ASV nepiedalīsies Izraēlas atbildes pasākumos pret Irānu

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) brīdinājis premjerministru Benjaminu Netanjahu, ka ASV nepiedalīsies pretuzbrukumā Irānai, ko Netanjahu kara kabinets atbalsta pēc masveida vairāk nekā 300 dronu un raķešu uzbrukuma Izraēlas teritorijai sestdienas naktī, tā atsaucoties uz amatpersonu ziņoto, svētdien, 14.aprīlī, vēsta Reuters.

Tuvo Austrumu ienaidnieku atklātas karadarbības draudi ir izraisījuši globālo lielvaru un arābu valstu aicinājumus ievērot savaldību.

“Tuvie Austrumi ir uz robežas.

Reģiona iedzīvotāji ir pakļauti reālām postoša pilna mēroga konflikta briesmām. Ir pienācis laiks mazināt un deeskalēt konfliktu,” ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs (Antonio Guterres) teica svētdien sasauktajā Drošības padomes sanāksmē, reaģējot uz uzlidojumiem.

ASV vēstnieka ANO vietnieks Roberts Vuds (Robert Wood) aicināja Padomi skaidri nosodīt Irānas uzbrukumu.

“Ļaujiet man būt skaidram: ja Irāna vai tās sabiedrotie vērsīsies pret ASV, vai turpinās uzbrukt Izraēlai, Irāna tiks saukta pie atbildības,” viņš sacīja.

Tomēr Baidens teica Netanjahu, ka ASV nepiedalīsies Izraēlas pretuzbrukumā

pret Irānu saistībā ar šo uzbrukumu, sacījusi kāda Baltā nama amatpersona, atkārtoti apstiprinot Izraēlas tiesības uz pašaizsardzību Sīrijā un citās teritorijās, saglabājot ilggadējo politiku, kas atbalsta Izraēlas rīcību.

Arī Baltā nama galvenais pārstāvis nacionālās drošības jautājumos Džons Kērbijs (John Kirby) svētdien telekanāla ABC raidījumam “This Week” uz jautājumu, vai ASV atbalstītu Izraēlas pretdarbību Irānā, atbildējis, ka “mūsu apņemšanās ir dzelžaina” aizstāvēt Izraēlu un “palīdzēt Izraēlai aizsargāt sevi”.

“Un, kā prezidents ir vairākkārt teicis, mēs necenšamies reģionā izraisīt plašāku karu. Mēs nemeklējam karu ar Irānu,” tika citēts sakām Kērbijs.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken) un aizsardzības ministrs Loids Ostins (Lloyd Austin) runāja arī ar kolēģiem Saūda Arābijā, Turcijā, Ēģiptē un Jordānijā, uzsverot nepieciešamību izvairīties no eskalācijas, koordinētas diplomātiskās reakcijas nozīmi un to, ka ASV turpinās atbalstīt Izraēlas aizsardzību.

Irāna uzbruka pēc tam, kad Izraēla, domājams, uzbruka tās vēstniecībai Sīrijā, nodarot tikai nelielus postījumus Izraēlas teritorijā, jo droni un raķetes tika pārtvertas, pateicoties Izraēlas aizsardzības sistēmai un starptautiskajam atbalstam, kā arī netika ziņots par lieliem ievainojumiem vai būtiskiem materiālajiem zaudējumiem. Vienīgais nopietnais ievainojums Izraēlā, par kuru tika ziņots, bija septiņus gadus vecs bērns, kuru ievainoja šrapnelis.

G7 valstu līderi nosodīja Irānas uzbrukumu un paziņoja, ka strādās, lai stabilizētu situāciju, paziņojumā brīdinot, ka Teherāna riskē ar “nekontrolējamu eskalāciju reģionā”.

Gazā Irānas uzbrukums izpelnījās aplausus kā atriebība par Izraēlas ofensīvu, kuras laikā, saskaņā ar “Hamās” vadīto ministriju, nogalināti vismaz 33 000 cilvēku.

Lasiet arī: Krievija, Vācija un Lielbritānija aicina savaldīties, Irānas draudiem radot satraukumu Tuvajos Austrumos

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas