Trīs amatpersonas tur aizdomās par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu vēlētāju reģistra iepirkumos

Iekšējās drošības birojs (IDB) rosina apsūdzēt divas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) amatpersonas, vienu Valsts reģionālās attīstības aģentūras amatpersonu un kādu uzņēmēju par pretlikumīgām darbībām elektroniskā tiešsaistes vēlētāju reģistra izveides iepirkumos,  informēja IDB.

Iepirkumu uzraudzības biroja informācija liecina, ka PMLP elektroniskā tiešsaistes vēlētāju reģistra iepirkumos bija uzvarējis uzņēmums “SOAAR”.

Lieta, kurā amatpersonas rosināts apsūdzēt par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanas atbalstīšanu, bet uzņēmēju – par krāpšanu lielā apmērā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanu, nosūtīta Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai.

IDB noskaidrojis, ka amatpersonas iepirkumos, kas saistīti ar vēlētāju reģistra izstrādi un darbības nodrošināšanu, ļaunprātīgi izmantojušas dienesta stāvokli, līguma ietvaros atbalstot konkrēta uzņēmēja intereses, kā rezultātā valstij nodarīti zaudējumi vairāk nekā 520 000 eiro apmērā.

Vienlaikus sākts process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu uzņēmumam, kas veica Elektroniskās tiešsaistes vēlētāju reģistra izstrādi un darbības nodrošināšanu.

Abām PMLP amatpersonām kriminālprocesā piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

Jau ziņots, ka IDB kriminālprocesu sāka 2022.gadā, cita starpā arī veicot kratīšanas PMLP telpās. PMLP tolaik klāstīja, ka regulāri tiekot veikts amatu interešu konflikta un korupcijas risku izvērtējums un esot izstrādāts pārvaldes pretkorupcijas pasākumu plāns, kurā noteikti pasākumi arī iepirkumu jomā.

“SOAAR” vārds izskanējis arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izmeklētajā kriminālprocesā par Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) organizētu iepirkumu par tās IT sistēmu uzturēšanu, kurā kopumā figurē vairākas personas, tostarp amatpersonas.

Šajā kriminālprocesā izmeklētie noziedzīgie nodarījumi saistīti ar CVK organizētu iepirkumu 2021.gadā. 2022.gada 7.novembrī KNAB sāka kriminālprocesu aizdomās par iespējamu krāpšanu lielā apmērā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas, kā arī šo noziedzīgo nodarījumu atbalstīšanu un dienesta dokumentu viltošanu.

Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka “SOAAR” 2021.gadā uzvarēja PMLP iepirkumā par elektroniskā tiešsaistes vēlētāju reģistra darbības nodrošināšana un tehniskais atbalstu Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanās. Toreiz līgums noslēgts par 41 440 eiro.

Tāpat 2020.gadā uzņēmumam piešķirts 227 943 eiro vērts PMLP iepirkums par elektroniskās tiešsaistes vēlētāju reģistrācijas informācijas sistēmas izstrādi un darbības nodrošināšanu.

“Firmas.lv” informācija liecina, ka “SOAAR” īpašnieki vienādās daļās ir Renārs Kadžulis  un Leonards Survilo. Viņi ir arī uzņēmuma valdes locekļi. 2020.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 1,12 miljoni eiro, bet peļņa – 675 000 eiro, savukārt par vēlākiem gadiem dati nav pieejami.

Lasiet arī: VID ģenerāldirektores pienākumus sāk pildīt Šmite-Roķe

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas