BNN nedēļas apkopojums: Rīdzenes valdība? Vācijai iesnas, mums drudzis. Nauda atlido ātrāk. Temīda pret trampismu

Par iespējamo aizsardzības/ārlietu ministru dēvētais Saeimas partijas Progresīvie frakcijas deputāts Andris Sprūds ir uzskatāma ilustrācija tautas gudrībai “Kā mežā sauc, tā atskan”. Viņa agrākie – privātpersonas paustie – “īpašie viedokļi” nepielūdzami diskvalificē politiķi no kļūšanas par joprojām “pirmās” Latvijas Republikas valdības locekli.

Sabiedrības lielāku vērību piesaista Sprūda prātuļojums par Krimas palikšanu Krievijā. Ukrainas karš ir arī mūsējais! Taču – īpaši pašam deputātam! – bīstamāka ir viņa vēlme mūsu valstī saredzēt “otro republiku”. Maza bēda, ka šī “oriģinalitāte” ir politoloģiski kļūdaina: pēc Francijas “Piektās republikas” parauga kārtas skaitli nosaka, cik konstitūcijas valsts jau nomainījusi. Latvijai – atšķirībā, piemēram no Igaunijas “Trešās republikas” – joprojām spēkā ir tas pats pamatlikums.

Taču tāds ir Kremļa oficiālais naratīvs: Baltijas valstis esot bijušās PSRS republikas, kurām neatkarību nevajadzīgi uzdāvājis Boriss Jeļcins, un arī nekādus Rīgas vai Tartu miera līgumus vairs nevajagot atgādināt. Noliegt savas valsts nepārtrauktību ir vairāk kā morāls noziegums. Taču Sprūds vēl var atvainojoties un atzīt, ka tagad “redz lielo bildi” skaidrāk. Diemžēl politiķis, kā dzirdēts, esot iedomīgs un iecirtīgs – iespējams, viņš drīzāk paļausies uz to, ka arī galvenajiem koalīcijas veidotājiem svarīga ir patmīlība, nevis principi.

Ārpusfrakciju deputātam tā ir pilnā loze – kļūt vajadzīgam valdošai vai drīzumā valdošai partijai. Atcerēsimies Andas Čakšas izdevīgo “tranzītu” no ZZS uz Jauno Vienotību iepriekšējā Saeimā! Taču plašā ievērība, ko piesaistīja ziņa par Oļega Burova un viņa pilsētpartijas Gods kalpot Rīgai, uzrāda to, uz cik trausliem pamatiem veidojas Evikas Siliņas valdība. Parlamenta deputāts, kaut pieslējies ZZS, tagad varēs atlīdzināt vienotībniekiem par nesen vēl tik “ušakoviskās” GKR iesaistīšanu Rīgas domes vairākumā.

Ekonomikas jūlija apskati trauksmaini vēstīja par nopietnām rūpniecības problēmām gan mūsmājās, gan ziemeļu kaimiņsētā. Turklāt Igaunijai tādēļ ticis apšaubāmais gods būt ES “līderei” iekšzemes kopprodukta kritumā. Pašu vainas te īsti nav, jo problēma sakņojas lielajos tirgos – Vācijas vai Zviedrijas ekonomikām sabremzējoties, mūsu vai igauņu ražojumi tur kļuvuši mazāk pieprasīti.

Kaimiņos vienmēr pamana to, kas ir vai šķiet labāks nekā pašam. Par to šoreiz Lietuvas kolēģa pētījums. Mums savukārt šķiet dīvaini, kad reizēm uzzinām: kaimiņi jūsmo par Latvijā ieraudzītām lietām, kas pašiem šķiet pašsaprotamas vai nebūt ne labas. Tagad vēl nāksies pierast, ka no Igaunijas, ko apskaužam tās lielākas labklājības dēļ, pienāks drūmākas ziņas – tur “konsolidē” budžetu. Mūsu “veiksmes stāstu” vēl atceraties?

Rietumu palīdzība Ukrainai ir pašu baiļu un neticības uzveikšanas stāsts. Tādā veidā no pārnēsājamiem zenītieročiem – pat to piegāde reiz šķita nevajadzīgs risks! – nonākts līdz tālāka rādiusa raķetēm, tankiem un lidmašīnām. Tiesa, pēdējās joprojām ir garumgarā ceļā – nav zināms, kad tās dosies kaujā. Tagad, iedrošinājusi sevi un iedrošinot sabiedrotos, Vašingtona sarūpēja citu efektīvu ieroci – konfiscētu naudu.

ASV tiesu vara nevairās no “paraugprāvām”, lai pārkarsušos prātos atjaunotu bijību pret likumu un valdību “of the people, by the people, for the people” (Abrahama Linkolna citāts: valdība no tautas, tautas valdība, tautai kalpojoša). Vienalga, cik skatījumu, “laiku” un sekotāju ir “revolucionāru” barvežiem – vai uz kādiem amatiem viņi pretendē.  

BNN sniedz apkopojumu par nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā Dīvainas izvēles, Pārāk īpašs viedoklis, “Gods kalpot premjerei”, Milži pieviļ, Savelk jostas, Mērāmies cenām, Vēl viens pirmais solis un Bargi, bet pelnīti.

 

DĪVAINAS IZVĒLES

Viedoklis | Valdība ar ZZS būs “atgriešanās viesnīcā Rīdzene

 
Krišjānis Kariņš, Evika Siliņa, Aivars Lembergs, Valdis Dombrovskis, Uldis Pīlēns, Latvijas Sabiedriskais medijs, Rīdzenes sarunas, koalīcijas veidošana, Svarīgi, Progresīvie, Gunārs Kūtris,
Iespējamais ZZS kandidāts kultūras ministra amatam, Saeimas deputāts Gunārs Kūtris balso Valsts prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā Saeimas 31.maija ārkārtas sēdē.

Valdības veidošanas sarunām nevajadzētu norisināties tumšos kaktos aiz slēgtām durvīm. Šis process ir vismaz tikpat nozīmīgs kā Ministru kabineta sēdes, kuras, izņemot to slēgto daļu, ikviens interesents var vērot tiešsaistē.

Pagaidām politisko interešu lauciņu apkopšana liecina vien par to, ka atklātības varas procesos nav ne tik, cik melns aiz naga, un visu nosaka intereses.

Vairāk uzziniet šeit.

 

PĀRĀK ĪPAŠS VIEDOKLIS

VIDEO | Soctīklos kritizē aizsardzības ministra amata kandidāta izteikumus par Krimu

Andris Sprūds, aizsardzības ministrs, Svarīgi,
Saeimas deputāts un aizsardzības ministra amata kandidāts Andris Sprūds (P). Foto: Paula Čurkste/LETA

”Krievija nedomā Krimu atdot. Krima de facto paliks Krievijas sastāvā. Jā, ukraiņu politiķi turpinās uzstāt, ka Krima de jure pieder Ukrainai, jo politiķis, kurš pateiks, ka Krima vairs nav Ukrainas sastāvdaļa, vairs nebūs Ukrainas politiķis,” šādu viedokli paudis iespējamais aizsardzības ministrs jaunajā valdībā Andris Sprūds.

Politiķa teiktais publicēts vietnē X (Twitter) ar retorisku jautājumu, vai mēs varam atļauties tādu aizsardzības ministru vai vispār ministru?

Vairāk uzziniet šeit.

 

“GODS KALPOT PREMJEREI”

Topošo Siliņas valdību atbalstīs arī Burovs

Gods kalpot Rīgai, jaunā koalīcija, Evika Siliņa, Svarīgi,
Partijas Gods kalpot Rīgai valdes priekšsēdētājs un Saeimas deputāts Oļegs Burovs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Partija Gods kalpot Rīgai (GKR) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) kopīgi startēs 2025.gadā gaidāmajās Rīgas domes vēlēšanās, un GKR valdes priekšsēdētājs Oļegs Burovs ar 53.balsi Saeimā atbalstīs jaunveidojamo valdību, žurnālistiem pēc partijas valdes sēdes pavēstīja Burovs.

GKR valdes sēdē lēmusi par kopīgu sadarbību ar ZZS pašreizējās 14.Saeimas laikā un līdz 2026.gadam, kā arī lēmusi kopīgi startēt 2025.gadā gaidāmajās Rīgas domes vēlēšanās.

Vairāk uzziniet šeit.

 

MILŽI PIEVIĻ

Jūlijā rūpniecības produkcijas apjomi jūtami kritās gan Latvijā, gan Igaunijā

Latvija, Igaunija, apstrādes rūpniecība, statistikas dati, Centrālā statistikas pārvalde, Statistics Estonia,
Foto: Artūrs Kapša / LETA

Šā gada 2023.gada jūlijā, salīdzinot ar pērnā gada jūliju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās Latvijā samazinājās par 8,7 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Igaunijas Statistikas birojs ziņo, ka kaimiņvalstī šis kritums bija 9,5%.

Igaunijas Statistikas birojs ziņo, ka rūpnieciskā ražošana jūlijā samazinājās gandrīz visā ziemeļu kaimiņvalsts apstrādes rūpniecībā

Vairāk uzziniet šeit.

 

SAVELK JOSTAS

Igaunijas ārlietu ministrs sola, ka taupības vārdā vēstniecības neslēgs

Igaunija, Marguss Cakhna, budžeta deficīts, budžeta veidošana, vēstniecības, Kaja Kallasa,
Igaunijas ārlietu ministrs Marguss Cahna (no labās) NATO mītnē tiekoties ar alianses ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu. Foto: NATO North Atlantic Treaty Organization / Flickr

Igaunijas Republikas ārlietu ministrs Marguss Cahna (Margus Tsahkna, partija Igaunija 200) pirmdien, 4.septembrī, sabiedriskās televīzijas sarunu šovā Välisilm [burtiski tulkojot, Ārējā acs] apliecināja, ka Igaunija neslēgs nevienu vēstniecību, valdībai meklējot iespējas budžeta samazinājumam – ziņo portāls ERR

Pēc tagadējā Igunijas parlamenta ievēlēšanas šā gada martā, valdība bija spiesta atklāt sabiedrībai to, kas agrāk tika vēlētājiem rūpīgi slēpts.

Vairāk uzziniet šeit.

 

MĒRĀMIES CENĀM

BNN pēta | Kur pārtikas preces ir lētākas – Lietuvā vai Latvijā? Pat pierobežas iedzīvotāji nevar vienoties

Foto: Unsplash

Atšķirībā no daudziem rietumniekiem un pat salīdzinājumā ar latviešiem un igauņiem vidējā lietuviešu mājsaimniecība pārtikai tērē vairāk, liecina starptautiskās e-komercijas platformas Picodi nesen veiktā aptauja.

No 105 aptaujātajām valstīm Lietuva ierindojas 48.vietā – lietuvieši pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem tērē 21% no kopējiem patēriņa izdevumiem. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

VĒL VIENS PIRMAIS SOLIS

ASV pirmoreiz nodos Ukrainai konfiscētos Krievijas oligarhu aktīvus

 
ASV, konfiskācija, oligarhi, finanšu aktīvi, Entonijs Blinkens, sankcijas pret Krieviju, palīdzība Ukrainai, Svarīgi,
Foto: Flickr

ASV pirmo reizi nodos Ukrainai konfiscētos Krievijas oligarhu aktīvus 5,4 miljonu ASV dolāru apmērā, kas būs iekļauti jaunajā, vairāk nekā miljardu dolāru vērtajā ASV palīdzības paketē Ukrainai, trešdien, 6.septembrī,  paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Blinkens arī atzīmēja, ka Vašingtona turpinās sniegt glābšanas un medicīnisko palīdzību, kā arī ārkārtas patversmes tiem, kuru mājas ir sagrautas Krievijas agresijas rezultātā.

Vairāk uzziniet šeit.

 

BARGI, BET PELNĪTI

Bijušajam Proud Boys līderim Enrikem Tario piespriesti 22 gadi cietumā

Foto: Unsplash

Bijušo Proud Boys jeb Lepnie zēni līderi Enrike Tario (Enrique Tarrio) otrdien, 6.septembrī, notiesāja uz 22 gadiem par 2021.gada 6.janvāra uzbrukuma organizēšanu ASV Kapitolijam prezidenta Džo Baidena (Joe Biden) 2020.gada vēlēšanu uzvaras apliecināšanas laikā, kas ir līdz šim garākais par uzbrukumu piespiestais sods, ziņo BBC.

Prokurori viņu raksturojuši kā “harizmātisku līderi” un “propagandistu”.

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas