēram, Austrijā, Dānijā un Norvēģijā, vakcinācijas rādītāji tuvojas mērķa līmenim,

bet citās valstīs, piemēram, Igaunijā, Islandē un Rumānijā, pēdējos gados ir samazinājusies vakcinācija pret masalām ar otro devu, piemēram, Igaunijā no 2018. līdz 2022.gadam vakcinācijas rādītāji samazinājās par 20%.

Rumānija ir piedzīvojusi ievērojamus masalu uzliesmojumus, un no 2023.gada marta līdz 2024.gada februārim reģistrētie 4 594 saslimšanas gadījumi veido gandrīz 80% no kopējā masalu gadījumu skaita ES šajā periodā.

Neraugoties uz panākumiem masalu epidēmijas ierobežošanā Rumānijā, kur pēc PVO aicinājumiem veikt steidzamu vakcināciju februārī saslimšanas gadījumu skaits strauji samazinājās, daudzās citās ES valstīs saslimšanas gadījumu skaits pieaudzis.

Sabrīna Bači (Sabrina Bacci) no ECDC pirmdien preses brīfingā tika citēta: “Masalu vakcīnas ir vienas no visefektīvākajām, drošākajām un pieejamākajām vakcīnām, kas mums ir pieejamas…

masalas ir slimība, kuru mēs patiešām varam kontrolēt ar augstu vakcinācijas līmeni.”

Bači arī pauda bažas par pieaugošo garā klepus gadījumu skaitu, skaidrojot to ar zemo vakcinācijas līmeni un uzticības samazināšanos regulārai vakcinācijai, ko izraisīja pret vakcīnām vērstais noskaņojums Covid-19 pandēmijas laikā.

Lasiet arī: Masalas Eiropā: strauji pieaugot saslimšanas gadījumiem, PVO aicina veikt vakcināciju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas