BNN nedēļas apkopojums: Mums ir pienākums. e-Vēstuļbumbas. Būs pusprocenti. Revanšs par NordStream?

Sen aizmirstās “Islama valsts” – ar tās iracionālo un pat vājprātīgi “teatrālo” vardarbību – rēgs ir atdzīvojies Vidusjūras piekrastē. Teroristu grupējums, vispirms uzbrucis Izraēlai un tur slepkavojis neapbruņotus cilvēkus, par dzīvo vairogu izmanto gan sagrābtos ķīlniekus, gan tautiešus – Gazas palestīniešus.

Kā jebkurš mūsdienu militārais konflikts, arī šis ir propagandas karš, kura lamatās cenšas iemānīt mūsu līdzjūtību. Hamas infotroļļi “iekšējai lietošanai” – džihadistu kaujas spara celšanai – izplatīja video ar sieviešu izvarošanu un mazuļu slepkavībām. Tagad šie neģēļi prot ar asiņojošu un mirušu palestīniešu bērnu attēliem raisīt Rietumu humānistos bažas par Izraēlas “pārmērīgu nežēlību” – padarot viņus par terorisma noderīgajiem idiotiem.

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča teiktais “Mums ir pienākums atbalstīt Izraēlas tautu un valsti”, protams, ir saistošs tikai Latvijas valdībai, diplomātiskajiem dienestiem, drošības un citām valsts institūcijām. Taču gribētos, lai arī katrs no mums – Latvijas pilsoņiem un iedzīvotājiem – to pats pieņemtu par savu nostāju. 

Gluži kā Ukrainas izmisīgais karš pret agresoru, arī šīs nedēļas ziņas no Tuvajiem Austrumiem sāpīgi mums “iebelza pa pieri”, atkal atgādinot, cik esam nabadzīgi. Vairāk – gan to, cik “taupīgi” bijām savas drošības arsenāla stiprināšanā. Polija, šķiet, bija pirmā, kas ar militāro transportlidmašīnu C-130 Hercules izveda savus cilvēkus no karā ierautās Izraēlas. Nu jā, lielvalsts ar vēl lielāku pašapziņu…

Taču māsa Lietuva arī varēja nosūtīt saviem – un Latvijas – pilsoņiem palīgā tās gaisa spēku lidmašīnu. Protams, mazāku, bet varēja. Viss, ko mūsu cilvēku labā spēj Latvijas valsts, ir nacionālās lidsabiedrības iespējamais pirmdienas reiss, uz ko cilvēkiem pašiem nākas pirkt mājupceļa biļeti. 

Valdības diezgan operatīvais lēmums – jo par Putina rīkojumu Ukrainas pilsoņus ielaist Krievijā tikai caur diviem robežkontroles punktiem bija zināms jau agrāk – slēgt kontroles punktu Vientuļi droši vien būs Kremļa propagandistu medusmaize. Atkal būs cilvēki un organizācijas, kas nosodīs mūsu valsti par “necilvēcību”. Taču pie tā jau ir pierasts. Toties sāpēs pie radiem vai citu vajadzību dēļ Krievijā tā arī netikušo cilvēku pārmetumi. It kā viņu dzīvē jau tā netrūktu bēdu un bezcerības…

Cik iedarbīgs ir informatīvais karš, “uz savas ādas” pārliecinājāmies pēc draudu e-pastiem skolu un bērnudārzu iebiedēšanai. Neērta doma rosās prātā: vai šo neliešu “panākumu” pamatā nebija arī mūsu hroniskā neuzticēšanās valsts varai (un medijiem)? “Ak, policija un BNN saka, ka panikai nav pamata? Nē, tad gan, kaut ārā līst, bērni jāevakuē!” Par sabiedrības lielāku uzticēšanos jātur rūpi gan likuma sargiem, gan arī mums, žurnālistiem. 

Vai tiešām gāzes vadu no Somijas uz Igauniju – izturīgas tērauda caurules betona “glazūrā” – varēja sadauzīt ar jūrā nolaistu kuģa enkuru? Skan it kā smieklīgi, bet versija esot reālistiska. Somijas žurnālisti rāda uz Krieviju, bet valsts valdība ir ļoti piesardzīga izteikumos, pat teju mēma. Taču tie nav nekādi agrākās “finlandizācijas” [tā dēvēja valsts politikas iztapšanu PSRS] refleksi, drīzāk Helsinki grib NATO vecbiedriem uzrādīt, cik jaunpienācējs spēj būt aukstasinīgs.

Diez vai pati Starptautiskā olimpiskā komiteja, beidzot sadūšojoties apturēt Krievijas līdzdalību tajā, cer izpelnīties Ukrainas tautas un tās sabiedroto atzinību. Kur jūs, dāmas un kungi, bijāt pēc tam, kad tika uzzināts par Buču un Irpeņu? Tiešām Lozannā tik ilgi vēroja, kam par labu nosvērsies svaru kausi?

BNN sniedz apkopojumu par nedēļas aktuālākajiem notikumiem, kas skaidroti tādās tēmās kā Paševakuācija, Briesmīgais starpbrīdis, “Akcīze, glāb!”, Hibrīdpāreja, Likuma kredītrisks, Prioritāte līdzjūtībā, Vētru nevaino, Vēlam veiksmi! / !מזל טוב un Arī sports ir karš.

 

PAŠEVAKUĀCIJA

ĀM un airBaltic plāno speciālo reisu no Izraēlas, biļetes jāpērk pašiem

 
Ārlietu ministrija, airBaltic, Izraēla, Svarīgi,
airBaltic lidmašīna ar Latvijas hokeja izlasi 29.maijā veic zemo pārlidojumu virs Brīvības pieminekļa laukuma. Foto: Edijs Pālens / LETA

Saskaņā ar Ārlietu ministrijas (ĀM) un Latvijas vēstniecības Izraēlā sniegto informāciju Izraēlā pašlaik atrodas aptuveni 143 Latvijas valstspiederīgie, kuri meklē iespējas izceļot no valsts.

Taču tā kā to Latvijas valstspiederīgo skaits, kuriem nepieciešama izceļošana, var nebūt pilnīgs, ĀM aicina Latvijas valstspiederīgos, kas vēlas no Izraēlas atgriezties Latvijā, sazināties ar Ārlietu ministrijas Konsulārā departamentu pa diennakts tālruni +371 26 33 77 11 vai e-pasta adresi palidziba@mfa.gov.lv.

Vairāk uzziniet šeit.

 

BRIESMĪGAIS STARPBRĪDIS

Viltus draudu e-pastu sūtītājs darbojies arī Polijā un ASV

ASV, Polija, Armands Ruks, Normunds Mežviets, Valsts policijas aicinājums, VDD, viltus ziņa, skolas, Svarīgi,
Ilustratīvs attēls. Foto: Nik Janssen / Flickr

Latvijas izglītības iestādēm adresēto viltus draudu e-pastu sūtītājs ir darbojies arī Polijā un ASV, turklāt nav izslēgts, ka šādi uzbrukumi Latvijai var atkārtoties, trešdien, 11.oktobrī, žurnālistiem stāstīja tiesībsargājošo iestāžu vadība.

Attiecīgi policija ir iedarbinājusi starptautiskās sadarbības mehānismus un tiek gaidīta informācija no Europol par to, vai citviet Eiropā nav fiksēta līdzīga situācija.

Vairāk uzziniet šeit.

 

“AKCĪZE, GLĀB!”

Valdība ārkārtas sēdē “ieliek pamatus” budžeta projektam

Svarīgi, Ministru kabinets, 2024.gada budžets, akcīzes nodoklis, uzņēmumu ienākuma nodoklis, Latvenergo, Inese Lībiņa-Egnere, dabas resursu nodoklis, aizsardzības budžets,
Evikas Siliņas Ministru kabineta locekļi, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis svinīgajā valdības sēdē 15.septembrī. Foto: Zane Bitere / LETA

Pirmdien, 9. oktobrī, Ministru kabinets (MK) pēcpusdienā pulcējās uz ārkārtas sēdi, lai tajā izskatītu vairākus likumu projektus – gan par topošā 2024.gada budžeta izdevumiem aizsardzībai, gan par tā iespējamiem ieņēmumiem. Tāpat tika lemts par finansiālu atbalstu mājsaimniecību elektrības patēriņam.

Jau “tradicionāli” ir piedāvāts palielināt akcīzes un azartspēļu nodokļu likmes, bet fiskāls “jaiunievedums” būs MK vēlme ieviest uzņēmuma ienākumu nodokļa (UIN) avansa maksājumu bankām un nebanku aizdevējiem jeb “ātro kredītu” firmām. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

HIBRĪDPĀREJA

Lai nepieļautu cilvēku “plūdus”, MK slēdz Vientuļu robežpāreju

robežkontroles punkts Vientuļi, Ukrainas pilsoņi, Rihards Kozlovskis, Robežsardze, Svarīgi, aizliedz iebraukt Krievijā,
Robežkontroles punkta Vientuļi aprīkojums – transportu bloķējošā un ātri paceļamā barjera – robežas neatļautas šķērsošanas novēršanai. Foto: Zane Bitere / LETA

Neslēdzot Vientuļu robežšķērsošanas vietu, robežu ar Krieviju mēģinātu šķērsot tūkstošiem Ukrainas valstspiederīgo, veidojot milzu rindas, valdības lēmumu iekšlietu ministrs skaidroja Rihards Kozlovskis (JV).

Ministru kabinets (MK) ceturtdien, 12.oktobrī, atbalstīja Pededzes un Vientuļu robežšķērsošanas vietu darbības apturēšanu no pirmdienas, 16.oktobra. Uz Latvijas–Krievijas robežas vēl darbojās Terehovas un Grebņevas robežšķērsošanas vietas.

Vairāk uzziniet šeit.

 

LIKUMA KREDĪTRISKS

Saeima konceptuāli atbalsta ieceri uz pusi mazināt hipotekāro kredītu likmi

Saeima, hipotekārais maksājums, procentu likmes samazinājums,
Saeimas ēkas “ikdienas” ieeja no Jēkaba ielas. Ilustratīvs attēls. Foto: Saeimas kanceleja / Flickr

Saeimas preses dienests ziņo, ka plānots hipotekāro kredītu līgumiem uz vienu gadu par 50 procentiem samazināt aizņēmuma likmi. To noteic ceturtdien, 12.oktobrī, Saeimas konceptuāli – pirmajā lasījumā – atbalstītie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā.

Samazināto likmi plānots noteikt uz vienu gadu, kas būtu kā šībrīža krīzes risinājums, pauž par grozījumu virzību Saeimā atbildīgās Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

Vairāk uzziniet šeit.

 

PRIORITĀTES LĪDZJŪTĪBĀ

VIDEO | Darbību aptur Saeimas deputātu grupa palestīniešu likumdevēja atbalstam

Izraēla, palestīniešu grupējums Hamas, Progresīvie, Saeimas atbalsta grupa,
Arhīva attēls: toreizējais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) 2009.gadā tiekas ar Latvijas finansētās rehabilitācijas programmas dalībniekiem – bruņotā konfliktā cietušajiem Gazas joslas bērniem. Viņus pavada palestīniešu pašpārvaldes pārstāvji*, Latvijas Goda konsuls Jordānijā Hālids Mikdadi (Khaled Miqdadi) un toreizējais Arābu kultūras centra vadītājs Hosams Abu Meri (JV). Foto: Ārlietu ministrija / Flickr

Pirmdien, 9.oktobrī, Saeimas deputātu grupā palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam pieņemts paziņojums par nosodījumu teroristiskās grupas Hamas uzbrukumam Izraēlai un par grupas darbības apturēšanu, tviterī (tagad – “X”) raksta grupas deputāte Skaidrīte Ābrama (P).

Vienlaikus Saeimas sekretārs Edvards Smiltēns (AS) raksta, ka aicina Saeimas deputātus paust skaidru nostāju un nekavējoties izstāties no Saeimas deputātu grupas palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

VĒTRU NEVAINO

BNN fokusā | Balticconnector gāzes vads ir apzināti bojāts, uzskata Igaunijas valdība

 
Balticconector, Igaunija, Somija, seismologi, Elisa, sakaru kabelis, Svarīgi, Nord Stream,
Igaunijas sašķidrinātās gāzes termināla mājvieta – Paldiski osta, Tallinas ostas “meita”. Foto: Port of Tallinn / Flickr

Naktī no sestdienas, 7.oktobra, uz svētdienu, 8.oktobri, Somu līci tika bojāts gāzes cauruļvads Balticconnector un Igaunijas telekomunikāciju uzņēmumam Elisa piederošais sakaru kabelis. Igaunijas aizsardzības ministrs to nosauca par cilvēku apzināti veiktiem bojājumiem, vēsta šīs valsts sabiedriskais medijs ERR.

Zemūdens cauruļvads Balticconnector pa līča gultni savieno Somijas gāzes termināli Inko ostā ar Igaunijas terminālu Paldisku ostā, un tas ir 77 kilometrus garš. 

Vairāk uzziniet šeit.

 

VĒLAM VEIKSMI! / !מזל טוב

BNN pēta | Solidarizējoties ar Izraēlu, Lietuva ieģērbjas zilā krāsā

Lietuva, Izraēla, karš, palestīnieši, Hamas, teroristi, uzbrukumus, Seims, atbalsts, solidaritāte
Palangas tilts. Foto: Aldas Kazlauskas

Pēc uzbrukuma Izraēlai Lietuva nokrāsojās zilā krāsā – Izraēlas karogā ir attēlota zila heksagramma uz balta fona starp divām horizontālām zilām svītrām –, tādējādi paužot savu solidaritāti ar brutāli cietušo valsti.

“Izraēlas karogi rotā mūsu Palangas tiltu – mēs solidarizējamies ar Izraēlu,” teikts Palangas mēra Šarūna Vaitkus (Šarūnas Vaitkus) ierakstā sociālajos tīklos.

Vairāk uzziniet šeit.

 

ARĪ SPORTS IR KARŠ

SOK diskvalificē Krievijas Olimpisko komiteju

Olimpiskās spēles, Olimpiskā komiteja, Krievija, diskvalifikācija, pārkāpums
Foto: Unsplash

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ceturtdien, 12.oktobrī, apturēja Krievijas Olimpiskās komitejas (ROC) darbību, taču tā nav mainījusi savu nostāju attiecībā uz iespējamo Krievijas sportistu dalību 2024.gada Parīzes olimpiskajās spēlēs, ziņo BBC.

SOK paziņojumā norādīja, ka Krievijas, 5.oktobra, lēmums iekļaut okupēto teritoriju – Doneckas, Hersonas, Luhanskas un Zaporožjes – reģionālās sporta organizācijas savā [ROC] sastāvā, ir Olimpiskās hartas pārkāpums

Vairāk uzziniet šeit.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas