BNN nedēļas apkopojums: Atstāt nevar izsūtīt. Sloga svētība. Dziesmusvētku inflācija. Batjkam «bumba»

Ir aizsākta – uzreiz ļoti augstos toņos – politiķu, juristu un aktīvistu diskusija par to, kā un vai sodīt Krievijas pilsoņus, kuri šeit dzīvojot ar pastāvīgās uzturēšanās atļaujām, nespēs/negribēs nokārtot valsts valodas zināšanu pārbaudi. Šķiet, atkārtojas TV Rain izraidīšanas gadījums, tikai daudz plašākā mērogā. Vai, arī «reversā veidā», nelikumīgās robežpārkāpšanas savaldīšana. 

«Deportēšanas» process, atļauju termiņiem izbeidzoties, ir faktiski neizbēgams. Tam būs ļoti liels iespaids gan uz Latvijas sabiedrību (dedzīgi cīnoties «velkomistiem» un «vagonos stūmējiem»), gan uz valsts tēlu sabiedroto acīs. Jārēķinās, ka – tāpat (tā ziņoja BBC) kā Ukrainas valdība, kas cenšas izdabūt no Kijevas svētvietas ārā Krievijai lojālos garīdzniekus – arī mēs no dziļāku Rietumu partneriem saņemsim mājienus iztikt bez demonstratīva policejiskuma savu likumu nodrošināšanā.

Jums gribās garākas brīvdienas, bet tam traucē tiesu sēdes, kurās piedalāties kā apsūdzētais? Mīļi palūdziet tiesnešiem, atsaucoties uz Aivara Lemberga piemēru. Precedenti judikatūrā taču ir svarīgi, vai ne?

Agrāk, sensenajos laikos «pirms Krimas», par NATO runāja kā par lietussargu, zem kura patverties. Vairs nē, jo zinām – tas ir nesatriecams vairogs, ko arī paši turam. Savas dalības 19.gadskārtā saņēmām vērtīgu dāvanu – aliansei pievienosies sīkstā Somija, kas Ziemas kara sparu un spītu nosargāja un vairoja pat «finlandizācijas» desmitgadēs.

Finanšu mininistrs turpina pacietīgi pārliecināt sabiedrību, ka nevar «tievēt pārēdoties, pelnīt nestrādājot, taupīt tērējot» – nodokļus jāpārskata! Uz augšu, protams, Viņš gan delikāti piemin vien Igauniju, kur kopējais «nodokļu slogs» jeb to apjoms no iekšezemes kopprodukta ir par trijiem procentpunktiem lielāks nekā mūsējie 30,8 procenti. Lielāki nodokļi Eiropā nozīmē vairāk labklājības. Visiem.

Varēja Arvils Ašeradens uzreiz laist lietā smago artilēriju: Dānijā šis rādītājs – augstākais ES – ir teju 56 procenti. Turklāt nedzird, ka tur kāds gauži raudātu, kāpēc gan muļķa valdība neseko Latvijas paraugam. Kur nu vēl taisītot emigrēt uz nodokļu leiputriju!

Donalds Tramps – cita starpā apsūdzēts par atpirkšanos no pornoaktrises Stormijas Denielsas (Stormy Daniels) – ar sarūsējušu naglu ir iešvīkājis savu vārdu ASV prezidentūras vēsturē. Viņš ir pirmais valsts galva, kuram jāstājas tiesas priekšā. Pat Ričards Niksons izmuka no šāda negoda – atkāpjoties no amata.

Runas par cilvēces nokļūšanu paša radīta superprāta varā vēl nesen šķita tāltālas nākotnes iespēja, ko apcerēt (ne)zinātniskās fantastikas filmās. Nu ir laiks mosties no ilūzijas – progress ir mums pielavījies nemanot! Biedējošākais ir tieši tas, ka brīdinātāju galvas nesedz folijas cepurītes – viņi tiešām zina, kas «lācītim vēderā»!

BNN sniedz apkopojumu par šīs nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā Briest izraidīšana, Temīda ar ērtībām, Latvijas artava, Gandrīz Metallica, Labklājības vārdā, Kodolkaimiņš, Uz bremzēm!, Vētrainas sekas un Deficītie bunkuri.

 

BRIEST IZRAIDĪŠANA

BNN fokusā | Saeimas debatēs kaislības ap Krievijas pilsoņu jautājumu: «deportēt vai nedeportēt?»

14.saeima, imigrācijas likums, Krievijas pilsoņi, uzturēšanās atļaujas svarīgi
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ceturtdien, 30.martā Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja Imigrācijas likuma grozījumus, kas paredz noteikt nelielus atvieglojumus Krievijas pilsoņiem, lai saņemtu atkārtotu uzturēšanās atļauju. Plānotie grozījumu debašu laikā raisīja asas diskusijas – daži deputāti norādīja, ka izmaiņas likumā būtībā atļaus «piespiedu kārtā masveidā deportēt cilvēkus no valsts».

Par grozījumu virzīšanu tālākai izskatīšanai «par» nobalsoja 69 deputāti, «pret» –12, bet astoņi atturējās. Galīgajā lasījumā par grozījumiem Imigrācijas likumā, plānots balsot nākamnedēļ. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

TEMĪDA AR ĒRTĪBĀM

BNN pēta | Tiesa pārceļ sēdi, jo tā traucējot Lemberga atpūtas braucienam

Aivars Lembergs, tiesas sēdes, Lembergs atvaļinājumā, Rīgas apgabaltiesa,
Aivars Lembergs
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jau vairāk nekā gadu ilgst (vai tomēr «velkas»?) tā dēvētās «Aivara Lemberga krimināllietas» – tajā apsūdzēti arī viņa dēls Anrijs un uzņēmējs Ansis Sormulis – izskatīšana Rīgas apgabaltiesā kā apelācijas instancē.

Pirmdienas, 27.marta, tiesas sēdes – tāpat kā citas, tā notika videokonferences režīmā – sākumā ierasti vienmuļo tiesvedības gaitu negaidīti «atdzīvināja» smagos noziegumos apsūdzētais Ventspils domes deputāts (Latvijai un Ventspilij).

Vairāk uzziniet šeit.

 

LATVIJAS ARTAVA

BNN vaicā | Esam NATO jau 19 gadus. Ko mēs dodam aliansei?

NATO 5.pants, NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa, Ģirts ValdisKristovskis, Ainārs Latkovskis, Svarīgi, Somija, Krievijas agresija,
NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā 5.gadadienas svinības Ādažu militārajā bāzē 2022.gada 15.jūnijā. Foto: Zane Bitere / LETA

Trešdien, 29.martā, aprit 19 gadu, kopš Latvijas rīcībā nonāca pats efektīvākais līdzeklis mūsu tautas un valsts drošībai – Ziemeļatlantijas alianses jeb NATO līguma 5.panta burts un gars.

Mēs – bez aviācijas bāzes kuģiem un pat bez savām reaktīvām kara lidmašīnām – esam pasaules varenākā militārā spēka pilnvērtīga sastāvdaļa. Tieši tagadējos trauksmainos laikos beidzot arī paši sevi tā saredzam.

Vairāk uzziniet šeit.

 

GANDRĪZ METALLICA

Biļetes būs par vidēji 40% dārgākas nekā iepriekšējos Dziesmu svētkos

Dziesmu un deju svētku biļešu cenas, Svarīgi,
Rinda 2013.gada aprīlī pie Latvijas Nacionālās operas kases, lai iegādātos biļetes uz Dziesmu svētku koncertiem. Foto: Evija Trifanova / LETA

Biļešu cenas uz XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku maksas pasākumiem šogad vidēji ir par aptuveni 40% augstākas, nekā tās bija iepriekšējos svētkos 2018.gadā, liecina veiktie aprēķini – atbilstoši iepriekšējo svētku cenrāžiem un šiem svētkiem sagatavotajam cenrādim, kas vēl būs jāizskata Ministru kabinetā.

Cenu kāpums uz visiem pasākumiem nav vienāds. Tāpat ir pasākumi, uz kuriem cenas ir samazinājušās. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

LABKLĀJĪBAS VĀRDĀ

Valstij trūkst ieņēmumu – pārvērtēšot visus 14 nodokļus

Svarīgi, Arvils Ašeradens, finanšu ministrs, nodokļu reforma,
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijā iekasēto nodokļu apmērs nav pietiekams visu vajadzību finansēšanai, tāpēc, strādājot pie Nodokļu politikas pamatnostādņu 2024.-2027.gadam projekta, notiks diskusijas par visiem 14 nodokļiem – to finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) trešdien, 29.martā, paziņoja žurnālistiem.

Viņš arī norādīja, ka nodokļu ieņēmumi Latvijā veido 30,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP), savukārt, piemēram, Igaunijā tie ir 33,8%. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

KODOLKAIMIŅŠ

Kažociņš: Putina draudi par kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā jāvērtē kā iebiedēšanas mēģinājums

 
Krievijas draudi, kodoldraudi, Baltkrievija, Jānis Kažociņš, karš Ukrainā,
Foto: Edijs Pālens/LETA

Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojums par taktisko kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā ir kārtējais Rietumu iebiedēšanas mēģinājums, lai panāktu, ka tie samazina atbalstu Ukrainai, intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes sacīja Valsts prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos, bijušais Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš.

Viņš skaidroja, ka Krievijas bruņotajiem spēkiem patlaban iet ļoti slikti, jo iecerētais triju dienu karš Ukrainā ir pamatīgi ieildzis un nesis ļoti vājas sekmes. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

UZ BREMZĒM!

Eksperti aicina pārtraukt mākslīgā intelekta «trenēšanu»

Svarīgi, Īlons Masks, informācijas tehnoloģijas, mākslīgais intelekts, Tesla, Apple, Stīvs Vozņaks, ChatGPT, OpenAI,
Foto: Unsplash

Moderno tehnoloģiju pasaules vadošās figūras vēlas apturēt spēcīgāko mākslīgā intelekta sistēmu trenēšanu un apmācību, norādot, ka pastāv draudi cilvēcei, raksta britu raidorganizācija BBC.

Starp petīcijas, kas aicina vismaz uz sešiem mēnešiem pārtraukt mākslīgā intelekta sistēmu apmācīšanu, parakstītājiem ir Twitter un Tesla īpašnieks Īlons Masks (Elon Musk), Apple līdzdibinātājs Stīvs Vozņaks (Steve Wozniak) un Deep Mind pētnieki.

Vairāk uzziniet šeit.

 

VĒTRAINAS SEKAS

Trampam izvirzīta oficiāla apsūdzība

 
Svarīgi, ASV, Donalds Tramps, ASV prezidents, apsūdzības, Ņujorka, republikāņi,
Foto: Pixabay

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps (Donald Trump) pēc tam, kad Manhetenas tiesa oficiāli apsūdzējusi viņu par finanšu infromācijas slēpšanu, kļuvis par pirmo bijušo prezidentu, kam izvirzīta kriminālapsūdzība, raksta aģentūra Reuters.

Šobrīd nav zināms precīzs apsūdzības formulējums, bet televīzijas kanāls CNN ceturtdien, 30.martā, ziņoja, ka Trampu gaida apsūdzības vairāk nekā 30 epizodēs, kas saistītas ar krāpšanos. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

DEFICĪTIE BUNKURI

Igaunijas patvertnes bēdīgā stāvokli; jaunu nav

 
Svarīgi, Igaunija, patvertnes, civilā aizsardzība, bunkurs, krīze, Tallina, Lauri Lānemets,
Photo: Pixabay

30 gadus pēc tam, kad Igaunija nolēma pārstāt padomju periodā veidoto civiliedzīvotāju patvertņu izmantošanu, karš Ukrainā atkal izgaismoja vajadzību pēc vietas, kur droši pārlaist krīzes situāciju, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Simboliski, ka lēmums pārtraukt padomju perioda patvertņu izmantošanu tika pieņemts pazemē, valdības izbraukuma sēdē Harju apriņķī, valdības bunkurā Kosē 1993.gada vasarā.

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas