Krieviem virzoties uz priekšu, Ukrainas glābēji evakuē cilvēkus; Zelenskis saka, ka Ukrainai nepieciešams vairāk ieroču

Ukrainas glābēji veic evakuāciju no Toreckas apkaimes, Krievijas spēkiem nepārtraukti virzoties uz ziemeļiem un dienvidiem no Toreckas, spiežot uz vairākām austrumu frontes daļām un draudot galu galā pilnībā aplenkt bijušo ogļraktuvju pilsētu un tās apkārtni, atstājot aiz sevis sagrautas ēkas un drūmu situāciju, ceturtdien, 9.maijā, ziņo “Reuters“.

Anželika Šaronova un viņas 86 gadus vecā māte šonedēļ aizbēga no savas smagi cietušās austrumukrainas pilsētas, turpinoties sprādzieniem, pametot mājas tikai ar dažām somām.

“Bumbas krīt mūsu māju tuvumā,” viņa teica.

Kopš 2014.gada konfliktā ieslīgušajā Toreckā situācija ir pasliktinājusies sakarā ar krievu triecienu pastiprināšanos, un pamatpakalpojumu trūkums pilsētā ir padarījis dzīvi praktiski neiespējamu, iedzīvotājiem paļaujoties uz humāno palīdzību gandrīz pamestajā pilsētā, kur ir maz nepieciešamo pakalpojumu, un uz ielām dzirdams nemitīgs apšaudes troksnis.

Savukārt netālu esošajā ciematā raķetes bija trāpījušas teju visām mājām, varas iestādām ziņojot, ka dienu pirms evakuācijas Krievijas gaisa triecienā tika trāpīts vietējam policijas iecirknim.

No vismaz 66 000 iedzīvotāju, kas pirms iebrukuma dzīvoja Toreckā,

tajā ir palikuši mazāk nekā 12 000 cilvēku, paziņoja reģiona policija.

Palīdzības grupas “East SOS” locekļi, kas palīdz evakuēt civiliedzīvotājus, katru nedēļu, atsaucoties uz izsaukumiem, evakuē aptuveni divus desmitus cilvēku no kara skartā Doneckas reģiona.

“Ar katru dienu cilvēkiem ir arvien bīstamāk palikt savās mājās,” teica Vladislavs Arsenijs, “East SOS” glābējs.

Tie, kas palikuši Toreckā, kur laukos ārpus pilsētas ir gan svaigi, gan desmitgadīgi ierakumi, ir apņēmības pilni palikt, līdz viņu mājas būs pilnībā sagrautas, sacīja Arsenijs.

Tikmēr Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien sacīja,

ka Ukraina varētu apturēt Krievijas spēku virzīšanos valsts austrumos, ja sabiedrotās valstis palielinātu un paātrinātu ieroču piegādi, piezīmēm izskanot kopīgā preses konferencē ar Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju Robertu Metsolu (Roberta Metsola), kura Eiropas dienā apmeklēja Kijivu.

Zelenska runas laikā sāka skanēt gaisa trauksmes sirēnas, tādējādi uzsverot pastāvīgos draudus Ukrainas civiliedzīvotājiem un infrastruktūrai.

“Kā jūtaties, Roberta?” viņš jautāja Metsolai, kas stāvēja dažus metrus tālāk.

“Es jūtos labi, bet […] tagad es saprotu, ko jūs pārdzīvojat katru dienu,” viņa atbildēja.

Aprīļa beigās Ukrainas karaspēks atkāpās no trim austrumu ciematiem, Ukrainas augstākajam komandierim norādot uz situācijas pasliktināšanos frontē. ASV pagājušajā mēnesī apstiprināja ievērojamu militārās palīdzības likumprojektu, taču vienības joprojām gaida jaunus ieročus, Zelenskim sakot, ka pašreizējās piegādes neatbilst cerētajam.

Zelenskis piebilda, ka palielinātā dronu un artilērijas munīcijas vietējā ražošana ir palīdzējusi Ukrainai cīņā pret Krievijas nepārtrauktajiem uzbrukumiem.

Lasiet arī: BNN pēta | Vai Krievija iejaucas Lietuvas vēlēšanās? Ja tā pēkšķina kā pīle, tā, visticamāk, ir pīle

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas