BNN nedēļas apkopojums: Līgas vīrs Jānis. Staķi norok? Ātrais finišs. Miljardi labākai Ukrainai

Šonedēļ pāri visam – saulgrieži, Līgo vakars, Jāņu diena. Arī satiksmes ministram, kā noskaidrojām, prāts vairāk rosījās ap lauku mājām, meijām un ugunskuru (vēl, protams, tajā vienmēr būs vieta vietējo ceļu remontiem). Nevis ap koalīcijas paplašināšanu, Ministru prezidenta “labi nostādītajā balsī” izteiktiem pārmetumiem un paša politisko nākotni.

Pazudušās meitenītes meklējumiem ieilgstot, arvien spēcīgāk samilza briesmīgas aizdomas, kam tomēr negribējās ticēt. Nu tās šķiet apstiprinājušās, taču izmeklēšana turpinās un spriedumu pasludināt var tikai tiesa. Valsts policijas pavēstītais spieda mūsu sabiedrības pārtikušajam un “dzīvi sakārtojušajam” vairākumam negribēti ieskatīties dziļāk “paralēlajā Latvijā”. Tajā, kur bērna vērtību spēj noteikt par viņu maksātā valsts pabalsta apjoms. 

Arī Rīgas domes vairākumā ir sākusies šūpošanās un zvārošanās. It kā mums jau nepietiktu problēmu ar dīvainajām attiecībām koalīcijā! Tāpat – ar premjerpartijas pēkšņo viedokļu saskaņu ar partijām, kuras iepriekšējā nedēļā balsoja par neuzticības izteikšanu Krišjānim Kariņam. Vai kādiem “lieliem puikām” domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis šķiet pārāk aizsēdējies savā amatā?

“Pēkšņie” atklājumi par pilsētas galvas komandējumiem, tāpat arī Vienotības domnieku kareivīgā vēlme nosargāt amatā domes priekšsēža atstādināto pašvaldības ierēdni liek aizdomāties pat līdz tam, vai šādā shēmā netiek spēcināta Progresīvo (kuri ņēmuši Staķi savā paspārnē) apņēmība būt vienā koalīcijā ar Aivara Lemberga kontrolēto ZZS? Citādi – turpinot būt maza opozīcijas partija  – viņi tādu prestižu amatu var nenosargāt.

Sods, kādā par ASV – uzreiz pēc Krimas okupācijas noteikto – sankciju pārkāpšanu iemanījās iedzīvoties tik respektablā Swedbank – nevis kāda vietējā “nerezidentu banka” –, pamācoši atgādina par agrāk bezrūpīgajiem “bussiness as usual” laikiem. Toreiz daudziem šķita – vēl pāris gadi, un ar aneksiju samierināsies gan Vašingtona, gan Brisele. No toreizējās bezrūpības mūs tagad nošķir pērnā gada 24.februāra bezdibenis.

Igaunijas valdošā koalīcija apņēmību atļaut viena dzimuma pāru laulības pieteica drīz pēc darba uzsākšanas. Lūk, patiesa “dinamika”! Atliek vien zīlēt: vai mums priekšā aizsteigsies arī – par konservatīvāku sabiedrību un katolicisma bastionu uzskatītā – Lietuva?

Īrijas prezidenta priekšstati par Latviju un Lietuvu kā valstīm, kas, iestājoties NATO, teju pašas sev radīja arvien jaunas problēmas, var šķist aizvainojoši absurdi. Taču tā ir vēl viena svarīga mācība, mūsu valsts tēlu veidojot. Varam čakli tērēties glancētiem bukletiem, devīgām reklāmām un skaistiem videoklipiem, taču tik un tā citas valsts politiķis ieraudzīs mums tik mīļajā valstī vien to, ko gribēs redzēt. Īpaši tad, ja viņam šķiet, ka Latvija vai Lietuva no to “lāču kakta” nevar pašu nekādi ietekmēt.

Vai šis nebūtu darbs, kas veicams mūsu Eiroparlamenta deputātiem – ar viņu pārstāvēto partiju grupu palīdzību piespiest politiķus no Smaragda salas rēķināties ar valstīm Dzintarjūras krastos? 

BNN sniedz apkopojumu par nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā Jānis no Zentenes, Atrada…, Dome dimd, “Garais rublis” maksā dārgi, Ādažgeita, Sacīts – darīts!, Nauda nav problēma un Tik vien saredz?.

 

JĀNIS NO ZENTENES

BNN intervija | Vitenbergs: “Gribas godam savu vārdu nest”

Jānis Vitenbergs, Satiksmes ministrija, Rail Baltica, Latvijas Dzelzceļš, Krišjānis Kariņš, Jāņi, Svarīgi,
Toreizējais Saeimas KPV LV frakcijas deputāts Jānis Vitenbergs parlamenta 2019.gada ielīgošanas pasākumā. Foto: Edijs Pālens / LETA

Saruna ar valdības vienīgo Jāni [Vitenbergu, satiksmes ministru (NA)] par viņa vārdu, svētku svinēšanu un citu, kas patlaban, saulgriežu laikā, ir svarīgs. 

Kāda ir sajūta – būt  vienīgajam Jānim visā Ministru kabinetā? Agrāk, kad vēl bijāt Saeimas deputāts, “iekšējā konkurence” bija lielāka… 

Vairāk uzziniet šeit.

 

ATRADA…

Nogalinātās septiņgadīgās Justīnes tēvam un pamātei piemēro apcietinājumu

pazudis bērns, bērna slepkavība, aizdomās turamie, Svarīgi,
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rēzeknes tiesa aizdomās par septiņgadīgās Justīnes nonāvēšanu trešdien, 21. jūnijā, nolēmusi paturēt apcietinājumā abas šajā lietā otrdien, 20. jūnijā, aizturētās personas – meitenes tēvu Vladimiru Reinikovu un viņas pamāti, ziņo Latvijas Televīzija (LTV).

Rēzeknes tiesā Latvijas Radio noskaidroja, ka abas aizturētās personas tiesas sēdē neatzina savu vainu Justīnes slepkavībā.

Vairāk uzziniet šeit.

 

DOME DIMD

Staķis, visticamāk, nelikumīgos komandējumos iztērējis vairāk nekā 14 tūkstošus eiro

Rīgas dome, komandējums, Pasaules hokeja čempionāta spēle, Mārtiņš Staķis, Svarīgi,
Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas domes (RD) Centrālās administrācijas sniegtas atbildes uz deputātu frakcijas Latvijas attīstībai priekšsēdētāja Viestura Zepa pieprasījumu, par Rīgas mēra Mārtiņa Staķa starptautisko komandējumu tēriņiem, liecina, ka dome, ir iztērējusi vairāk nekā 14 000 eiro, informē Zeps. 

Zeps norāda, ka kopš 2020.gada rudens, kad darbu sāka Staķa vadītā dome, neesot skatīts neviens jautājums par deputātu komandējumiem. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

“GARAIS RUBLIS” MAKSĀ DĀRGI

Latvijas Swedbank maksās 3,4 miljonus dolāru saistībā ar Krimas sankciju pārkāpumu

Swedbank, okupētā Krima, nauda,
Foto: Paula Čurkste/LETA

ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) paziņojis par izlīgumu ar Latvijas Swedbank saistībā ar Krimas sankciju pārkāpumu.

Swedbank ir piekritusi pārskaitīt 3 430 900 ASV dolāru (3 144 179 eiro), lai nokārtotu savu iespējamo civiltiesisko atbildību par OFAC noteikto Krimas sankciju pārkāpumu.

Vairāk uzziniet šeit.

 

ĀDAŽGEITA

Vieglatlētam Višķeram par kukuļa piedāvāšanu piespriež divu gadu cietumsodu

kukuļdošana, Ādaži, Jānis Višķers, Svarīgi,
Rīgas maratona 21 km distances vīriešiem uzvarētājs Jānis Višķers pēc finiša 2019.gada 19.maijā. Foto: Zane Bitere / LETA

Ekonomisko lietu tiesa (ELT) vieglatlētam Jānim Višķeram par kukuļa piedāvāšanu Ādažu deputātam Arnim Rozītim (LRA), lai panāktu vietvaras priekšsēdētāja nomaiņu, piespriedusi divu gadu cietumsodu, kā arī noteica liegumu divus gadus ieņemt amatpersonas amatu.

Papildus deputātam esot ticis norādīts, ka šādā gadījumā viņam tiktu piešķirts arī izdevīgs amats Ādažu novada domē.

Vairāk uzziniet šeit.

 

SACĪTS – DARĪTS!

Igaunijā legalizē viendzimuma laulības

 
viendzimuma laulības, Igaunija, adopcija, Svarīgi,
Foto: ScootaCoota / Flickr

Igaunijas parlaments otrdien, 20.jūnijā, atbalstīja viendzimuma laulību legalizēšanu, un pieņemtais likums paredz, ka no 2024. gada 1.janvāra šajā valstī būs iespējama laulība starp diviem pieaugušajiem neatkarīgi no viņu dzimuma.

Par likumu nobalsoja 55 deputāti, 34 deputāti balsoja pret, bet viens deputāts atturējās.

Vairāk uzziniet šeit.

 

NAUDA NAV PROBLĒMA

ES līdz 2027.gadam nodrošinās 45% no Ukrainas atjaunošanai nepieciešamā finansējuma

Eiropas Savienība, karš Ukrainā, atbalsts Ukraina, papildus finansējums, Svarīgi,
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Eiropas Savienība (ES) līdz 2027.gadam nodrošinās 45% no Ukrainas atjaunošanai nepieciešamā finansējuma, trešdien starptautiskajā konferencē par Ukrainas atjaunošanu Londonā paziņoja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena.

Pēc viņas teiktā, šis finansējums tiks nodrošināts Eiropas grantu un aizdevumu veidā, kā arī no iesaldētajiem Krievijas aktīviem.

Vairāk uzziniet šeit.

 

TIK VIEN SAREDZ?

Īrijas prezidents aicinājis “nebūt kā Lietuvai un Latvijai”

 
Svarīgi, Īrija, Latvija, Lietuva, NATO, Maikls Higinss, drošības jautājumi, starptautiskā drošība
Īrijas prezidents Maikls Higinss. Foto: The Irish Labour Party/Flickr

Lai gan tikai daži atbalstīja ideju par parlamenta ārkārtas vēlēšanām, vēl mazāk bija to, kas domāja, ka tā izgāzīsies tik strauji: rosinājums tika iesniegts Seimā vien otrdien, 6.jūnijā, un pret to nobalsoja 66 parlamenta locekļi, par bija 61, un vēl astoņi atturējās.

Lai virzītu projektu sākotnējai izskatīšanai, bija nepieciešamas 85 balsis par.

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas