BNN nedēļas apkopojums: Kritusi arī Čehija. Stambula arvien attālinās. Dūša dienēt. Uzvarai dos spārnus

Bija vajadzīgs gadsimta ceturksnis, lai mūsu hokejisti, cīnoties un noturoties pasaules elitē,  gūtu uzvaru pār vēl vienu hokeja lielvalsti. Kaut šis panākums nespēj raisīt neko līdzīgu vispārējai eiforijai par Krievijas sakāvi 2000.gada čempionātā, ir pilnībā atgūta līdzjutēju un sabiedrības ticība “lielajam hokejam”.

Taču to mums šogad šķobīja un deldēja nevis Latvijas valstsvienība, bet gan čempionāta organizētāju pašpārliecinātā badmirība, ar neprātīgi augstām biļešu (ak, jā, arī alus…) cenām ledus arēnā atstājot skatītāju tribīnes pustukšas un laupot svētkus hokejmīļiem.

Nacionālā apvienība, kaut tai Saeimā ir “tikai” 13 mandāti, skaidri apzinās savu ietekmi uz politiskās skatuves un to precīzi izmanto “lielajā spēlē” ap Valsts prezidenta vēlēšanām. Šī partija – kādreizējiem lecīgajiem “lāpnešiem” lēnām nobriestot par Latvijas likumdošanas un izpildvaras veterāniem – ir Jaunās Vienotības vērtīgākais un arī koleģiālākais sabiedrotais. Abu sanaidošanās (kas jau sākās) būtu pārāk augsta cena Edgara Rinkēviča “kaut asinis pa degunu” ievēlēšanai.

Saeimā “neielaistā” Stambulas konvencija diemžēl liek retoriski vaicāt: kāpēc ārlietu ministrs tieši šajā viņa kompetences jautājumā ir kā ar aizlīmētu muti? Viņu tagad, kara radītajā realitātē, sadzird un respektē pat daudzi premjera un premjerpartijas pretinieki (kas zina, varbūt arī daļa zvērinātu homofobu). Atbilde ir acīmredzama, un tā ir nožēlojama. Tāpat ir jūtams, ka Jēkabpils slepkavība pamazītēm vien ieslīd “veco ziņu grozā” – priecējot valdību, iekšlietu ministru un Valsts policijas šefu. To nedrīkstam pieļaut!

Valsts aizsardzības dienests guvis savu pirmo “piāra” uzvaru. Tam pieteicies krietns brīvprātīgo skaits, vismaz uz brīdi aizbāžot mutes vecišķiem spriedelējumiem par “tiktokeru paaudzi”. Jā, droši vien liela loma te ir gan devīgām kompensācijām, gan Ādažu bāzes labajai slavai. Taču beigsim “skaitīt kumosus” un atzīsim paši sev: puiši (un meitenes) – izvēloties būt par “eksperimenta trusīšiem”, lai ar saviem spēkiem, sviedriem vai tulznām iedarbinātu un pilnveidu dienestu – ir to godam pelnījuši jau avansā. 

Savukārt ziņa no Igaunijas – par “juridiskiem pakalpojumiem” jauniešiem, kuri grib izvairīties no armijas – mums droši vien kļūs aktuāla nākamgad, kad iesaukums valsts aizsardzības dienestā kļūs obligāts.

Vents Armands Krauklis ir izlidināts no Valkas novada “troņa”, kaut sabiedrībai (visvairāk – droši vien viņam pašam) šķita tajā esam ieaudzis. Kā liecina izvirzītās pretenzijas, arī šis rūdītais politiķis būs kļuvis par “čigāna lāsta” jeb savas lepnības upuri. Taču Krauklis – atšķirībā no Žorža Tikmera, kura trīs desmitgažu darbu olimpiskajā kustībā neglīti aprāva paša sarūpēta “darvas karote” – vēl var cerēt uz revanšu. Novads ir trūcīgs, tāpēc bez pieredzes, apsviedības un sakariem Rīgas varas gaiteņos ir grūti to noturēt “virs ūdens”. 

BNN sniedz apkopojumu par nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā Līdzjutēji bija pelnījuši, Koleģiāls ultimāts, Varmācība – “tautas tradīcija”?, Runātgriba, Pārāk gādīgs laulenis, Ar uzviju, Vēl celsies?, Serviss dezertieriem un Leopardu pēdās.

 

LĪDZJUTĒJI BIJA PELNĪJUŠI

Pirmoreiz pasaules čempionāta mačos Latvija pārspēj Čehiju

Latvija, Pasaules čempionāts hokejā uzvara
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas vīriešu hokeja izlase pirmdien, 15.maijā, Rīgā pirmoreiz pasaules čempionāta spēlē pieveica Čehiju, uzvarot papildlaikā.

Latvija svinēja uzvaru ar 4:3 (0:1, 2:1, 1:1, 1:0).

Vairāk uzziniet šeit.

 

KOLEĢIĀLS ULTIMĀTS

Dzintars: NA nestrādās JV, ZZS un Progresīvo veidotā valdībā

Valsts prezidenta vēlēšanas, koalīcija, Nacionālā apvienība
Foto: Paula Čurkste/LETA

Nacionālā apvienība (NA) “pilnīgi droši” nestrādās Jaunās vienotības, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un Progresīvo veidotā valdībā, šādu nostāju paudis NA līderis Raivis Dzintars.

Lūgts komentēt izvirzītos kandidātus, Dzintars sacīja, ka viņus nevērtē negatīvi, bet katra partija vērtē kandidāta saderību ar savu programmu. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

VARMĀCĪBA – “TAUTAS TRADĪCIJA”?

BNN fokusā | Mēģinājums panākt Stambulas ratifikāciju Saeimā atkal izgāzies

Stambulas konvencija, 14.Saeima, vardarbības novēršana, Svarīgi,
Foto: Pixabay/Pexels

Ceturtdien, 18.maijā, Saeimā tika noraidīts Progresīvo frakcijas priekšlikums –Ministru kabinetam (MK) nekavējoties virzīt parlamentam ratifikācijai Eiropas Padomes (EP) tā dēvēto Stambulas konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) nesenā intervijā portālam Delfi.lv pauda nožēlu un neizpratni, par to, ka pietiekoši liela daļa politiķu spītīgi ir ieciklējušies uz to, lai neratificētu Stambulas konvenciju.

Vairāk uzziniet šeit.

 

RUNĀTGRIBA

Valodas prasmes pārbaudi nokārtojusi gandrīz puse tai reģistrēto KF pilsoņu

Krievijas pilsoņi, obligātā valsts valodas pārbaude, Valsts izglītības satura centrs,
Valsts izglītības satura centra vadītāja Liene Voroņenko 3.februārī informē par valsts valodas prasmes pārbaudes nodrošināšanu Krievijas Federācijas pilsoņiem. Foto: Paula Čurkste / LETA

Valsts izglītības satura centrs ziņo, ka no 11.aprīļa līdz 7.maijam valsts valodas prasmes pārbaudi ir kārtojuši 4995 Krievijas Federācijas (KF) pilsoņi. Šobrīd no visiem pretendentiem valsts valodas prasmes pārbaudi ar pirmo reizi izdevies nokārtot vidēji 49% kārtotāju.

Savkārt 51% personu pārbaude būs jākārto atkārtoti, jo nav iegūts nepieciešamo punktu skaits kādā no pārbaudījuma daļām. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

PĀRĀK GĀDĪGS LAULENIS

LOK prezidents Žoržs Tikmers atkāpjas no amata

Žoržs Tikmers, Raimonds Vējonis, Latvijas Olimpiskā komiteja,
Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Žoržs Tikmers, 3.martā piedaloties Jaunatnes ziemas Olimpisko spēļu Friuli – Venēcija Džūlija 2023 komandas svinīgajā pieņemšanā. Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) mājaslapā trešdienās, 17.maija, agrā rītā tika ievietots tās prezidenta Žorža Tikmera demisijas paziņojums un skaidrojums. Viņš vadīja organizāciju kopš 2020.gada, tagad tiekot vainots interešu konfliktā.  

Tikmers (1957) bija Latvijas Olimpiskās komitejas viceprezidents no 1992. līdz 2012. gadam , bet 2012. gadā un 2016. gadā tika ievēlēts par tās ģenerālsekretāru.

Vairāk uzziniet šeit.

 

AR UZVIJU

VAD brīvprātīgi pieteikušies 488 Latvijas pilsoņi

 
valsts aizsardzības dienests, Aizsardzības ministrija, NBS, Svarīgi,
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pirmajā Valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukumā kopsummā brīvprātīgi pieteikušies 488 Latvijas pilsoņi, informē Aizsardzības ministrijas pārstāve Daniela Reihenbaha. 

Iesaukums VAD noslēdzās pirmdien, 15.maijā, starp brīvprātīgajiem ir arī 11 sievietes un seši ārvalstīs dzīvojoši Latvijas pilsoņi. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

VĒL CELSIES?

No amata gāž Valkas novada pašvaldības vadītāju Kraukli

Vents Armands Krauklis, pašvaldība, Valka,
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Valkas novada ārkārtas domes sēdē ceturtdien, 18.maijā, ar astoņām balsīm no domes priekšsēdētāja amata atbrīvots ilggadējais novada, arī pilsētas pašvaldības vadītājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija).

Ārkārtas domes sēdē deputāts Viesturs Zariņš (JV/LZS) uzsvēra, ka Krauklis ir zaudējis domes opozīcijas deputātu uzticību, kas ietver visu iesnieguma jēgu un domes turpmāko darbību. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

SERVISS DEZERTIERIEM

Igaunijas policija izmeklē izvairīšanos no militārā dienesta

 
Svarīgi, Igaunija, kriminālprocess, izvairīšanās no dienesta, militārais dienests, armija
Foto: Pixabay

Igaunijas policija sākusi kriminālprocesu pret Armylaw OÜ un diviem uzņēmuma darbiniekiem par palīdzēšanu izvairīties no obligātā militārā dienesta, raksta Igaunijas medijs ERR News.

Sākotnējā informācija liecina, ka tikuši izmantoti viltoti dokumenti un nepatiesa informācija. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

LEOPARDU PĒDĀS

Baidens atbalstīs moderno iznīcinātāju nodošanu Ukrainai

 
G7 valstis, Džo Baidens, karš Ukrainā, Svarīgi,
Foto: Evija Trifanova/LETA

ASV prezidents Džo Baidens G7 līderiem samitā Japānā sacījis, ka Vašingtona atbalstīs moderno militāro lidmašīnu, tai skaitā F-16, piegādāšanu Ukrainai un atbalstīs centienus apmācīt Ukrainas pilotus šo lidmašīnu izmantošanā, piektdien, 19.maijā, atklājis avots Baltajā namā.

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks un Nīderlandes premjerministrs Marks Rite šonedēļ paziņoja, ka veidos “starptautisku koalīciju” iznīcinātāju piegādei Ukrainai.

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas