ASV, Ohaio balso par abortu tiesību iekļaušanu štata konstitūcijā

Otrdien, 7.novembrī, dažos štatos vēlētāji piedalījās vēlēšanās, lai noteiktu savus gubernatorus un likumdevējus, savukārt citos štatos tika apspriestas izmaiņas attiecībā uz tiesībām veikt abortus. ASV štatā Ohaio nobalsoja par abortu tiesību iekļaušanu konstitūcijā, kas liecina, ka reproduktīvās tiesības joprojām, ir svarīgs jautājums demokrātiem pirms 2024.gada prezidenta vēlēšanām, ziņo BBC.

ASV Augstākā tiesa pagājušajā gadā atcēla 1972.gada spriedumu lietā Roe v. Wade un atcēla valsts mēroga tiesības pārtraukt grūtniecību.

Kā ziņo BBC, Ohaio štatā tika pieņemts likums, kas tiek uzskatīts par nozīmīgu abortu tiesību aizstāvju uzvaru. Tas ir pirmais republikāņu vadītais štats, kas grozīja konstitūciju, skaidri aizsargājot tiesības veikt abortu. Tas noteiks

“individuālas tiesības uz savu reproduktīvo medicīnisko aprūpi”,

tostarp attiecībā uz abortiem, kontracepciju un grūtniecības izraisītu abortu aprūpi.

Grozījums aizliedz valstij “tieši vai netieši apgrūtināt, sodīt vai aizliegt abortu veikšanu” pirms grūtniecības dzīvotspējas, par kuru parasti uzskata aptuveni 23. grūtniecības nedēļu, vēsta BBC.

Grozījums ļauj valstij aizliegt abortus pēc dzīvotspējas brīža, izņemot gadījumus, kad pacienta ārsts to uzskata par nepieciešamu, lai pasargātu pacienta dzīvību vai veselību.

Oponenti uztraucās, ka šis grozījums ļaus veikt “vēlīnus abortus”, taču priekšlikuma atbalstītāji uzsvēra, ka šādi aborti būs atļauti tikai tad, ja profesionāls ārsts apliecinās nopietnas veselības problēmas.

Reaģējot uz Ohaio konstitūcijas grozījumu, Ohaio republikāņi, izteica nodomu ierosināt papildu balsošanas iniciatīvas attiecībā uz abortiem, “lai turpinātu aizsargāt nevainīgas dzīvības”, raksta BBC.

Iespēju veikt abortus ietekmēs arī divas citas otrdien notikušās vēlēšanas Kentuki un Virdžīnijas štatā. Kentuki gubernatora demokrāta Endija Bešēra (Andy Beshear) atkārtota ievēlēšana tiek uzskatīta par aktīvistu, kuri cīnās par abortu pieejamības saglabāšanu štatā, uzvaru. Virdžīnijā demokrāti, kas iebilda pret republikāņu gubernatora Glena Jangkina (Glenn Youngkin) stingrajiem abortu ierobežošanas pasākumiem, nodrošināja kontroli abās likumdevēju palātās.

Demokrāti, tostarp ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden), cer, ka šis jautājums turpinās veicināt vēlētāju aktivitāti pirms nākamgad gaidāmajām vēlēšanām.

Lasiet vairāk: Baidens paziņo par nodomu kandidēt 2024.gada vēlēšanās

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas