Masalas Eiropā: strauji pieaugot saslimšanas gadījumiem, PVO aicina veikt vakcināciju

Otrdien, 23.janvārī, Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas birojs brīdināja, ka 2023.gada pirmajos desmit mēnešos bija 30 reizes vairāk saslimšanas gadījumu ar masalām nekā gadu iepriekš, un aicināja valstis steidzami veikt vakcinācijas kampaņas, ziņo Politico.

PVO uzskatot, ka ļoti lipīgā masalu vīrusa atdzimšana ir saistīta ar vakcinācijas līmeņa samazināšanos. Vīruss izraisa drudzi, klepu, retos gadījumos – pneimoniju, smadzeņu iekaisumu un nāvi.

PVO Eiropā no 2023.gada janvāra līdz oktobrim reģistrējusi vairāk nekā 30 000

masalu saslimšanas gadījumu salīdzinājumā ar 941 gadījumu 2022.gadā. Kā norādījusi PVO, pēdējos mēnešos saslimšanas gadījumi ir kļuvuši biežāki, un, ja netikšot veikti tūlītēji pasākumi, gaidāms, ka šī tendence turpināsies.

PVO Eiropas reģionālais direktors Hanss Klūge (Hans Kluge) uzsvēris, ka ir steidzami jāveic vakcinācija, lai apturētu masalu izplatību un novērstu to tālāku izplatīšanos.

Viņš atzīmējis, ka svarīgi, lai visas valstis ir gatavas operatīvi apzināt masalu uzliesmojumus un reaģēt uz tiem, jo tie apdraud progresu, kas panākts, lai izskaustu masalas.

PVO ziņojusi, ka Covid-19 pandēmijas dēļ no 2020. līdz 2022.gadam tika pārtraukta regulāra bērnu imunizācija. Tā rezultātā šajā periodā pret masalām netikuši vakcinēti vairāk nekā 1,8 miljoni zīdaiņu, PVO uzsverot, ka masalu saslimšanas gadījumi ir reģistrēti valstīs, kurās šī slimība

iepriekš bija oficiāli pasludināta par izskaustu.

Piemēram, pagājušajā nedēļā Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūra (UKHSA) izsludināja valsts mēroga ārkārtas situāciju saistībā ar masalu gadījumu skaita pieaugumu visā valstī, valsts Nacionālajam veselības dienestam pirmdien sākot plašu vakcinācijas kampaņu, vēsta Politico.

Lasiet arī: Pieaugot saslimšanas gadījumu skaitam, PVO novēro “neticami zemu” vakcinācijas līmeni

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas