BNN nedēļas apkopojums: Atvēra Čakšai acis. Nodoklis nobriest. VM sabijās. Autokonsolidācija

Daudziem no mums augustam ir ļoti “cieta garoza” – gatavošanās 1.septembrim. Šogad vecāku prāti ir aizpildīti ne tikai ar arvien lielākiem tēriņiem un cerībām, ka izdosies atrast tādu skolas somu, kas gan patiks bērnam, gan palīdzēs viņa stājai, gan nesagraus ģimenes budžetu. Nepārgājušais šoks par pieticīgajiem eksāmenu rezultātiem liek aizdomāties: kur virzās Latvijas izglītība, kādas iespējas labākai dzīvei tā (ne)dos manai atvasei?

Par to, kas notiek ar mūsu skolām, skolotājiem un skolēnu sekmēm, šonedēļ BNN portālā plaši un rūpīgi stāsta izglītības politikā izvērstās “milžu cīņas” galvenās figūras – valsts politikas īstenotāja Anda Čakša (JV) un pedagogu interešu izcīnītāja Inga Vanaga. Saliekot kopā abu “monologus” – intervijas – viņu dialogā, it kā uzrādās kopēji mērķi: sekmes skolēniem, īpaša attieksme katram no viņiem, amata prestižs un labbūtība skolotājiem… Naivs jautājums – tad kāpēc nekādi nerimst konflikts starp valsts varu un arodbiedrību?

Varbūt valsts budžetam vajadzētu apmaksāt ne tikai vēlēšanās zaudējušo – bet vismaz 2% balsu savākušu – partiju birojus un darbiniekus? Dažreiz par nodokļu naudu – sabiedriskās kārtības vai vienkārši cilvēkmīlestības vārdā – derētu arī atlīdzināt psihoterapeita pakalpojumus tiem politiķiem, kuri nespēj tikt galā ar viņu “padzīšanu no paradīzes” Jēkaba ielā vai kādā bagātā pašvaldībā. Cik manīts, parasti viņi ir pusanonīmi cilvēki, kurus amatos ievelk sarakstu “lokomotīves”, bet augstajā krēslā galva sareibst no sava svarīguma – tādēļ kritiens atpakaļ ikdienībā ir vēl sāpīgāks.

Rainis teicis daudzas gudras lietas, arī šo – “Mēs būsim lieli tik, cik mūsu griba!” Latvijā, par Valsts prezidenta iespējām runājot, ir smalkais stils uzsvērt amata “ceremoniālo”, pilnvarās ierobežoto no reālās varas atstumto raksturu. Sacītājiem izliekoties nezinām, ka šis ir klajš Krievijas un citu postpadomisko despotiju dēstīts “naratīvs”, tēlojot parlamentāras republikas – Latviju, Igauniju, Somiju, Vāciju un desmitiem citu – par “nepareizām”. Taču Edgars Rinkēvičs šonedēļ – tikai ar pavisam “necilu lūgumu” Ministru prezidentam – spēja mums visiem un īpaši pašapmierinātajai valsts izpildvarai atgādināt par tās bezdarbību un līdzatbildību Jēkabpils slepkavībā. 

Ap Vilni Ķirsi pulcētais Rīgas domes deputātu bloks, iespējams, ir pat klusām apmierināts, ka Par/Progresīvo frakcija, neko nemācoties no Mārtiņa Staķa impulsīvās demisijas, pati bīda sevi opozīcijā. Jaunu vairākumu tad, protams, būs izveidot daudz grūtāk, par viegli neiespējami – taču varēs vieglāk sastrādāties ar politiķiem, kuri neredz sevi kā supervaroņus mirdzoši baltos apmetņos. Zaudējusi varu, “PēPē” frakcija ātri zaudēs arī apkaimju biedrību atbalstu, ar ko tik ļoti lepojās. Tām vajag asfaltētas ielas, sakoptus parkus, pagarinātus autobusa maršrutus – nevis cēlas pozas. 

Stāsta, ka Francijas pēdējā karaliene Marija Antuanete nemaz neesot parīziešiem, kuriem trūka maizes, adresējusi bēdīgi slaveno frāzi “Lai viņi ēd kūkas!”. Citi saka: lielkundze naivumā runājusi nevis par kūkām, bet bulciņām – briošiem. Teica vai neteica, taču 1793.gadā tautas vārdā karalienei nocirta galvu arī šī “aforisma” dēļ.

Viņas pēdās ir devies igauņu trešās atmodas vadošs darbinieks, pensionēts eirokomisārs, valdošās Reformu partijas izveidotājs un tagadējās premjeres tēvs Sīms Kallass (Siim Kallas). Pārtikušā politiķa svētā pārliecība, ka “greznuma nodoklis” par auto ir par mazu, tiešām skan kā mudinājums “viņiem” bērnus uz lauku skolām vest ar elektrostāvdrāžiem! Šķiet, plaisa starp stiklā un hromā mirdzošo Tallinu (nedaudz – arī Tartu, Pērnavu) un pārējo valsti ir daudzkārt dziļāka nekā starp Latvijas “ūdensgalvu” un mūsu provinci.

BNN sniedz apkopojumu par nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā IZM “cepinātāja”, Bez bailēm par krēslu, Krist vēl zemāk, Par vēlu attapās? Neaizmirstamais, Dusmas sadzird, PP izvēlas baltrocību, Reitinga glābšanas riņķis, Klusē, lai drošāk un “Greznība”?.

 

IZM “CEPINĀTĀJA”

BNN intervija | LIZDA vadītāja: “Streiks nebija mūsu mērķis; atkal “vilkšu boksa cimdus”, ja solītā nebūs!”

 
Inga Vanaga, LIZDA, Anda Čakša, IZM, skolu tīklu optimizācija, pašvaldības, skolotāju algas, skolotāju deficīts, skolotāju streiks, Satversmes tiesas spriedums, Krišjānis Kariņš, Ilga Šuplinska, Anita Muižniece, Svarīgi,
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētājai Ingai Vanagai nebūt nav sveša “ierakumu otra puse” – valsts vara. Viņai ir zināmi arī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) kabineti un koridori Vaļņu ielā – no Zatlera partijas saraksta 11.Saeimā ievēlētā deputāte bija tās parlamentārā sekretāre (2011–2013).

Taču Vanaga jūtas dziļi šokēta, ka daži IZM ierēdņi atļaujās gan maldināt ministri Andu Čakšu un premjeru Krišjāni Kariņu (abi – JV), gan ignorēt valdības pieņemtus lēmumus.

Vairāk uzziniet šeit.

 

BEZ BAILĒM PAR KRĒSLU

BNN intervija | Anda Čakša: “Jā, esmu greizsirdīga uz veselības ministri!”

Svarīgi, skolēnu vērtēšana, LIZDA, Inga Vanaga, skolu tīklu optimizācija, Izglītības kvalitātes valsts dienests, Anda Čakša, Izglītības un zinātnes ministre, Izglītības un zinātnes ministrija, pašvaldības, eksāmeni
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) sarunu festivāla Lampa Politiķu cepienā. Foto: Paula Čurkste / LETA

Saruna ar izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu (JV) izvērtās ļoti gara, bet patiesa. Vietumis piņķerīgi konceptuāla, vietumis sapņaini cerīga, savukārt citviet – pat viegli vieglprātīga.

Viņa tiešām tic tam, ko dara pati, ko dara Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) – vai kas tai būtu jādara. Tic, ka darbs nesīs augļus. Taču kāpēc šai pārliecībai nenoticam mēs?

Vairāk uzziniet šeit.

 

KRIST VĒL ZEMĀK

VIDEO | “Tu gribi kauties? Nāc šurp!” Bijušais Saeimas deputāts Znotiņš konfliktā ar kaimiņiem uzvedas agresīvi

reinis znotiņš, bijušais Saeimas deputāts, kautiņš, neadekvāta uzvedība, Valsts policija, nacionālā naida kurināšana, Svarīgi,
Foto: Ekrānšāviņš no Youtube video

Bijušais Saeimas deputāts, partijas Konservatīvie biedrs Reinis Znotiņš konfliktā ar kaimiņiem bijis agresīvs un rupji lamājies, kā arī lielījies ar savu bijušo amatu, liecina video, kas parādījies interneta sociālajos tīklos pēc tam, kad Znotiņš publiski vainoja kaimiņus nepareizā sarunvalodas izvēlē.

Minētajā video, kurā gan atsevišķi fragmenti varētu būt izgriezti, redzams un dzirdams, ka Znotiņš liek kaimiņam viņā klausīties, jo viņš esot ilgu laiku vadījis šo valsti. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

PAR VĒLU ATTAPĀS?

BNN fokusā | Virspeļņas nodokļa draudu satrauktās bankas atskaitās par plašu MVU kreditēšanu

Svarīgi, Latvijas Banka, SEB banka, Swedbank, virspeļņas nodoklis, kredīti,
Ilustratīvs attēls. Foto: Fahad Al Rajaan / Flickr

Divas no lielajām kredītiestādēm Latvijā – SEB banka un Swedbank – otrdien, 1.augustā, izplatīja paziņojumus par to, cik vērienīgi tās izsniedz aizdevumus mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU). Turklāt – ne tikai Lielrīgas reģionā. Latvijas banka (LB) tajā saredz arī savus nopelnus un cer panākt vēl vairāk.

Šādā veidā nozare turpina netieši, bet apņēmīgi iebilst Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam, kurš komercbankām pārmeta nepietiekamu tautsaimniecības kreditēšanu. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

NEAIZMIRSTAMAIS

Valsts prezidents mudina MK izmaksāt kompensācijas Jēkabpilī nogalinātās sievietes bērniem

Edgars Rinkēvičs, Valsts prezidents, Krišjānis Kariņš, Ministru kabinets, kompensācija, Jēkabpils, Leons Rusiņš, Svarīgi,
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ir nosūtījis vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) ar aicinājumu Ministru kabinetam piešķirt vienreizējas kompensācijas vismaz 50 000 eiro apmērā Jēkabpils pusē nogalinātās sievietes nepilngadīgajiem bērniem, informēja prezidenta preses dienests.

“Šogad Latviju ir satricinājusi traģēdija, kad dzīvību ir zaudējis cilvēks, kurš valsts aizsardzību tā arī nesagaidīja.”

Vairāk uzziniet šeit.

 

DUSMAS SADZIRD

Dzemdību nodaļas visās slimnīcās VM tomēr saglabās

Līga Meņģelsone, Svarīgi, Dobeles slimnīca, Balvu slimnīca, slimnīcu tīkls, Latvijas Pašvaldību savienība, Veselības ministrija,
Balvu slimnīca. Foto: Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības publicitātes attēls

Veselības ministrija ziņo, ka ceturtdien, 3.augustā, veselības ministre Līga Meņģelsone (AS) un ministrijas vadība tikās ar Veselības nozares stratēģisko padomi, Latvijas Pašvaldību savienību un Latvijas Lielo pilsētu asociāciju.

Pašvaldību spiediena loma šāda lēmuma pieņemšanā relīzē neatspoguļojas.

Vairāk uzziniet šeit.

 

PP IZVĒLAS BALTROCĪBU

Trīs partiju bloks plāno veikt pārrunas ar citām Rīgas domē pārstāvētajām partijām par koalīcijas izveidi

 
Rīgas dome, Par!/Progresīvie, Jaunā Vienotība, Kods Rīgai, Nacionālā apvienība, jaunā koalīcija,
Foto: Zane Bitere/LETA

Trešdien, 2.augustā, to pēc trīs pušu kopīgām sarunām paziņoja Jaunās vienotības (JV) politiķis, galvaspilsētas priekšsēdētāja amata izpildītājs Vilnis Ķirsis, Nacionālās apvienības/Latvijas Reģionu apvienības (NA/LRA) politiķis, vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA) un Kods Rīgai (KR) politiķe, Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola (KR).

Sarunām “durvis vaļā” palikšot arī PP. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

REITINGA GLĀBŠANAS RIŅĶIS

CVK paver ceļu Saskaņas rosinātam referendumam par tautas vēlētu prezidentu

CVK, partija Saskaņa, referendums, Valsts prezidenta vēlēšanas, Svarīgi,
Valsts prezidenta vieta Saeimas sēžu zālē. Foto: Ernests Dinka, Saeimas Kanceleja / Flickr

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ziņo, ka tā ceturtdien, 3.augustā, nolēma reģistrēt sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa precizēto Satversmes grozījumu projektu parakstu vākšanai. Šis projekts paredz Valsts prezidenta ievēlēšanu tiešās Latvijas pilsoņu vēlēšanās.

Nekādus citus grozījumus – piemēram, valsts galvas amata pilnvaru palielināšanu –Saskaņas iesniegtais piedāvājums neparedz. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

KLUSĒ, LAI DROŠĀK

BNN pēta | Vāgnera grupas draudu ēnā Lietuvas aizsardzības ministrs cenšas nerunāt lieku

 
Svarīgi, BNN pēta, Lietuva, Arvīds Anušausks, Vāgnera grupa, Baltkrievija, Polija
Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks. Foto: REUTERS/SCANPIX/LETA

Kopš Vāgnera grupas kaujinieki nonākuši Baltkrievijā, Polija ir kā uz nažiem, un steidzas nostiprināt valsts robežu ar Baltkrieviju, jo īpaši pēc tam, kad divi baltkrievu helikopteri ielidoja Polijas gaisa telpā.

Tikmēr Lietuvā pamatā valda klusums, un Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks (Arvydas Anušauskas) uzstāj, ka valsts neatklās, kā tieši tiek stiprināta drošība uz robežas ar Baltkrieviju.

Vairāk uzziniet šeit.

 

“GREZNĪBA”?

Igaunijas politiķis: Auto nodoklis varētu būt augstāks – 1000 eiro gadā

 
Svarīgi, Igaunija, vieglais transports, satiksme, automašīnas, nodokļi,
Igaunijas politiķis Sīms Kallas. Foto: Arvamusfestival/Flickr

Reformu partijas deputāts Sīms Kallass (Siim Kallas) paziņojis, ka valdība varētu itin viegli no auto īpašniekiem iekasēt lielākas summas, nekā pašlaik plānots, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Piemēram, nodoklis par 2017.gada Škoda Octavia ar dīzeļdzinēju būs 145 eiro.

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas