BNN Nedēļas apkopojums: Oficiāli nominēts. Jauni amati. Tarifi. Krievijā bez izmaiņām

Šonedēļ, trīs nedēļas pēc tam, kad jaunā Saeima sāka pildīt savas pilnvaras, Valsts prezidents Egils Levits, gūstot «pilnīgi skaidru pārliecību», ka topošā koalīcija ir pietiekami stabila, oficiāli nominēja pašreizējo premjerministru Krišjāni Kariņu (JV) kā jauno Ministru prezidenta kandidātu. 

Lai gan oficiāli nominēts tik šonedēļ, Kariņš potenciālās koalīcijas sarunas organizē jau trīs nedēļas, kurās iezīmējusies nepieciešamība ne tikai pēc jaunas «enerģētikas» ministrijas, bet arī pēc ministru biedriem, piemēram, aizsardzības resorā. Asu debašu pavadībā 14.Saeima ārkārtas sēdē šonedēļ par «jaunajiem» amatiem lēma un konceptuāli tos atbalstīja.

Tikmēr Latvijas iedzīvotāju dienaskārtību šonedēļ nepameta dažādu pakalpojumu tarifi. Šajā kontekstā izskanējusi viena laba un viena slikta ziņa. Labā – Ministru prezidents Ekonomikas ministrijai sadarbībā ar Finanšu ministriju kā kapitāldaļu ar rezolūciju uzdevis iespējas koriģēt uzņēmumu Augstsprieguma tīkls un Sadales tīkls sagatavotos pakalpojumu tarifu projektus. Sliktā – AS GASO iesniedzis jaunus dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifus, kas paredz palielinājumu – gan tarifu mainīgajai daļai, gan arī fiksētajai daļai – līdz pat 2,1 reizei.

Svarīgi atzīmēt, ka Satversmes aizsardzības birojs šonedēļ publicēja savu jaunāko informatīvi analītisko rakstu sērijā par dažādiem sabiedrībā aktuāliem tematiem, kurā secināts, ka biroja ieskatā pašreizējā situācijā apvērsuma iespējamība Krievijā ir vērtējama kā zema, un kopumā šobrīd varas maiņa Krievijā ir maz iespējama.

Savukārt Eiropa, lai cīnītos pret Krieviju un tās uzsākto karu un agresiju Ukrainā, šonedēļ ne tikai pasludināja Krieviju par terorismu atbalstošu valsti, bet arī gatavojas izziņot devīto sankciju paketi pret agresoru, lai «trāpītu, kur sāp».

BNN sniedz apkopojumu par šīs nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā Oficiāli nominēts, Jauni amati, Jāpārskata tarifi, Maksājumi augs, Vairs nemācīsies, Krievijā bez izmaiņām, Jauns cietums un Sankcijas.

 

OFICIĀLI NOMINĒTS

Levits oficiāli nominē Kariņu premjerministra amatam

Krišjānis Kariņš, Egils Levits, 14.Saeima, premjerministrs
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Valsts prezidents Egils Levits Jaunās vienotības (JV) politiķi, pašreizējo premjeru Krišjāni Kariņu oficiāli nominē Ministru prezidenta amatam.

Prezidents stāstīja, ka iepazinies ar topošo valdības deklarāciju un esot guvis «pilnīgi skaidru pārliecību», ka topošā koalīcija ir pietiekami stabila un ka tai ir pietiekami daudz kopīgu uzstādījumu, kas var būt par pamatu nākamās valdības darbībai nākamajos četros gados.

 

Vairāk uzziniet šeit.

 

JAUNI AMATI

Pēc asām diskusijām Saeima konceptuāli atbalsta gan ministra biedra, gan jaunās ministrijas ieviešanu

14.Saeima, koalīcija, opozīcija, klimata un enerģētikas ministrija, ministra biedrs, koalīcijas veidošana
Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Administrācija/Flickr

Saeima 24.novembra ārkārtas sēdē noteica steidzamību un konceptuāli atbalstīja grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas nepieciešami, lai iedzīvinātu topošās koalīcijas ieceri par ministru biedru ieviešanu, tāpat noteikta steidzamība un konceptuāli atbalstīti grozījumi Ministru kabineta iekārtas likumā, kas paredz izveidot jaunu – klimata un enerģētikas ministra – amatu.

Lai pieņemtu grozījumus, parlamentam par tiem vēl būs jābalso otrajā, galīgajā, lasījumā, ko plānots darīt pēc nedēļas, 1.decembrī.

 

Vairāk uzziniet šeit.

 

JĀPĀRSKATA TARIFI

Kariņš pieprasa izvērtēt iespējas koriģēt AT un ST tarifu projektus

Foto: Ēriks Rassudkovs / Flickr

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir ar rezolūciju uzdevis Ekonomikas ministrijai (EM) sadarbībā ar Finanšu ministriju (FM) kā kapitāldaļu turētājām vērtēt iespējas koriģēt uzņēmumu Augstsprieguma tīkls (AT) un Sadales tīkls (ST) sagatavotos pakalpojumu tarifu projektus.

Premjers uzsver, ka elektroenerģijas izmaksām ir būtiska ietekme uz tautsaimniecības izaugsmi, tādēļ viņš uzdevis ministrijām sagatavot un iesniegt izskatīšanai valdībā ziņojumu par iespējām tarifu pieauguma projektus koriģēt. Rezolūcijā teikts, ka sagatavotais informatīvais ziņojums ministrijām jāiesniedz izskatīšanai 20.decembra valdības sēdē.

 

Vairāk uzziniet šeit.

 

MAKSĀJUMI AUGS

GASO no nākamā gada plāno palielināt pakalpojuma tarifus

Foto: Zane Bitere / LETA

Dabasgāzes sadales sistēmas operators AS GASO ir iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) jaunus dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifus, kas paredz palielinājumu, gan tarifu mainīgajai daļai, gan arī fiksētajai daļai.

Lietotājiem, atkarībā no to gadā patērētā gāzes apjoma tarifu par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) plānots palielināt, sākot no pieciem procentiem līdz pat 2,1 reizei.

 

Vairāk uzziniet šeit.

 

VAIRS NEMĀCĪSIES

Pēc četriem gadiem plāno liegt skolās krievu valodu apgūt kā otru svešvalodu

Krievu valoda, otrā svešvaloda, ES valoda, svešvalodas
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno no 2026./2027.mācību gada visās izglītības iestādēs kā otro svešvalodu prasīt nodrošināt kādu no Eiropas Savienības (ES) valodām vai svešvalodu, kuras apguvi regulē noslēgtie starpvaldību līgumi izglītības jomā, informē IZM.

Tas nozīmē, ka krievu valodu kā otru svešvalodu skolās apgūt vairs nevarēs, jo šī valoda nav nedz ES oficiālā valoda, nedz ir spēkā tādi starpvalstu līgumi, kas nodrošinātu šādu iespēju.

 

Vairāk uzziniet šeit.

 

KRIEVIJĀ BEZ IZMAIŅĀM

SAB: Varas maiņa Krievijā Putina veselības dēļ vai apvērsuma rezultātā ir maz iespējama

SAB, Satversmes aizsardzības birojs, Vladimirs Putins, Krievijas iekšpolitika, Krievijas elite, karš Ukrianā
Foto: AP/SCANPIX/LETA

Ceturtdien, 24.novembrī, SAB publicējis trešo rakstu no informatīvi analītisku rakstu sērijas par dažādiem sabiedrībā aktuāliem tematiem, un šoreiz tas sniedz savu komentāru par Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīma stabilitāti un analizē dažādu politisko izmaiņu iespējamību.

Kopš šī gada februāra dažādos masu medijos arvien biežāk izskan dažādi pieņēmumi un versijas par iespējamām politiskām izmaiņām Krievijas varas sistēmā, paredzot Krievijas prezidenta Vladimira Putina varas zaudēšanu un pat Krievijas ekonomisku un reģionālu sabrukumu, norāda Satversmes aizsardzības birojs (SAB).

 

 

Vairāk uzziniet šeit.

 

JAUNS CIETUMS

Bordāns: Šis ir labākais brīdis, kad jāceļ cietums

Topošā Liepājas cietuma makets Foto: Tieslietu ministrija

Pilnvaras nolikušās, bet joprojām strādājošās valdības tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) ir gandarīts: viena no viņa politiskajām prioritātēm būs īstenota – otrdien, 22.novembrī, tika parakstīts līgums par jaunā Liepājas cietuma celtniecību. Paredzēts, ka savas durvis «apmeklētājiem» tas vērs 2025.gada septembrī, jau pēc 34 mēnešiem.

«Šī ir infrastruktūra, bez kuras nevar pastāvēt neviena valsts, lai sabiedrība būtu drošībā un būtu mazāk noziegumu. Valstij ir jārūpējas par bērniem, lai katrs izaugtu par iespējami labāku sabiedrības locekli. Tāpat mums ir jārūpējas par tiem, kuri nonākuši līdz problēmām savā dzīvē un radījuši tās citiem. Mums ir jāsaglabā, cik tas iespējams, katrs sabiedrības loceklis,» uzsver Bordāns.

 

Vairāk uzziniet šeit.

 

SANKCIJAS

Eiropas Savienība gatavo jaunu sankciju paketi pret Krieviju

Svarīgi, Eiropas Savienība, devītā sankciju pakete, sankcijas pret Krieviju
Foto: Flickr

Eiropas Savienība gatavojas izziņot devīto sankciju paketi pret Krieviju, tā atbildot uz pēdējo nedēļu smagajiem uzbrukumiem Ukrainai, ziņo aģentūra Reuters.

«Mēs rūpīgi strādājam, lai sistu Krievijai pa sāpīgajām vietām un notrulinātu tās spēju turpināt karu pret Ukrainu, un es varu apliecināt, ka rīkojamies ar pilnu sparu, lai sagatavotu devīto sankciju paketi,» preses konferencē paziņoja Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen).

 

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas