Valsts prezidents Stirnienē godina Boļeslava Sloskāna piemiņu

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs apmeklēja Stirnienes Svētā Laurencija Romas katoļu baznīcu, lai noliktu ziedus pie bīskapa Boļeslava Sloskāna (1893-1981) piemiņas plāksnes, godinot viņa dzīves un darba gājumu. 

Rinkēvičs norāda, ka iepazīstoties ar bīskapa Sloskāna dzīves gājumu Stirnienē, viņa pasaules redzējumu un personības lielumu, nav šaubu, par nepieciešamību viņu pieminēt un izcelt Latvijas un pasaules mērogā 

“Būdams padomju terora upuris, izcietis mokas un spīdzināšanu, sabiedrībā dziļi cienīts starpkaru Latvijā un vēlāk arī trimdā, viņš spēja saglabāt dziļu cilvēcību un līdzcietību,

iedvesmojot un vienojot cilvēkus ne tikai Latvijā, bet arī Baltkrievijā, Krievijā un Rietumeiropas valstīs,” skaidro Valsts prezidents, un piebilst, ka “Svētais Krēsls ir novērtējis godināmā biskapa dzīvēs izcilību”. 

2004.gada 20.decembrī ar pāvesta Jāņa Pāvila II izsludinātu dekrētu Decretum super heroicitate virtutum tika atzīta bīskapa Sloskāna tikumu varonība, lai turpmāk viņu varētu saukt par godināmo.

Tikumu varonības atzīšana nozīmē, ka Svētais Krēsls novērtē  Sloskāna dzīves izcilību (excellentia vitae) un uzskata to par atdarināšanas vērtu.

Tas ir pirmais posms ceļā uz bīskapa oficiālu pasludināšanu par svēto.

Katoļu Baznīcas kārtība paredz, ka tam ir nepieciešami vēl divi sekojoši posmi – beatifikācija jeb atzīšana par svētīgo un kanonizācija jeb atzīšana par svēto. Tādējādi bīskaps

Sloskāns ir vienīgais latviešu izcelsmes bīskaps, par kuru ir uzsākts beatifikācijas process.

Bīskaps Sloskāns 1993.gada 10.oktobrī tika pārapbedīts Aglonas bazilikas kriptā. Šogad 25.-26.augustā, Stirnienē tiks atzīmēta Slokskāna 130. dzimšanas diena. 

Lasiet arī: Rajevskis: Prezidents ir tas, “kurš ceļ” JV reitingus

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas