BNN nedēļas apkopojums: Boikots līdzēs? Bloks (vēl) nedrūp. “Saslapina” Staķi. Āfrika ir aizslēgta

Šķiet dīvaini, ka cilvēku sašutuma vilnis tik augstu uzbangoja par pilnīgi bezjēdzīgu ieganstu – importētu un dekorēšanai domātu jāņogu dārdzību. Tās taču nav nekāds pamatprodukts, nekāda dienišķā maize! Taču sabiedrībā uzkrātās neapmierinātības eksploziju nereti spēj izraisīt pavisam dīvainas “dzirksteles”.

Inflācijas “ziedu laikos” jūtami nenokritušā tirdzniecības apjoma iedrošināti, veikalnieki  turpina paļauties uz mūsu tielēšanos atzīt, ka cenas jau pārāk dziļi kož makā. Uz mūsu bailēm “Nedod D#vs, kāds nodomās, ka esmu plikadīda!”. Sākušies cītīgi vainīgo meklējumi, kuros tirgotāji cīkstās ar ražotājiem. Taču, iespējams, augsto cenu apkarošanā katram pircējam tiešām “jāsāk ar sevi”, apdomājot, ko likt vai nelikt iepirkumu grozā.

Pieļauju, ka arī Viļņas iedzīvotāju protestus pret deviņu koku nociršanu pilsētas centrā iecerētās jaunbūves teritorijā varēja uzjundīt ne tikai viņu patiesās rūpes par zaļo rotu, bet vēl kas cits – varbūt tā pati dzīves dārdzība vai naids pret “developeru” lielmanību. Šķiet, to juta pilsētas galva, steidzot demonstrantiem ziņot, kas darīts parka saglābšanai.

Tāpat kā pedagogu arodbiedrību, arī skolu direktoru apvienību – tās vadītāju noteikti – satrauc sava it kā “pretinieka”, Izglītības un zinātnes ministrijas, nenoslēpjamais vājums. Tāds, ka mute neveras teikt, no kurienes pūst zivs… Taču daudz vairāk pedagogu–politiķi Rūdolfu Kalvānu satrauc skolotāju iztrūkums, kas iet plašumā – bet par to klusējam. 

Apvienotā saraksta līderi vēlreiz uzsvēra, ka šī Saeimas frakcija savā blokā ar Nacionālo apvienību nav nekāds “ķēdes vājākais posms”, lai to iemānītu kādā jaunā koalīcijā. Taču, kamēr tādas veidošana solās sākties vien augustā, mūs “izklaidēs” banku nozares centieni nosargāties no Rīgas pils vēlmes patēlot Venecuēlu un padiriģēt kredītu izsniegšanu. 

Ir jārēķinās, ka lielkrieviskas lielummānijas raisīti agresijas izpaudumi nerimsies, lai cik bargi un nenovēršami būtu noziedzniekiem, huligāniem vai rupekļiem piespriestie sodi. Drīzāk viegli pārsteidzoša ir Jūrmalas pašvaldības policistu vēršanās pie valstiskajiem kolēģiem pēc palīdzības – pilsētas domē bija gluži vai iebetonēta dogma, ka Krievijas un krievvalodīgi atpūtnieki ir “svētās govis”, bez tiem tur viss izputēs un nonīks.

Lai cik liela dūša būtu zem BRIKS karoga sapulcējušos “jauno lielvalstu” vadītāji, izrādot, ka tie vairs nerēķinās ar “vecajām”, viņiem tomēr ir joprojām nepārkāpjamas “sarkanās līnijas”. Turklāt Dienvidāfrikas prezidents apzinājās, ka Putins tāpat nekur nebrauks. Kremļa iemītnieks arvien vairāk iekapsulējās savā valstī, kļūstot par Ziemeļkorejas diktatora atdarinājumu. Tādejādi BRIKS sanāksmes namatēvs viņam dāvāja “elegantu ieganstu” palikt mājās.  

BNN sniedz apkopojumu par nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā Dusmu detonators, Uzvarētāju nav, Paliek “savā vietā”, Koruptīvi krāni?, “Tut vam ņe Krim!”, Bankas neviens nemīl, Drošības saliņa, Zaļās dusmas un Ne gaida, ne brauktu

 

DUSMU DETONATORS

“Jāņogu skandāla” dēļ aicina ar boikotu sodīt Rimi

pārtikas cenas, Twitter, sabiedrība, Rimi veikals, Svarīgi,
Foto: Paula Čurkste/LETA

Sociālajā tīklā Twitter lietotāji piedāvā no piektdienas 21. jūlija boikotēt Rimi zīmola veikalu tīklu.

“Apnikusi Rimi iedzīvošanās uz tava rēķina? Balso ar maku! Boikotējām Rimi kopā – no piektdienas 21.07.! #sodi Rimi!” vēstī sociālā tīkla lietotāja ar segvārdu Raiva ieraksts.

Vairāk uzziniet šeit.

 

UZVARĒTĀJU NAV

BNN intervija | Skolu direktoru līderis: “IZM ir zaudējusi spožumu”

Rūdolfs, Kalvāns, Latvijas izglītības vadītāju asociācija, Siguldas novada dome, LIZDA, IZM, Inga Vanaga, Anda Čakša, OECD, skolotāju algas, centralizētie eksāmeni, skolotāju deficīts, Svarīgi,
Latvijas izglītības vadītāju asociācijas valdes priekšsēdētājs, Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors un novada domes deputāts Rūdolfs Kalvāns (NA). Foto: Paula Čurkste / LETA

Šai sarunai varētu likt apakšvirsrakstu “Intervija ar ķīlnieku”. Pedagogu arodbiedrības un nozares ministrijas pretstāvē par tādiem sevi un kolēģus – skolu vadītājus – saredz Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns (NA).

Viņš atgādina, ka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) un Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir tikai divas no “sarunu pusēm”. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

PALIEK “SAVĀ VIETĀ”

Smiltēns un Tavars “nepārprotami noraida” iespēju AS apsvērt dalību jaunā valdībā

Edgars Tavars, Edvards Smiltēns, Krišjānis Kariņš, Edgars Rinkēvičs, Koalīcijas paplašināšana, kredīti, darba spēka trūkums, Aivars Lembergs,
Partiju apvienības Apvienotais saraksts valdes līdzpriekšsēdētāji – Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (no kreisās) un Saeimas AS frakcijas vadītājs Edgars Tavars. Foto: Lita Millere / LETA

Saeimas Apvienotā saraksta (AS) frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars “nepārprotami noraida” kuluāros izskanējušo minējumu par iespēju šim politiskajam spēkam nākotnē tomēr apsvērt dalību iespējamā jaunā valdībā. Šādu nostāju pauž arī Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS).

Kuluāros ir izskanējušas runas, kas tālāk varētu notikt tādā gadījumā, ja apvioenības Jaunā Vienotība (JV), “Zaļo un zemnieku savienības” (ZZS) un partijas Progresīvie sarunas novestu pie šo trīs partiju oficiālas vienošanās tomēr veidot jaunu valdību.

Vairāk uzziniet šeit.

 

KORUPTĪVI KRĀNI?

RD deputāts lūdz KNAB izmeklēt Staķa iespējamu ietekmi iepirkumā

Mārtiņš Staķis, Viesturs Zeps, KNAB, publiskais iepirkums, Svarīgi,
Rīgas domes deputāti Viesturs Zeps (LA, no kreisās) un Mārtiņš Staķis (PP). Foto: LETA / BNN kolāža

Rīgas domes (RD) Latvijas attīstībai frakcijas vadītājs Viesturs Zeps ir izplatījis paziņojumu, kurā vēsta, ka viņš atkal vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Rīgas ūdens ir uzstādījis 12 jaunus brīvkrānus. Zeps, izpētot pieejamo iepirkuma dokumentāciju, atklājis, ka tie ir pārsteidzoši līdzīgi Staķa līdzīpašumā esošā uzņēmuma Baltic Water piedāvātajiem.

Vairāk uzziniet šeit.

 

“TUT VAM ŅE KRIM!*”

VIDEO | ,,Pasaki to krieviski!” – Jūrmalas atpūtnieki rupji vēršas pret policistu

Jūrmala, rupji, Krievijas pilsoņi, Valsts policija, inicidents, administratīvā lieta, Svarīgi
Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts policijā (VP) ir ierosinātas divas administratīvās lietas par atpūtnieku rupjo vēršanos pret Jūrmalas pašvaldības policijas darbinieku, mikroblogošanas vietnē Twitter vēsta iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS).

Sociālajos medijos publicēts videoieraksts, kurā Jūrmalā krieviski runājoši atpūtnieki izaicina un rupji lamā Jūrmalas pašvaldības policistu, kā arī Jūrmalas glābšanas dienesta glābējus.

* Krieviski – “Te jums nav Krima!”

Vairāk uzziniet šeit.

 

BANKAS NEVIENS NEMĪL

BNN fokusā | Drauds bankām “Kreditējiet vai atdodiet virspeļņu!” jau skan nopietnāk

 
Svarīgi, Edgars Rinkēvičs, Egils Levits, Valsts prezidents, Mārtiņš Kazāks, Latvijas Banka, Edvards Smiltēns, Kaja Kallasa, Igaunijas Reformu partija, Zviedrija, Aivars Lembergs, Seims, ECB, Lietuva, Viktorija Čmīlīte-Nīlsena, Liberāļu kustība, Finanšu nozares asociācija, Sanita Bajāre, Kārlis Danēvičs, SEB banka, Krievijas agresija, Krievijas Valsts dome,
Ilustratīvs attēls. Foto: Dirk / Flickr

Jaunā Valsts prezidenta kategoriskais “ultimāts” komercbankām atjauno Latvijas ekonomiskajai politikai nozīmīgu diskusiju. Jau ziemā valdība un kredītiestādes sāka diņģēties par to uzkrītoši lielo peļņu, kas gūta Krievijas agresijas radīto ekonomisko problēmu un inflācijas apstākļos. Vēl nesen, koalīcijas paplašināšanas kaislībās, sākotnējā ideja ieviest virspeļņas nodokli izčākstēja. 

Taču cik ilgs būs Edgara Rinkēviča entuziasms – ar Latvijas Bankas “rokām” piespiest bankas izsniegt vairāk aizdevumu Latvijas uzņēmējiem – un viņa neierastais kategorisms?

Vairāk uzziniet šeit.

 

DROŠĪBAS SALIŅA

Pērn Igaunijā gandrīz pieckāršojušies starptautiskās aizsardzības pieprasījumi

Svarīgi, Igaunija, migrācija, patvēruma meklētāji, starptautiskā aizsardzība, karš Ukrainā
Foto: Unsplash

Igaunijas migrācijas statistiku pērn visvairāk iespaidojis karš Ukrainā, kas licis miljoniem cilvēku pamest mājas, kā arī sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Ierasti Igaunijā patvērumu ik gadu saņem apmēram 50 personas (no apmēram 100 iesniegumiem gadā).

Vairāk uzziniet šeit.

 

ZAĻĀS DUSMAS

BNN PĒTA | Plāns Viļņas centrā nozāģēt deviņus kokus izsauc sabiedrības sašutumu

 
Svarīgi, BNN pēta, Viļņa, Lietuva, koki, nekustamā īpašuma attīstītāji, Valds Benkunsks,
Foto: Unsplash

Nekustamo īpašumu attīstītāja plāns Viļņas centrā nozāģēt deviņus kokus aizdedzis sašutuma liesmas ne vien Lietuvas galvaspilsētā, bet arī visā valstī, sadusmojot kā sabiedrību, tā politiķus.

Trešdien, 20.jūlijā, vismaz vairāki simti cilvēku pulcējās Viļņas centrā, lai protestētu pret attīstītāju plānu nocirst kļavu, sešus valriekstu koku, cukurkļavu un Kaukāza plūmīti Basanaviča un Mindauga ielas stūrī.

Vairāk uzziniet šeit.

 

NE GAIDA, NE BRAUKTU

Putins nedosies uz BRICS samitu Dienvidāfrikā

 
Svarīgi, Dienvidāfrika, Starptautiskā Krimināltiesa, BRICS, Vladimirs Putins, Sirils Ramafosa,
Krievijas prezidents Vladimirs Putins BRICS samitā 2018.gadā. Foto: GovernmentZA/Flickr

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kam Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi aresta orderi, augustā neapmeklēs BRICS samitu, vēsta Politico.

Aresta orderis nostāda Dienvidāfriku spiedīgā situācijā.

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas