BNN nedēļas apkopojums: Desmit dienas. 2% optimisma. Lojalitāti garantē. Kailcirte padomē.

Aizejošā nedēļa Latvijas informatīvajā telpā bija zīmīga ar dažiem tiešiem un skaudriem paziņojumiem sabiedrībai. To izsacītāji vai nu centās mums «noņemt rožainās brilles», vai arī – kā Valsts policijas priekšnieks – izgaisināt iesakņojušos aizspriedumus. Ir tikai apsveicami, ka amatpersonu saziņā ar tautu kļuvis mazāk laipošanas, birokrātiska žargona un baiļu «nepiesaukt nelabo». Arī skarbiem laikiem atrodas sava «zelta maliņa».

Mums katram un katrai būtu jāpārdomā sīciņās, bet krampīgās aizsardzības ministres teiktais Kara muzejā rīkotajā ekspertu diskusijā – par tām desmit dienām, kurās Latvijai (un vietējam partnervalstu kontingentam) ir jānoturās «paši ziniet, pret ko». Kur es būšu, ko darīšu, nedarīšu, ja šīs tīri hipotētiskās «melnās dienas» pārtop realitātē?

Satversmes aizsardzības birojs ir tik slepens specdienests, ka pārsvarā pat īsti neatceramies, ka mums tāds vispār ir. Tādēļ vien ar lielāku rezonansi izskan vēsts, ko «ēnu mīlošā» iestāde uzskata par vajadzīgu teikt Latvijas sabiedrībai: nevērtējiet agresīvo kaimiņvalsti un tās valdoni pārāk zemu!   

Padoms vietā un laikā. Paldies par to tev, SAB! Citādi mūsu medijos un čivinātavās nereti jau pārāk uzputo profesionālu mutes brūķētāju bravūra. (It īpaši tad, kad Ukrainas karavīriem ar savām asinīm un nāvēm izdevies gūt kādu panākumu vai vienkārši noturēties pret pārspēku.) Viena lieta ir pasūtīt krievu kuģi tālumtālu, zinot, ka tas tūlīt tevi samals miltos. Pavisam cita – ar šo pasūtījumu dīžāties siltumā, sausumā un drošībā.  

Mutesbajāru sacensības, kurš puķaināk nonievās «vaņķas» un «Vovčiku», nekādi nepalīdz viņus uzvarēt. Tikai rada viltus cerības uz ātru un vieglu uzvaru, kas tai noticējušajā publikā izplēn, pārtopot apjukumā. Otrajā pasaules karā ASV sabiedrība nevarēja saprast, kādēļ tās brašie un devīgi apgādātie karavīri gandrīz četrus gadus nespēja uzveikt «nīkulīgos, kārnos, šķībzobainos» japāņus (kādus tos zīmēja propagandas plakātos)…

Arvien skaļāks kļūst skandāls ap pārtikas iepirkumu armijas vajadzībām. Briest aizdomas, ka tas bijis politdarījums, ko citas partijas piecietušas valdības stabilitātes vārdā. Taču sazin kāpēc pats būtiskākais jautājums – kā tik svarīgu pasūtījumu var uzticēt firmai, kurai nemaz nav savu noliktavu – tiek uzdots vien tagad? Nevis tad, kad par 220 miljonu apsaimniekotāju tika izraudzīta firma «ar pāris ēdnīcām»?

Ziņa, ka aiz okeāna pieņemas spēkā masu mānija noliegt Ukrainu plosošā kara realitāti, padara mums nervozus. Jo mums šis karš ir «vairāk kā reāls». It īpaši, ja vēl dzirdam dažus ASV republikāņu kongresmeņus sludinām, ka viņu tauta ir nogurusi no palīdzības Ukrainai. Amerika šķita nesatricināma klints, kas balsta mūsu drošību un dod segumu NATO līguma 5.pantam. Tagad tā šķiet varens dižkoks, ko strauji sagrauž naida ķirmis – trampisms. Bet gan arī šīs putas drīz izčākstēs!

BNN sniedz apkopojumu par šīs nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā Noturēsimies?, Vovčiks ir varens, Tuvais kārdinājums, Nelūstam, izturam, Baltais velns, «X stundas» diēta, Pārāk čakli? un Naids dara aklus

 

NOTURĒSIMIES?

Latvijai jābūt gatavai pretoties agresijai vismaz desmit dienas, saka ministre

Valsts aizsardzības koncepcija, aizsardzības ministrs, Ināra Mūrniece, Svarīgi, Krievijas agresija, Rihards Kols, Mārtiņš Vērdiņš, NATO, mīnas,
Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece pirmdien, 27.feburāŗī, piedalās diskusijā Turpmākie četri gadi valsts aizsardzības nozarē Latvijas Kara muzejā. Foto: Zane Bitere / LETA

Latvijai vismaz desmit dienas jābūt gatavai pretoties jebkādai agresijai un draudiem, to pirmdien, 27.februārī, ekspertu  diskusijā par topošo Latvijas valsts aizsardzības koncepciju norādīja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA). Diskusijā tika izteikti vairāki lietišķi ierosinājumi aizsardzības stiprināšanai.

Valsts aizsardzības koncepcija ir politikas plānošanas dokuments, kas nosaka valsts aizsardzības stratēģiskos mērķus un darbības pamatprincipus. Patreiz spēkā esošā koncepcija parlamentā pieņemta 2020.gadā.

Vairāk uzziniet šeit.

 

VOVČIKS IR VARENS

Putina režīms ir spēcīgāks nekā jebkad iepriekš, mūs brīdina SAB

Svarīgi, Krievijas agresija, Vladimirs Putins, Jevgēņijs Prigožins, Vāgnera grupa, Kremļa propaganda, karš pret Ukrainu,
Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins. Foto: Kripto Haber Ajansı / Flickr

Plašie ierobežojumi un represijas pret neapmierinātajiem Krievijā sasniedza teju totalitāru līmeni. Savukārt elite pretēji atsevišķām gaidām vēl ciešāk konsolidējās ap Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu kā pastāvošās sistēmas un līdz ar to arī tās pārstāvju ietekmes un labklājības garantu, tiek norādīts Satversmes aizsardzības biroja (SAB) šonedēļ publiskotajā 2022.gada darbības pārskatā.

Te un tālāk – daži garāki, bet vērtīgi un pārdomas raisoši atzinumi no drošības iestādes vēstījuma Latvijas sabiedrībai.

Vairāk uzziniet šeit.

 

TUVAIS KĀRDINĀJUMS

Pret Krieviju noteikto sankciju pārkāpšanas risks Latvijā ir ļoti augsts, brīdina FID

FID, sankcijas pret Krieviju, apiet sankcijas, Svarīgi,
Finanšu izlūkošanas dienesta Stratēģiskās analīzes nodaļas vadītāja vietnieks Paulis Iļjenkovs. Foto: Līga Gredzena / LETA

Draudi, ka Latvijā varētu tikt pārkāptas pret Krieviju noteiktās sankcijas, ir ļoti augsti, ceturtdien, 2.martā, rīkotajā seminārā par sankcijām darījumos ar paaugstināta sankciju apiešanas riska valstīm sacīja Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) Stratēģiskās analīzes nodaļas vadītājs Paulis Iļjenkovs.

Tas skaidrojams gan ar Latvijas ģeogrāfisko atrašanās vietu, gan ar vēsturisko Krievijas lomu Latvijas ekonomikā.

Vairāk uzziniet šeit.

 

NELŪZTAM, IZTURAM

Pērn Latvijā IKP pieaudzis par 2,0 %

IKP, pieaugums Latvija, Svarīgi,
Foto: Paula Čurkste \LETA

Salīdzinājumā ar 2021.gadu Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pagājušajā gadā pieaudzis par 2%, liecina Centrālās  statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati.

Pērn  IKP faktiskajās cenās bija  39,1 miljards eiro.

Vairāk uzziniet šeit.

 

BALTAIS VELNS

99,99% policistu ir lojāli valstij, garantē viņu priekšnieks

Valsts policija, Armands Ruks, prokremliskas personas, Svarīgi,
Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks. Foto: Evija Trifanova / LETA

Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks trešdien, 1.martā, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē uzsvēra, ka absolūti lielākā daļa VP strādājošo likumsargu ir valstij lojāli. Tāpat viņš medijiem noliedza korupciju policijas rindās.

Komentējot publiski paustās bažas par lojalitātes trūkumu policistu rindās, Ruks pauda vērtējumu, ka «velns nav tik melns, kā viņu mālē». 

Vairāk uzziniet šeit

 

«X STUNDAS» DIĒTA

Aicina apturēt 220 miljonus eiro vērto armijas pārtikas iepirkumu

 
LPUF, Ināra Šure, Aizsardzības ministrija, Ināra Mūrniece, KNAB, Svarīgi, valsts iepirkums,
Latvijas pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure, kopā ar Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jāni Šolku 2021.tgadā piedaloties Dobeles dzirnavnieka jauno ražotņu atklāšanā. Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF) aicina apturēt 220 miljonus eiro vērto armijas pārtikas iepirkumu kā neatbilstošu izvirzītajiem mērķiem – līdz brīdim, kamēr tiks izstrādāts un ar pārtikas nozari saskaņots jauns iepirkums, vēsta federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

«Šķiet, ka kvalitatīvas vietējās pārtikas vietā mūsu kareivjus drīzāk barosim ar zemas kvalitātes importa preci,» norāda Šure.

Vairāk uzziniet šeit.

 

PĀRĀK ČAKLI?

Atkāpusies visa Latvijas valsts mežu padome

Latvijas valsts meži, Ministru prezidents, Krišjānis Kariņš, KPMG Baltic, Zemkopības ministrija, Svarīgi,
VAS Latvijas Valsts meži demisionējušais padomes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis. Foto: Zane Bitere / LETA

Ceturtdien, 2.martā, Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma paziņoja, ka no amatiem ir atkāpusies visa VAS Latvijas valsts meži (LVM) padome.

LVM apgrozījums pērn provizoriski sasniedzis 566,577 miljonus eiro, kas ir par 39,8% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pirms nodokļu nomaksas palielinājās divas reizes – līdz 258,485 miljoniem eiro, liecina LVM nerevidētie finanšu rādītāji par 2022.gadu.

Vairāk uzziniet šeit.

 

NAIDS DARA AKLUS

Radikāli labējie sazvērestību teoriju mīļotāji apšauba kara īstumu

 
Svarīgi, karš Ukrainā, ASV, sazvērestības teorijas, Twitter, radikāli labējie grupējumi, Ukraina, Volodimirs Zelenskis, Kijiva,
Foto: Unsplash

Laikā, kad apritējis gads kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, sociālajos tīklos pamatīgi pieaudzis kara īstumu apšaubošu sazvērestības teoriju skaits, raksta britu raidorganizācija BBC.

Liels skaits ASV radikāli labējam spārnam piederošo sociālo tīklu kontu ar plašu sekotāju loku publicējuši virkni nepamatotu paziņojumu, ka karš Ukrainā ir izdomājums, ko uztur rietumu mediji un valdības. 

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas