BNN nedēļas apkopojums: Nāve bez valkīrām. Trīs par maz, pieci par daudz. Vairāk kļūst mazāk. Divkose?

Jevgēņijs Prigožins, dzīvs būdams, ļāvās lepnībai un sāka spēlēt bez noteikumiem – tā kļūstot par galvassāpēm režīmam, ko bija enerģiski un ienesīgi apkalpojis. Mirušais “Putina pavārs” savam bosam vēl pakalpos divējādi: kara propagandisti no viņa darinās “Vāgnera operu varoņiem līdzvērtīgu specoperācijas lielmocekli”, savukārt iespējamiem sazvērniekiem nu ir uzskatāms biedēklis. 

Visām partijām, ko pēc šīsnedēļas sākumā veiktā sarunu raunda valsts galva ir atzinis par cienīgām ietilpt koalīcijā, gribās valdībā – taču ne jau kopā ar visām. Evika Siliņa tāpēc vairs neuzsver, ka vairākuma kodolu veido Valsts prezidenta vēlēšanu “uzvarētājas” – Jaunā Vienotība (JV), “Zaļo un zemnieku savienība” (ZZS), partija Progresīvie.

Taču tieši bez pēdējās desmit mandātiem premjerpartijai nevar būt nekāda patiesa entuzisma veidot jauno kabinetu. Ļauties, lai slīpētie partneri atkal sabloķējas un prasmīgi spaida ārā no Ministru prezidentes visu, ko vien tiem kārojās? Nu nē! Tikai ar Progresīvo atbalstu JV var šādas spēlītes piebremzēt. Taču to zina arī spaidīt gribētāji, kuriem savukārt bez šādas “opcijas” arī nav liela entuzisma sēsties pie koalīcijas galda.

Tas, ka Siliņas valdībā obligāti būs “zaļzemnieki” ar visu “pagaidām vēl” sankcijām pakļauto Aivaru Lembergu, patlaban jau ticis skaidri saprasts ikvienā Jēkabielas augstā nama nostūrī. Īpaši Apvienotā saraksta frakcijā, kam – ņemot vērā Nacionālās apvienības patieso naidu pret kreisajiem “liberastiem” – tomēr vēl gail cerībiņa apmest politisku kūleni un tikt “padzerties no pašu piespļautās akas”, ejot vienā valdībā ar ZZS. Tas varētu būt derdzīgs kūlenis, bet Edvards Smiltēns taču ir tik labi iejuties Saeimas priekšsēža amatā… 

Kara liesmās sadeg arī agrākie politkorektuma kanoni. Diez vai pirms kāda pusotra gada – kaut jau tad Donbasa frontēs plosījās iznīcība – tiesībsargs būtu tik drošs savā tagadējā izpratnē par to, kas ir vai nav naida runa. Taču, dodot tiesības cilvēkiem izpaust svētu naidu, mums vienlaikus vēl vērīgāk jāuzmana robeža, aiz kuras paši varam kļūt kā “viņi”.

Atkritumi nebūt nav tēma, par ko gribētos rakstīt vai lasīt. Taču arī šis ir karš, turklāt ar mūsu pašu radītu, vairotu un nepietiekami sašķirotu ienaidnieku. Vai nu mēs uzveiksim atkritumus, vai tie uzveiks mūs – un Zemi piedevām. Te nekādu pamieru noslēgt nevaram.

Droši vien arī Latvijā netrūkst cilvēku, kuri klusiņām cer Rīgas pilī atkal redzēt mitināmies Vairu Vīķi-Freibergu. Taču katram politiķim ir atvēlēts savu iespēju laiks, un saprātīgākie no viņiem – kā publikas vēlmēm nepielūdzamā Daļa Gribauskaite – spēj apzināties, kad tas ir pagājis. Galu galā, tieši atkārtotā premjerēšana 2007.–2009.gadā bijušo Atmodas varoni Ivaru Godmani iemeta aizmirstībā.   

Tā dēvētā BRICS valstu apvienība, paplašinot tās rindas, uztur savos līderos – autoritārajos, demokrātiskajos, kvazidemokrātiskajos – pārliecību par viņu varenību un drīzo spēju diktēt savu gribu “zelta miljardam”. Taču viss šo valstu iegūtais spēks – gan politiskā ietekme, gan relatīvais ekonomikas un labklājības kāpums – ir radies globālā tirdzniecībā un starptautiskās sadarbībā. Dzīvojot ilūzijās par uzvaru cīņā ar Rietumiem, tās var nodzīvoties līdz savai sakāvei cīņā ar nabadzību.

BNN sniedz apkopojumu par nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā Diņģējoties nenogurst, Nav variantu, Makroekonomiskā “kode”, Tiesiskas dusmas, Sausums ir svarīgs, Ak, Kaja…, Upē otreiz neiekāpsi, “Paši gudri!” un Negribēja tēju?. 

 

DIŅĢĒJOTIES NENOGURST

Eksperts skeptisks par ātru valdības izveidi arī pēc Siliņas nominēšanas premjera amatam

 
Filips Rajevskis, Evika Siliņa, ministru prezidente, jaunā koalīcija,
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēc labklājības ministres Evikas Siliņas (JV) nominēšanas premjera amatā nav pamata optimismam par jaunās valdības koalīcijas izveidošanu ātrā periodā, aģentūrai LETA sacīja politologs un sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis.

Neviena cita partija nebija izvirzījusi savu kandidātu, līdz ar to Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs bija nolikts situācijā, kad “no viena bija jāizvēlas viens”.

Vairāk uzziniet šeit.

 

NAV VARIANTU

Viedoklis | Jebkāds MK ar ZZS līdzdalību būs Lemberga valdība!

Aivars Lembergs, Evika Siliņa, Edgars Rinkēvičs, Krišjānis Kariņš, Māris Kučinskis, Ģirts Valdis Kristovskis, Kaspars Briškens, Uldis Pīlēns, ZZS, Jaunā Vienotība, Nacionālā Apvienība, Apvienotais saraksts, Progresīvie, koalīcijas veidošana, KNAB, Rīgas apgabaltiesa, Andris Šķēle, Svarīgi, Latvijai un Ventspilij, Ventspils,
Apsūdzētais Aivars Lembergs (LuV) Rīgas apgabaltiesā, kur viņam, viņa dēlam Anrijam un Ansim Sormulim 2021.gada 22.februārī pasludina saīsināto spriedumu tā dēvētajā Aivara Lemberga krimināllietā. Foto: Edijs Pālens / LETA

“MANA valdība [man noteiktās ASV sankcijas] palūgs noņemt  – viss!” Tā smagos noziegumos apsūdzētā persona skaldīt noskalda tviterī – jeb tagadējā “iksotavā” – ievietotā videosižetā. Balsī pat jūtama maza dusmiņa – kā pārgudrie Rīgas mediji nespēj tik elementāras lietas saprast!

“Iedod velnam mazo pirkstiņu, viņš tev paņem visu roku,” savukārt saka tautas gudrība.

Vairāk uzziniet šeit.

 

MAKROEKONOMISKĀ “KODE”

Eiropā ievērojami saruka reālā darba alga, starp “līderēm” – Latvija

inflācija ES, inflācija Latvijā, algas, Svarīgi,
Inflācija. Ilustratīvs attēls. Foto: Tim Reckmann / Flickr

Reālā darba alga lielākajā daļā Eiropas valstu ir sarukusi, rekordaugstajai inflācijai “noēdot” nominālo darba samaksas pieaugumu, un viens no visstraujākajiem kritumiem ir reģistrēts Latvijā.

Nominālā stundas alga palielinājusies visās 24 sarakstā iekļautajās valstīs, un pieauguma temps svārstās no 0,6% Somijā līdz 13,6% Lietuvā.

Vairāk uzziniet šeit.

 

TIESISKAS DUSMAS

Tiesībsargs nav konstatējis “naida kurināšanu” LNB apskatāmajā Ukrainas mākslinieku izstādē

partija Saskaņa, naida runa, naida kurināšana, Tiesībsarga birojs, karš Ukrainā, Svarīgi,
Foto: Paula Čurkste/LETA

Analizējot potenciālo naida runas izplatīšanu, Ukrainas mākslinieku izstādē Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB), tiesībsargs nav konstatējis vārda brīvības pārkāpumus, norāda Tiesībsarga biroja komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja vietnieks Edgars Lākutis.

Izmantojot naida runas vērtēšanas kritērijus, tiesībsargs veica analīzi LNB Ukrainas mākslinieku grupas TIGOIS project laikmetīgā tēlniecības un gleznu izstādē Mēs uzvarēsim! Переможемо! izvietotajam plakātam, uz kura lasāms vēstījums: Pусский оккупант. Лучшее удобрение (tulkojums latviešu val. Krievu okupanti. Labākais mēslojums). 

Vairāk uzziniet šeit.

 

SAUSUMS IR SVARĪGS

Latvija ir starp ES līderēm atkritumu pārstrādē, bet šķirošanā iepaliekam

atkritumu apsaimniekošana, atkritumu pārstrāde, atkritumu šķirošana, Eurostat,
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste LETA

Mūsu valstī, līdzās Itālijai un Beļģijai, pārstrādāto atkritumu īpatsvars veido 64% no visu apstrādāto atkritumu apjoma. Savukārt Latvijas mājsaimniecības iepaliek atkritumu šķirošanā, balstoties uz Eiropas Vides aģentūras pārskatu, vēsta nozares uzņēmums  AS CleanR Grupa, atgādinot pareizas šķirošanas pamatus. 

Atbilstoši pārskatam, vidēji valstī no kopējā atkritumu daudzuma mājsaimniecībās tiek radīti aptuveni 9,4%. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

AK, KAJA…

Igaunijas premjeres vīra bizness izvēršas politiskā skandālā, prasa viņas demisiju

Kaja Kallasa, atbalsts Krievijas armijai, politiskais skandāls, Svarīgi,
Kaja Kallasa uzstājas Helsinkos rīkotā seminārā par Igaunijas un Somijas sadabību. Foto: FinnishGovernment / Flickr

Ziemeļu kaimiņvalsti uzjundījusī ziņa – valdības vadītājas dzīvesbiedram līdzpiederošs uzņēmums kara laikā pelna ar pārvadājumiem uz Krieviju – apaug ar detaļām un emocijām. Igaunijas sabiedriskais medijs ERR ziņo, ka SIA Stark Logistics apgrozījumam šāds bizness devis pusotru miljonu eiro. 

ERR norāda, ka arī ziņu aģentūra Bloomberg un laikraksts Financial Times ir ziņojuši par šo pašreizējo “strīdu”.

Vairāk uzziniet šeit.

 

UPĒ OTREIZ NEIEKĀPSI

BNN pēta | “Tērauda Magnoliju” aicina vēlreiz kandidēt uz Lietuvas prezidentūru 2024.gadā

 
Daļa Grībauskaite, Lietuva,
Foto: Flickr

Tiešsaistes petīcijā aicina bijušo Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti (Dalia Grybauskaitė), kuru par viņas stingrību prezidentūras laikā no 2009.līdz 2019.gadam dēvēja par “Tērauda magnoliju”, galvaspilsētas Daukanta laukumā vēlreiz kandidēt uz augstāko amatu.

Pirmdien, 21.augustā, līdz plksten 14.00 vairāk nekā 4 700 cilvēku bija parakstījuši “Aicinājumu Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei piedalīties prezidenta vēlēšanās”.

Vairāk uzziniet šeit.

 

“PAŠI GUDRI!”

BRICS sveic jaunus dalībniekus, ar mērķi pārveidot pasaules kārtību

Sirils Ramafosa, Dienvidāfrika, BRIC,
Foto: Flickr

Ceturtdiem, 24.augustā, BRICS jaunattīstības valstu bloks, kura sastāvā jau ir Krievija, Brazīlija, Ķīna, Indija un Dienvidāfrika, vienojās uzņemt Saūda Arābiju, Irānu, Etiopiju, Ēģipti, Argentīnu un Apvienotos Arābu Emirātus, lai paātrinātu centienus pārveidot pasaules kārtību, ko BRICS uzskata par novecojušu, ziņo Reuters.

Tas varētu pastiprināt BRICS deklarēto ambīciju kļūt par “pasaules dienvidu čempioni”.

Vairāk uzziniet šeit.

 

NEGRIBĒJA TĒJU?

VIDEO | Putins beidzot runā par Prigožina nāvi

 
Vladimirs Putins, Jevgēņijs Prigožins,
Foto: Unsplash

Ceturtdien, 24.augustā, aptuveni 24 stundas pēc tam, kad Vagner līdera privātā lidmašīna avarēja, Vladimirs Putins pārtrauca klusēt par Jevgeņija Prigožina nāvi, izsakot līdzjūtību ģimenēm, kuru radinieki esot atradušies lidmašīnā, kas nogāzās, un sakot, ka grupējuma vadītājs esot bijis “talantīgs cilvēks”, ziņo BBC.

Kā ziņots BNN, Kremlis pēc notikušā klusēja. Putins neminēja ne vārda par to, par ko runāja liela daļa pasaules.

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas