NATO izmantos NBS mūsdienīgo 5G testa vidi savu pētniecības iniciatīvu testēšanai

Aizsardzības ministrija (AM) ziņo, ka tā un NATO Apvienoto spēku Eiropā virspavēlniecības štāba Sabiedroto Transformācijas pavēlniecība parakstīja saprašanās memorandu, kas aliansei sniegs piekļuvi Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) mūsdienīgās 5G testa vides izmantošanai.

Šajā rudenī tiks rīkots “operacionālās tehnoloģijas izpētes pasākums”, lai testētu alianses jaunākās pētniecības un attīstības iniciatīvas.

Kā jau ziņots, AM sadarbības partneris militāra pielietojuma 5G testa vides attīstīšanai ir uzņēmums Latvijas Mobilais Telefons (LMT). Ar to 2022.gadā ir noslēgts sadarbības līgums par “5G tehnoloģiju militāram pielietojumam” pētniecības un izstrādes pakalpojumiem.

Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) uzsver: “NBS ciešā sadarbībā ar nozari mērķtiecīgi attīsta nākotnes tehnoloģijas un spējas tās efektīvi izmantot valsts aizsardzībā.

Mums ir pasaulē atzītu ekspertu komanda

ar plašu kompetenci un augsti attīstīta infrastruktūra nākotnes vadības un kontroles risinājumu testēšanai. Esmu pārliecināta, ka apvienojot mūsu zināšanas ar NATO redzējumu, varam demonstrēt 5G tehnoloģijas sniegtās iespējas gan militāro, gan civilo operāciju uzlabošanā.”

Parakstot memorandu, viceadmirālis Gajs Robinsons (Guy Robinson, britu Karaliskā flote) –NATO Apvienoto spēku Eiropā virspavēlniecības štāba transformācijas pavēlniecības vadītājs – uzsvēra: “NATO būs iespēja pārbaudīt jaunas koncepcijas un pilnveidot prasības operacionālā vidē – tādējādi

īstenot NATO digitālās transformācijas ambīcijas.”

Plānots, ka Sabiedroto Transformācijas pavēlniecība oktobra izskaņā rīkos pasākumu operacionālās tehnoloģijas izpētei testa vidē, kas palīdzēs noteikt alianses pētniecības un attīstības iniciatīvu potenciālu, kā arī Ādažu bāzes 5G taktiskās spējas.

Pasākuma ietvaros tiks demonstrēta virtuālās un papildinātās realitātes, bezpilota transportlīdzekļu, sensoru un lietojumprogrammu izmantošana taktiskā 5G vidē. Tāpat, alianse pārbaudīs 5G tehnoloģiju spēju uzlabot attālinātu veselības pakalpojumu sniegšanu NATO un valstu militārajam personālam.

Testējot nākamās paaudzes telekomunikāciju tīklu jaunās iespējas, Sabiedroto Transformācijas pavēlniecība parādīs, kā 5G spēja nodrošināt savienojumus ar īpašu uzticamību un zemu latentumu var radīt nebijušas iespējas NATO sakaru un informācijas apritē. Tāpat tiks demonstrēta 5G tehnoloģiju izmantošana, lai uzlabotu NATO spēku informētību un reaģēšanas ātrumu nākotnes potenciālajos konfliktos, veicinot alianses digitālo transformāciju un pāreju uz daudzdisciplīnu operācijām.

Gatavojoties rudenī gaidāmajai operacionālo tehnoloģiju testēšanai, jūnijā notika AM, NBS un organizētā NATO nākamās paaudzes sakaru tehnoloģiju pasākuma plānošanas sesija. Tajā piedalījās arī Sabiedroto Transformācijas pavēlniecības pārstāvji, lai apskatītu eksperimentam pieejamo fizisko infrastruktūru, un veica sistēmu savstarpējās savienojamības testus.

[BNN piebilde. Prieks un lepnums, ka varam sabiedrotajiem, to nodokļu maksātājiem un paši sev tik izcilā veidā pierādīt – neesam tikai “drošības patērētāji”!]

Lasiet arī: No 5.septembra visā Latvijā notiks militārās mācības Namejs 2023

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas