VIDEO | Pēc sprādziena Ankarā Turcija uzbrūk kurdu nemierniekiem

Turcija veica vairākus gaisa triecienus pret kurdu nemierniekiem Irākas ziemeļos, reaģējot uz pašnāvnieka sarīkoto sprādzienu svētdien, 1.oktobrī, Iekšlietu ministrijā Ankarā. PKK uzņēmās atbildību par sprādzienu, norādot, ka to sarīkojis ar to saistīts grupējums. Valdība ziņoja, ka tika iznīcināti 20 mērķi un “neitralizēti” daudzi teroristu grupējuma PKK nemiernieku, ziņo britu medijs BBC.

Svētdien, dažas stundas pirms Turcijas parlamenta sanāksmes pēc vasaras pārtraukuma, Ankaras Ataturka bulvārī notika sprādziens. Nemirstīgo bataljons, kas uzņēmās atbildību par uzbrukumu, incidentu uzsāka ap plkst. 9.30 pēc vietējā laika, kad viens uzbrucējs, lai novērstu uzmanību, uz Iekšlietu ministrijas ēku meta nelielu spridzekli. Pēc tam otrs uzbrucējs atklāja uguni uz apsargiem pie ministrijas vārtiem, pēcāk uzspridzinoties ar pašnāvnieka spridzekli.

Tikmēr pirmais uzbrucējs iekļuva parlamenta kompleksā,

taču policija viņu ātri nošāva. Uzbrukuma rezultātā divi policisti tika ievainoti – viens guva krūškurvja ievainojumu, bet otrs – kāju un acs ievainojumus.

Saskaņā ar Turcijas augsta ranga drošības amatpersonas sniegto informāciju uzbrucēji auto, ar kuru viņi brauca uz notikuma vietu, nolaupīja Kajseri pilsētā, kas atrodas aptuveni 260 km uz dienvidaustrumiem no Ankaras, nāvējoši nošaujot automašīnas vadītāju – 24 gadus veco veterinārārstu.

Reaģējot uz šo uzbrukumu, Turcija veica gaisa uzlidojumus, kuru

mērķis bija PKK izmantotās alas, noliktavas un bunkuri,

ziņojusi Turcijas Aizsardzības ministrija. Ziņojumā teikts, ka operācijas mērķis bija neitralizēt PKK un citus terorisma elementus, novērst uzbrukumus no Irākas ziemeļu daļas pret iedzīvotājiem un tiesībaizsardzības iestādēm un nodrošināt robežu drošību. Kurdu ziņu aģentūra Rudaw ziņojusi, ka triecienu mērķis galvenokārt bija Kandil kalns, netālu no Irānas robežas, – vieta, ko uzskata par PKK cietoksni.

Uzrunā parlamentā prezidents Redžeps Tajips Erdogans (Recep Tayyip Erdogan) šo uzbrukumu nosauca par “terorisma pēdējām vēsmām”, uzsverot, ka tiem, kas aiz tā stāv, nav izdevies izjaukt iedzīvotāju mieru un drošību, un

viņu mērķi nekad netiks sasniegti.

Turcija, Eiropas Savienība (ES), Apvienotā Karaliste un ASV ir iekļāvušas PKK teroristu organizāciju sarakstā.

PKK – kurdu kaujinieku grupējums, kura ideoloģijas pamatā ir marksisms-ļeņinisms, 1984.gadā sāka bruņotu cīņu pret Turcijas valdību, sākotnēji cenšoties izveidot neatkarīgu kurdu valsti Turcijā. Deviņdesmitajos gados viņi sāka pieprasīt lielāku kurdu autonomiju. Konfliktā ir gājuši bojā vairāk nekā 40 000 cilvēku, Turcijas iestādēm turpinot militārās operācijas pret kurdu bāzēm. Pēc tam, kad 2015.gadā beidzās divu gadu pamiers, vardarbība atsākās.

Lasiet vairāk: Bandu vardarbība Zviedrijā; Zviedrijas premjerministrs izsauc armijas vadību

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas