Lietuvas militārajā akadēmijā pirmkursnieku skaits par trešdaļu mazāks nekā pērn

Ģenerāļa Jona Žemaiša Lietuvas militārajā akadēmijā šogad pirmkursnieku skaits ir par trešdaļu mazāks nekā pagājušajā gadā. Eksperti uzskata, ka iemesls tam ir gan sliktie eksāmenu rezultāti, gan karš Ukrainā, vēsta Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Lietuvas Aizsardzības ministrija sagaida, ka katru gadu akadēmijā 1.kursā iestāsies aptuveni 100–110 studenti. Ja pagājušā gadā iestājās vairāk studentu nekā gaidīts, tad šogad pirmajā kursā studēs tikai 84 jaunieši.

Militārais eksperts Darius Antanaitis (Darius Antanaitis) domā, ka šis skaitlis pēc četriem gadiem, kad šie studenti pievienosies bruņotajiem spēkiem, nebūs pietiekams.

Savukārt Aizsardzības ministrija uzskata, ka galvenais iemesls tik zemam akadēmijā imatrikulēto studentu skaitam ir valsts eksāmenu rezultāti. Piemēram, valsts eksāmenu matemātikā nokārtoja tikai 35% no kopējā absolventu skaita.

«Aptuveni 300 jauniešu pieteicās studijām [Militārajā akadēmijā], bet lielākā daļa no tiem, kuri šogad neparakstīja līgumu, nenokārtoja kādu no valsts eksāmeniem,» sacīja Lietuvas aizsardzības ministra vietnieks Žilvins Tomkus (Žilvinas Tomkus).

Militāra akadēmija uzskata, ka jauniešu lēmumu varēja ietekmēt šobrīd Ukrainā notiekošais karš.

«Ja cilvēki uz militāro profesiju skatās tikai kā uz skaistām uniformām un soļošanu zem karogiem, tad nav šaubu, ka šis cilvēku kopums novēršas, kad atklājas realitāte,» uzskata Militārās akadēmijas Informācijas departamenta vadītājs majors Donāts Suchockis (Donatas Suchockis).

Tomēr, pēc viņa domām, militārā profesija nav tik bīstama, kā daži to iedomājas. Gluži otrādi, šie cilvēki ļoti labi zina, kā rīkoties krīzes situācijās.

Tikmēr akadēmijas pirmkursnieki, kuri jau otro nedēļu apgūst pamata apmācības, norāda, ka ģeopolitiskā situācija viņus neatturot no militārajām mācībām.

«Es jau pirms trim gadiem biju izvirzījis šo mērķi, ka vēlos kļūt par kadetu. Krievijas karš Ukrainā nav mainījis manas domas,» sacīja kadets Nojus Kareniauskas (Nojus Kareniauskas).

Militārais eksperts Antanaitis arī uzskata, ka karš Ukrainā nav iemesls tam, ka šogad akadēmijā studētgribētāju skaits ir mazāks nekā pērn.

«Manuprāt, tam ir divi iemesli. Pirmais iemesls ir tas, ka mēs dzīvojam komfortabli, un otrais iemesls – pārāk maz naudas tiek tērēts militārās profesijas popularizēšanai,» viņš sacīja.

Lai arī šogad apmācībās piedalās salīdzinoši mazs kadetu skaits, tomēr viņi ir vairāk motivēti. Kā stāsta akadēmija, esot situācijas, kad pēc pirmajām mācību nedēļām daži studenti apjauš, ka militārā profesija nav viņiem piemērota un tāpēc pamet studijas.

Militārajā akadēmijā kopumā var studēt ne vairāk kā 440 kadetu, bet šogad akadēmijā studē 300 studenti.

Ģenerāļa Jona Žemaiša Lietuvas militārajā akadēmijā tiek piedāvātas  tikai valsts finansētas studijas, līdz ar to kadetiem šīs studijas ir bez maksas.

Pilnu rakstu angļu valodā lasiet: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1778057/amid-war-fears-lithuanian-military-academy-sees-drop-in-recruits

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas