BNN nedēļas apkopojums: Hipotekārais pabalsts. Spriedums slieksnim. Tuvums nenogurdina. Svētības drupačas

Šonedēļ premjerpartijas veterānam Jānim Reiram izdevās uzsākt “svēto karu” pret hipotekāro kredītu procentlikmju dramatisko kāpumu. Viņam tajā pievienojās – šķiet, pati vēl nenoticot tik lielai dūšai – arī valdības vadītāja Evika Siliņa.

Mājsaimniecībām, kam hipotēku no veiksmīgas investīcijas miteklī par smacējošu žņaugu pārvērta Eiropas Centrālās bankas nepielūdzamā cīņa ar inflāciju, tiek dots cerību stariņš. Bijušais kovidlaika finanšu ministrs nav aizmirsis, ka smagās krīzēs cilvēki spēj novērtēt un neaizmirst sniegto palīdzību. Arī “dāvātam zirgam zobos neskatās” – neprasa, cik tas izmaksā kādam citam vai vēlāk izmaksās pašiem.

Taču, citiem palīdzot, politiķi galvenokārt palīdz paši sev – tāda nu ir šīs “iespēju mākslas” būtība. Hipotekāro kredītu ņēmēju vidū ir pietiekami liels Vienotības iespējamo atbalstītāju skaits, tāpēc cerību stariņš, ja valdība uzspiedīs bankām procentu “apcirpšanu”, rodas arī partijas kandidātiem, kuri nākamgad cerēs uz Eiropas Parlamenta leiputriju.

Lai cik netīkama būtu atrašanās opozīcijā, Nacionālajai apvienībai tajā šķiet komfortabli sastrādāties pat ar rosļikoviešiem – ja tikai var jebkādi pabojāt dzīvi Progresīvajiem. Saeimas mazākums šajā ceturtdienā bija pārsteidzoši monolīts, gandrīz vai “torpedējot” valdības centienus Latvijas sen parakstīto Stambulas konvenciju drīzumā arī ratificēt.

Tas būtu pat izdevies, ja pieciem valdības deputātiem, kuri balsojumā atturējās, būtu pievienojušies vēl kādi divi trīs politiķi, kam arī sava “tradicionālo vērtību sargātāja” reputācija būtu svarīgāka par Ministru kabineta deklarāciju. Koalīcijai šis ir nopietns brīdinājums nezaudēt modrību – izrādās, patiesu pretrunu opozīcijas vidū nav.

Satversmes tiesa no jauna apliecina sevi arī kā principiālu cilvēku sociālo tiesību sargātāju. Jācer, ka valsts vara beidzot pratīs ar to samierināsies un rēķināties, nevis, remdējot savu aizskarto patmīlību, atkal vairos tiesisko nihilismu ar runām, ka šī iestāde ir nevajadzīga,  un centieniem izdevīgā brīdī atspēlēties tiesnešiem. 

Politiķi mēdz sabiedrībai “iepārdot” ļoti riskantus un pat bīstamus risinājumus, uzdodot tos par pašsaprotamiem un neizbēgamiem. Labklājības ministrs Uldis Augulis tieši tā piesaka budzisku uzņēmēju vēlmi pēc lētāka “trešo valstu” darbaspēka, kura ekspluatācija veicinās vienīgi Latvijas ekonomikas atpalicību un valsts pilsoņu – arī ZZS vēlētāju! – izceļošanu. 

Mediju ziņās un viedokļu diskusijās arvien vairāk nostiprinās jēdziens “nogurums no kara”. Gan mums, gan lietuviešiem tam ir “pretinde” – apziņa, ka agresorvalsts ir tepat blakām un ka mēs varam “būt nākamie”.

Savukārt pasaules futbola vadībā tiek klaji demonstrēts apnikums būt solidāriem ar Ukrainu. Drīz Latvijas vai kādas citas “spītīgas” valsts nacionālā federācija varētu pat tikt finansiāli vai kā citādi sodīta, tai atsakoties no dalības sacensībās, kurās būtu pārstāvēti Krievijas sportisti. Iespējams, FIFA rēķinās ar to, ka “Globālajos dienvidos” (Latīņamerikā, Āfrikā), kur futbols ir ļoti populārs, Krievijas agresija tiek uztverta, mazākais, vienaldzīgi.

BNN sniedz apkopojumu par nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā “Atpērk” reitingu, Pakutināja nervus, Sociālā tiesa, Zemo algu “velkomists”, Avārija par miljonu, Rubļu aptrūcies? Vājuma brīdis jāpārvar un Biklā drosme.

 

“ATPĒRK” REITINGU

Siliņa grib atbalstīt vairāk mājsamniecību ar hipotekārajiem kredītiem

 
Svarīgi, Evika Siliņa, hipotekārais maksājums, procentu likmes samazinājums, nodokļi, samazināts PVN,
Ministru prezidente Evika Siliņa 30.septembrī piedalās partijas Vienotība kongresā. Foto: Evija Trifanova / LETA

Atbalsts hipotekāro kredītu maksājumu straujā pieauguma kompensēšanai būtu jāsniedz “plašam mājsaimniecību lokam”, trešdien, 4.oktobrī, šādu nostāju intervijā LTV Rīta panorāmai pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV). Viņa skaidroja arī valdības nodokļu politiku.

Politiķe uzsvēra, ka fiziskajām personām hipotekāro kredītu maksājumi ir pieauguši nesamērīgi, un, domājot par atbalstu, neesot īsti pamata vērtēt un mājsaimniecības ranžēt pēc ienākumu līmeņa, piemēram, atbalstu sniegt tikai mazturīgajiem.

Vairāk uzziniet šeit.

 

PAKUTINĀJA NERVUS

Saeima noraida priekšlikumu atsaukt Latvijas parakstu no Stambulas konvencijas

Stambulas konvencija, Jānis Reirs, Igors Rajevs, Burovs, ZZS,
Saeimas sēde. Ilustratīvs attēls. Foto: Reinis Inkēns, Saeima / Flickr

Ar Saeimas valdošā vairākuma balsu nelielu pārsvaru ceturtdien, 5.oktobrī, tika noraidīts pēc 12 973 pilsoņu kolektīvā iesnieguma sagatavotais lēmumprojekts par Latvijas paraksta atsaukšanu no Stambulas konvencijas.

Kā jau tika ziņots, ja valsts paraksts – to likt zem šī dokumenta 2016.gadā tika pilnvarots toreizējais labklājības ministrs Jānis Reirs (JV) – šādi tiktu atsaukts, Latvija apliecinātu, ka tai vairs nav pienākuma rīkoties “atbilstoši Stambulas konvencijas mērķim un objektam”.

Vairāk uzziniet šeit.

 

SOCIĀLĀ TIESA

ST par neatbilstošām Satversmei pasludina normas, kas nosaka minimālo ienākumu slieksni

Satversmes tiesas spriedums, minimālo ienākumu slieksnis, Saskaņa, Svarīgi,
Foto: Zane Bitere / LETA

Satversmes tiesa (ST) ceturtdien, 5.oktobrī, par neatbilstošām pamatlikumam pasludināja normas, kas nosaka minimālo ienākumu slieksni un tā pārskatīšanas periodu. Lietu ierosināja pēc 20 bijušo Saeimas deputātu pieteikuma.

Viņi lūdz ST izvērtēt Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33.panta pirmās daļas un likuma Par sociālo drošību 2.2 panta otrās un trešās daļas atbilstību Satversmes 1.un 109.pantam.

Vairāk uzziniet šeit.

 

ZEMO ALGU “VELKOMISTS”

Latvijas darba tirgus jāatver ārvalstu strādājošajiem, vēsta Augulis

darbaspēks, Uldis Augulis, Labklājības ministrija, labklājības ministrs, Ekonomikas ministrija, ārvalstu darbaspēks, pensijas, pensijas vecums,
Labklājības ministrs Uldis Augulis. Foto: Lita Millere / LETA

Latvijas darba tirgus nāksies atvērt ārvalstu strādājošajiem, jo mūsu valstī trūkst darbinieku, otrdienas, 3.oktobra, intervijā TV3 stāvokli darbaspēka tirgū vērtēja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Ministrs uzsvēra, ka jau pašlaik Polijas un Igaunijas kompānijas izmanto iespējas un “de facto” apgādā dažādas Latvijas ekonomikas nozares ar darbiniekiem no ārvalstīm, bet nodokļi par viņiem aiziet ārpus Latvijas valsts budžeta. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

AVĀRIJA PAR MILJONU

Par traģiskas avārijas izraisīšanu reibumā draudēs naudas sods līdz 3,1 miljonam eiro

Juris Stukāns, Tieslietu ministrija, dzērājšoferi, naudas sods, Svarīgi,
Iliustratīvs attēls. Foto: Jernej Furman / Flickr

Par traģiskas avārijas izraisīšanu alkohola reibumā nākotnē līdzās pamatsodam plānots obligāti noteikt arī nauda sodu. Tā amplitūda varētu būt no 6 200 eiro līdz pat 3,1 miljonam eiro.

Saeimas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisija otrdien atbalstīja pēc ģenerālprokurora Jura Stukāna rosinājuma Tieslietu ministrijā (TM) sagatavotos grozījumus Krimināllikumā, kas paredz pastiprināt sodus dzērājšoferiem.

Vairāk uzziniet šeit.

 

RUBĻU APTRŪCIES?

FIFA, sekojot UEFA, atceļ aizliegumu Krievijas U-17 futbola izlasēm piedalīties sacensībās

futbols, FIFA, UEFA, Krievija, U17, aizlieguma atcelšana, komandas
Foto: Pexels

FIFA, pasaules futbola vadošā organizācija trešdien, 4.oktobrī, paziņoja ka ir atcēlusi aizliegumu Krievijai piedalīties starptautiskajā futbolā, ļaujot valsts U-17 meiteņu un zēnu izlasēm piedalīties turnīros. Šis lēmums seko UEFA lēmumam par līdzīgu atvieglojumu Krievijas jauniešu izlasēm, vēsta Reuters.

Savā oficiālajā paziņojumā FIFA norādīja, ka Krievijas aizlieguma atcelšana U-17 komandām ir saistīta ar nosacījumu, ka tām jāsacenšas ar nosaukumu Krievijas Futbola savienība, nevis Krievija.

Vairāk uzziniet šeit.

 

VĀJUMA BRĪDIS JĀPĀRVAR

BNN pēta | Parādās Ukrainas kara nogurums, bet vai karš var nogurdināt arī Lietuvu, Ukrainas uzticamo sabiedroto?

 
Lietuva, lietuvieši, deputāti, atbalsts, atbalsts Ukrainai, karš Ukrainā, kara nogurums, Krievija, Kremlis
Foto: Unsplash

Tā kā asinsizliešana Ukrainā negrasās beigties, gan Rietumeiropā, gan aizjūras zemēs arvien skaļāk tiek aktualizēta tēma par Ukrainas kara nogurumu. Neapšaubāmi, tā ir mūzika Kremļa ausīm, kas šonedēļ paziņoja, ka Ukrainas kara nogurums tikai pieaugs. 

“Ir saprotams, ka daži cilvēki ir noguruši no ziņām, no kara sekām.”

Vairāk uzziniet šeit.

 

BIKLĀ DROSME

Pāvests Francisks dod mājienu par nelielu atvēršanos viendzimuma pāru svētībām

Pāvests Francisks, Vatikāns, viendzimuma pāri, laulība, baznīca, kardināli, katoļi, LGBT, svētība
Pāvests Francisks 2018.gadā. Foto: Unsplash

Vatikāns pirmdien, 2.oktobrī, publicēja pāvesta Franciska jūlijā rakstīto, pēc tam, kad kardināli bija publiskojuši savus jautājumus, paužot neapmierinātību ar pāvesta atbildēm, kur viņš norādījis, ka priesteri varētu svētīt viendzimuma pārus, taču ar īpašiem nosacījumiem un nepielīdzinot šādu svētību heteroseksuālām kāzām, vēsta Reuters.

Baznīcas mācība nošķir viendzimuma pievilcību, kas nav grēcīga, un homoseksuālas darbības, kas tiek uzskatītas par grēcīgām.

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas