BNN nedēļas apkopojums: Bronzas saullēkts. Atgriešanās pilī. Puzes putra. Kremlis pret KFOR?

“Mēs iesim tik tālu, cik varēsim”, ir teikts senā, bet mūžam zaļoksnā Prāta Vētras dziesmā (kaut arī tā veltīta citam sporta veidam). Šie vārdi piepildījās, un nedēļa Brīvības pieminekļa pakāpē iesākta ar uzskatāmu pierādījumu arī citas mūsu klasiķes – Vairas Vīķes-Freibergas – reiz Dziesmusvētkos teiktajam. Jā, patiesi – “Mēs esam diženi! Mēs esam raženi! Mēs esam skaisti!”

Tamperes ledushallē uzlēkusī bronzas saule vēl gadiem sildīs un spēcinās nācijas pašapziņu. Taču šonedēļ tā arī pakalpoja par anestēziju sabiedriskajai domai – mīkstinot šoku, ko turpina raisīt veiksmīgu Valsts prezidenta vēlēšanu vārdā noslēgtais Jaunās Vienotības un partijas Progresīvie politiskais veikals ar smagos noziegumos apsūdzēto oligarhu Aivaru Lembergu. Neizliksimies, ka tā dēvētajiem “zaļzemniekiem” pašiem būtu dūša par tādu darījumu lemt!

Edgars Rinkēvičs ar ilgo un apņēmīgo ārlietu darbu ir ar uzviju nopelnījis tiesības strādāt valsts augstākajā amatā un atgriezties Rīgas pilī, kur reiz vadīja Valda Zatlera kanceleju. Taču viņam tagad jāspēj pārkāpt pāri cilvēciskai vēlmei būt pateicīgam nu jau bijušajai partijai, kalpojot par tās advokātu vai piāristu. Vienotībai savukārt jāprotās viņam neko tādu neprasīt un pašai izstrebt sāncensības azartā ievārīto putru. Taču diemžēl premjerpartija nevis strebj, bet slīkst vēl dziļāk katlā.

Kaislības ap trešdienas balsojumiem ir sakurtas tik versmainas, ka kādi Latvijas politikā vēl atlikušie ētiskie orientieri jau šķiet nosviluši ne tikai Saeimas partijām, bet arī malā stāvošajiem politisko procesu analizētājiem. “Sarkanās līnijas” ir dzēstas un aizmirstas, amoralitāte ir “jaunā morāle”, lai dzīvo Realpolitik! Iespējamās koalīcijas rēķināšanā homofilus bez aiztures skaita kopā ar homofobiem, un turklāt, kā redzam, gan vieniem, gan otriem tas tīri labi iet pie sirds. Varas skurbulis ir varens – tikai kādas būs paģiras?

Diemžēl šādā informatīvajā jezgā nav iespēju koncentrēties uz lietām, kuras mums visiem ir daudzkārt svarīgākas par valdošā vairākuma (ne)paplašināšanu. Iespaidīgais “ēnu ekonomikas” īpatsvars Latvijas tautsaimniecībā ir iespējami visbūtiskākā mūsu labklājības pieauguma bremze. Diez vai te līdzētu cerība, ka gan jau Lietuva mūs apsteigs un tad varēsim paslēpties tās “ēnā”. Tāpat līdz šim šķita, ka skolu tīkla optimizācija skar tikai mazās, (iedomāti) mīļās lauku skoliņas. Nē, tā apdraud pat biezi apdzīvoto un pārtikušo Pierīgu, kur vēl tiešām notiek tautas ataudze…

Eiropas tradīcijas iedomīgu politiķu apvaldīšanai ienāk arī mūsu ikdienā. Dažādiem “ķeizariņiem” un citiem naricisiem noderīgi atcerēties ka šo tradīciju arsenālā ir arī “smagāka artilērija”, īpaši iecienīta TV kameru priekšā  – putukrējuma tortes!

Vai Kremlis samācīja Kosovas serbiem ignorēt pašvaldību vēlēšanas, lai tagad būtu iegansts rīkot protestus un uzbrukt NATO dalībvalstu miera uzturētājiem? Nezinām un neuzzināsim, jo Belgradas politiķi būs mēmāki par kapu. Taču pat šāds necils “pastarpinātais karš” (proxy war) Putina kliķei patlaban var izrādīties noderīgs. Atcerēsimies, ka tur drošību sargājošā KFOR kontingenta rindās dien arī mūsu karavīri! 

BNN sniedz apkopojumu par nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā “Mani cēla varoņcilts”, Godam pelnīta godalga, Uzvaras pārmērīgā cena, Pārāk daudz skolēnu?, “Vispelēkākie” Baltijā, Atskurbināšanas mēģinājums, Mazais okupeklis, Atplēstā brūce, Fondus jau iesaldēja

 

“MANI CĒLA VAROŅCILTS”

FOTO un VIDEO| Desmitiem tūkstoši cilvēku pie Brīvības pieminekļa sagaida Latvijas hokeja izlasi

Latvijas hokeja izlase, bronzas medaļas, Svarīgi
Foto:Zane Bitere/LETA

Pirmdien, 29.maijā desmitiem tūkstoši cilvēku pie Brīvības pieminekļa Rīgā sagaida Latvijas hokeja izlasi, kas aizvadītajā pasaules čempionātā izcīnīja bronzas medaļas.

Teritorija ap pieminekli ir cilvēku pārpildīta, tāpat cilvēku pārpildītas ir apkārtējās ielas un tuvējie laukumi, turklāt hokeja fani turpina plūst pieminekļa virzienā. Ne pie pieminekļa, ne kanālmalā vietas vairs nav, tāpēc cilvēki stāv apkārtējās ielās.

Vairāk uzziniet šeit.

 

GODAM PELNĪTA GODALGA

Nākamais Latvijas Valsts prezidents būs Edgars Rinkēvičs

Svarīgi,Saeima trešdien, 31.maijā, par nākamo Valsts prezidentu ievēlēja premjera partijas “Jaunā vienotība” (JV) virzīto kandidātu, ilggadējo ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (JV).

Par Rinkēviča ievēlēšanu nobalsoja 52 deputāti. Jau kopš pirmās balsošanas kārtas par Rinkēviču balsoja Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). JV Saeimā ir 26 balsis, bet ZZS – 16 deputāti.

Vairāk uzziniet šeit.

 

UZVARAS PĀRMĒRĪGĀ CENA

BNN vaicā | Vai Vienotības dvēsele pārdota? Vai bija vērts?

Ivars Ijabs, Edgars Rinkēvičs, Egils Levits, Valsts prezidenta vēlēšanas, Krišjānis Kariņš, Aivars Lembergs, Svarīgi,
Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ījabs uzrunā klātesošos pērngada Riga Pride nedēļas noslēguma koncertā Kopā par brīvību Vērmanes dārzā. Foto: Paula Čurkste / LETA

Šie jautājumi tagad ļoti satrauc Latvijas sabiedrību. Iespējams, visvairāk tieši tos, kuri Edgaram Rinkēvičam patiesi vēl veiksmi viņa jaunajā izaicinājumā. Premjerpartijas vadības skaidrojumi bažas negaisina, tikai vairo.

Uz virsrakstā likto BNN jautājumu centās bez aplinkiem atbildēt kādreizējais politologs, tagadējais Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs (Latvijas attīstībai).

Vairāk uzziniet šeit.

 

PĀRĀK DAUDZ SKOLĒNU?

Pierīgas pašvaldības iebilst pret to vidusskolu slēgšanu telpu trūkuma dēļ

Izglītības un zinātnes ministrija, skolu tīklu optimizācija, svarīgi, pašvaldības, Pierīga,
Ādažu vidusskola 1.septembrī (arhīva attēls). Uz ēkas “torņa” jumta atrodas skolas observatorija. Foto: Ādažu novada pašvaldība

Otrdienas, 30.maija, valdības sēdē, kur tika skatīts Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādātais informatīvais ziņojums par skolu tīkla sakārtošanu, Ropažu novada domes priekšsēdētāja Vita Paulāne (LA) aicināja turpināt diskusijas un nepārsteigties ar lēmumiem.

Viņa pauda neizpratni, ka plānots kā skolu dibinātājus atstāt pašvaldības, bet par skolām no 7. līdz 12.klasei lems valdība. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

“VISPELĒKĀKIE” BALTIJĀ

Ēnu ekonomika Latvijā – joprojām augsta

ēnu ekonomika, Arnis Sauka, SSE Riga, aplokšņu algas, kukuļdošana,
Ēnu ekonomikas pētnieks, SSE Riga profesors Arnis Sauka, piedaloties diskusijā Vai pirātisma lielvalsts var kļūt par veiksmīgas uzņēmējdarbības vidi?. Foto: Paula Čurkste / LETA

Otrdien, 30.maijā, publiskotie Rīgas Ekonomikas augstskolas (SSE Riga) apkopojums Ēnu ekonomikas indekss Baltijas valstīs liecina: ēnu ekonomikas apjoms Latvijā – 26,5% no IKP – pērn saglabājies gandrīz 2021.gada līmenī.

Samazinājums ir tikai -0,1 procentpunkti. Salīdzinoši būtiskāk ēnu ekonomika ir sarukusi Igaunijā, savukārt Lietuvā vērojams ēnu ekonomikas apjoma pieaugums.

Vairāk uzziniet šeit.

 

ATSKURBINĀŠANAS MĒĢINĀJUMS

Kinorežisore aplej Helmani ar vīnu

 
Egils Helmanis, Ilze Burkovska-Jakobsena, Ogres Vēstures un mākslas muzejs, Pjotrs Avens,
Režisore Ilze Burkovska-Jakobsena, šī gada februārī piedaloties nacionālā kino festivāla Lielais Kristaps balvu pasniegšanas ceremonijā Rīgas Cirkā. Foto: Paula Čurkste / LETA

Ogres novada domes priekšsēdētāju Egilu Helmani (NA) Ziemeļvalstu dienas pasākumā Doma dārzā ar vīnu aplējusi režisore Ilze Burkovska-Jakobsena.

Ilze Burkovska-Jakobsena ir režisore un scenāriste, kura strādā gan dokumentālajā, gan animācijas, gan aktierkino. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

MAZAIS OKUPEKLIS

Rīgā ir aizvākta Puškina skulptūra

Svarīgi, Rīgas domes Pieminekļu padome, Puškina piemineklis,
RD deputāts Miroslavs Mitrofanovs no Latvijas Krievu savienības pie Rātsnama 12.martā piedalās tās rīkotajā protestā pret Puškina pieminekļa aizvākšanu Rīgā. Viņš atbalstās pret kartona figūru, kas domes priekšsēdētāju Mārtiņu Staķi attēlo kā dzejniekam letālā dueļa pretinieku. Foto: Zane Bitere / LETA

Galvaspilsētas pašvaldība vēsta, ka Rīgas pieminekļu aģentūra 30. maijā ir pārvietojusi uz noliktavu dzejnieka Aleksandra Puškina skulptūru Kronvalda parkā, lai vēlāk to nodotu valdījumā Latvijas Mākslinieku savienības muzejam.

Ar muzeju ir “panākta konceptuāla vienošanās par skulptūras glabāšanu un turpmāku izstādīšanu”, teikts Rīgas domes relīzē. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

ATPLĒSTĀ BRŪCE

NATO izvietos miera uzturēšanas papildspēkus Kosovā

 
NATO, Kosova, Svarīgi,
Foto: Edijs Pālens/LETA

NATO izvietos miera uzturēšanas papildspēkus Kosovā, kur ziemeļos izcēlušās sadursmes starp Kosovas policiju un etniskajiem serbiem.

Kosovas ziemeļos sadursmēs ar serbu demonstrantiem tika ievainoti vairāk nekā 30 miera uzturēšanas spēku karavīri.

Vairāk uzziniet šeit.

 

FONDUS JAU IESALDĒJA

EP apšauba Ungārijas gatavību vadīt prezidentūru

 
Svarīgi, Ungārija, tiesiskums, Eiropas Parlaments, Eiropas Savienība, prezidentūra ES,
Foto: Unsplash

Eiropas Parlaments (EP) plāno izskatīt Ungārijas spēju 2024.gadā prezidēt Eiropas Savienībā (ES), ņemot vērā tiesiskuma situāciju valstī, raksta ziņu aģentūra Reuters.

ES prezidējošā valsts plāno un vada ES valdību ministru un citu struktūru tikšanās, un pārstāv ES valstu valdības to attiecībās ar citām ES institūcijām un starptautiskajām organizācijām. 

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas